Rakott krumpli tepsiben

Rakott krumpli kolbásszal, besamellel

↓ A hozzávalókat a recept alatt találod ↓

Rakott krumpli kolbásszal, besamellel. Jól hangzik, igaz? És milyen finom! Ráadásul egyáltalán nem bonyolult elkészíteni. Próbáld ki te is ezt a könnyű receptet, amit pontos mennyiségekkel és részletes fényképekkel adok meg.

És hogy mi a tökéletes rakott krumpli titka? Meg fogsz lepődni! Talán ugyanis nem a recept. Hiszen rakott krumpli recept annyi van, ahány háztartás és ahány ízlés. De van egy dolog, amit mindig tudsz alkalmazni, bárhogyan készítsd el a rakott burgonyát, és mindig igazán finom lesz ez az egytálétel.

A tökéletes rakott krumpli titka

A tökéletes rakott krumpli titka magában a krumpliban rejlik. Vagyis a burgonya fajtájában. Bármennyire meglepő ugyanis, de a rakott krumplihoz a salátának való burgonya a legjobb.

Ennek ugyanis a legkisebb a keményítő tartalma, ezért nem csak nem fő szét, de finom, krémes állaga lesz a rakott krumpliban. Legközelebb ha rakott krumplit készítesz, próbáld ki salátának való burgonyából!

Rakott krumpli recept kolbásszal, besamellel

A rakott krumpli elkészítése tulajdonképpen 3 lépésből áll. Először a hozzávalókat kell előkészíteni, ez a legidőigényesebb feladat. Utána jön a rakott krumpli összerakása, majd végül a sütése. A pontos mennyisgeket lásd a recept alatt.

A recetben megadott mennyiség kb. egy 25*35 cm-es, mély tepsihez, 6-8 fő számára elegendő.

 1. Pucold meg és főzd meg sós vízben, egészben a 1,5 kg krumplit. Semmiképp se főzd túl, a salátának való krumpli általában kisebb, gyakran 10-15 perc alatt megfő. Ha egy éles késsel könnyen átszúrható, kész.
 2. A krumplit lehet héjával vagy anélkül főzni. Én általában héjával együtt főzöm, akkor egy kicsit ízesebb, és természetesen utána le kell húzni a héját. Itt a képeken viszont előtte megpucoltam.

  A krumpli főzővizébe tegyél bőven sót. A só mennyiségét lásd még részletesen a recept alatt.

  Rakott krumpli készítése 1 - krumpli főzése

  Főzd meg egészben a krumplit

 3. Közben főzd meg a 12 tojást. Ez forrástól számítva 8 perc alacsony lángon. A tojás főzéséről további tippeket a linkre kattintva olvashatsz.
 4. Rakott krumpli készítése 2 - tojás főzése

  Főzd meg a tojásokat

 5. Ha megfőtt a krumpli, öntsd le a levét, és hagyd kihűlni. A tojásokról is öntsd le a forró vizet, és hagyd őket hideg vízben kihűlni, majd pucold meg őket.
 6. Közben a sütőt melegítsd be 200 fokra. Ha van légkeverés, használd azt.
 7. Az 500 g kolbászt vágd kb. 1 cm-es karikákra, és közepes tűzön pirítsd meg. Ne legyen túl kemény, nem kell túlsütni, csak a zsírját engedje ki kicsit.
 8. Rakott krumpli készítése 3 - kolbász sütése

  Vágd karikára és kicsit süsd meg a kolbászt

 9. 5 dkg vajból, 5 evőkanál lisztből és 5 dl tejből készíts besamel mártást. Ennek részletes leírását a linkre kattintva megtalálod (az ott megadott mennyiség felét használd).
 10. Az elkészült besamelt sóval, borssal, szerecsendióval ízesítsd. Kicsit hűtsd ki, és keverj bele 250 g tejfölt.
 11. Rakott krumpli készítése 45 - besamel mártás

  Készítsd el a besamelt

  Rakott krumpli készítése 5 - besamel tejföllel

  Keverd bele a tejfölt

 12. A tepsit kevés zsírral vagy olajjal kend ki.
 13. Én kacsazsírt használok, ez plusz ízt ad a rakott krumplinak.

 14. Most jön a rakott krumpli rétegzése. Először a tepsi aljára megy a krumpli kb. harmada, fél cm-es karikákra vágva. Rá a tojás fele, szintén fél cm-es karikákra vágva. A tojást sózd egy picit, locsold rá a kolbászzsír felét és öntsd rá a besamel felét. Végül tedd rá a kolbász felét. Majd ismételd meg a lépéseket: a krumpli harmada, rá a maradék tojás, só, kolbászzsír és a maradék besamel, végül a maradék kolbász. A tetejére a kolbászkarika réteg után a krumpli utolsó harmada kerül.
 15. Rakott krumpli rétegzése 1 Rakott krumpli rétegzése 2 Rakott krumpli rétegzése 3 Rakott krumpli rétegzése 4 Rakott krumpli rétegzése 5 Rakott krumpli rétegzése 6 Rakott krumpli rétegzése 7 Rakott krumpli rétegzése 8 Rakott krumpli rétegzése 9 Rakott krumpli rétegzése 10 Rakott krumpli rétegzése 11
 16. A tetején egyenletesen kenj el kb. 600 g tejfölt.
 17. Rakott krumpli készítése 6 - tejföllel megkenve

  Kend el a tetején a tejfölt

 18. Végül szórd meg 25 g zsemlemorzsával, bár ez akár el is hagyható.
 19. Rakott krumpli készítése 7- zsemlemorzsával megszórva

  Szórd meg zsemlemorzsával

 20. A sütésre előkészített rakott krumplit tedd be a sütőbe. A hozzávalóknak már nem kell megfőniük, 45 perc alatt az ízek tökéletesen összeérnek, és a rakott krumpli tálalható.
 21. Rakott krumpli sütőben

  Rakott krumpli a sütőben

Rakott krumpli tárolása

A rakott krumpli nagyon jól tárholható, tulajdonképpen minden fázisban. Akár sütés előtt is beteheted a hűtőbe 1-2 napra, így előre el tudod készíteni, és tálalás előtt csak készre kell sütni.

De összesütni is lehet előre, készen is eltartható több napig. Ilyenkor tálalás előtt melegíted fel a sütőben.

Természetesen ha marad (egy tepsi rakott krumpli elég nagy mennyiség), akkor szintén nyugodtan tárolható hűtőben néhány napig. Ez az a fajta étel, amire sokan azt mondják, hogy annál finomabb, minél többször melegítik.

A só (és fűszerek) mennyisége

A rakott krumpli esetében nagyon nehéz a pontos só mennyiséget megadni. Egyrészt mert ez ízlés kérdése, másrészt mert nagyban függ pl. a krumpli főzővizében használt só mennyiségétől, harmadrészt mert a kolbászok között is van sósabb és kevésbé sós.

Ami biztos, hogy szinte minden hozzávaló rengeteg sót vesz fel, tehát ez az a fajta étel, amit könnyebb sótlanná tenni, mint túlsózni. Merj bőkezűen bánni a sóval, a rakott krumpli kolbásszal meghálálja.

Én a krumpli főzővizébe nagy mennyiségű sót szeretek tenni, így nem kell utána már nagyon sózni az összeállításnál. Ez tényleg nagyon sok, általában kb. 2 evőkanálnyi só megy 1,5 kg krumpli főzővizébe. Ilyenkor már csak a tojásos réteget kell egy-egy csipetnyi sóval megszórni.

A besamelbe is mehet bőven só (akár a besamel receptben megadottnál is több), hiszen azt pedig tejföllel hígítod, ami szintén “nyeli” a sót. Ugyanez igaz a többi fűszerre, amit a besamelbe teszünk. Mivel maga a besamel is, illetve mind a krumpli, mind a tojás nagyon sok fűszert felvesz, ezért bánj nyugodtan bőkezűen a borssal és a szerecsendióval is.

Jó étvágyat!

Rakott krumpli tepsiben Rakott krumpli kolbásszal
Print Friendly, PDF & Email

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Hasonló receptek