Főtt tojás készítése, kemény tojás főzése

A főtt tojás készítése vagy kemény tojás készítése az a fajta recept, amit sokan csak azért sem írnak le. Milyen ciki, hogy ezt valaki nem tudja?! – gondolhatják talán egyesek.

Mégis, a főtt tojás egy ugyanolyan étel, mint más. Lehet jól elkészíteni, és lehet úgy, hogy igazából azt sem tudjuk, mit csinálunk. Ha már főzünk, akkor pedig miért ne csináljuk jól – szóval most megmutatom neked a főtt tojás készítésének pontos lépéseit. És azt, hogy mitől és hogyan lesz a kemény tojás szép, és nem töredezett.

A főtt tojás készítésének titkai

 • A kemény tojás főzéséhez megfelelőbb a nem teljesen friss tojás, azt ugyanis a végén könnyebb megpucolni. Ha bolti tojást veszel, akkor érdemes azt főzni, amelyik már a lejárathoz közeli.
 • A tojást szobahőmérsékleten kezdd el főzni, különben megreped a héja, kissé kifolyik a fehérje és nem lesz szép. Ha hűtőben tárolod a tojásokat, akkor főzés előtt 10 percre tedd meleg vízbe.
 • A tojásokat szobahőmérsékletű vízben tedd föl főzni. Így van idejük átvenni a felmelegedő víz hőjét, nem fognak megrepedni.
 • A főtt tojás főzési ideje 8 perc, forrástól számítva. Nem kell tovább főznöd, a tojás így is kemény. Ha sokáig főzöd, akkor a sárgájának a külseje kékes-zöldes lesz.
 • Ha kész, a főtt tojást vedd le a tűzről, és hideg vízzel öblítsd át többször. Az a lényeg, hogy teljesen lehűljön az edény és a tojások is, hogy könnyen pucolható legyen.
 • Hagyd állni hideg vízben – amikor már teljesen lehűlt – legalább 10 percig.
 • A tojásokat törd meg, lehetőleg minél nagyobb felületükön. Én enyhe mozdulatokkal meg szoktam görgetni a konyhapulton, akkor az egész héja megtörik. Mártsd meg folyó hideg víz alatt, és óvatosan kezdd el leszedni a héját, a belső hártya mentén. Ha így jársz el, akkor szép marad a főtt tojás, nem fog betöredezni a fehérje.

Az esztétikus főtt tojás

Ha a fenti lépéseket betartod, akkor a főtt tojás mindig tökéletes lesz, és ráadásul szép is.

Nem bonyolult, mégis a tojás főzésének is megvannak a maga szabályai. Szobahőmérsékletű tojás – 8 perc főzés – 10 percig lehűtés; Ez a titka annak, hogy a főtt tojás szép legyen és ne töredezett!

Sok sikert, jó étvágyat!

Főtt tojás

Főtt tojás készítése, kemény tojás főzése

Szilágyi Balázs
5 from 2 votes
SÜTÉS/FŐZÉS 8 perc
ELKÉSZÍTÉS 8 perc
KONYHA Paleo

Hozzávalók
  

 • Tojás

Elkészítés
 

 • A főtt tojás készítéséhez szobahőmérsékletű tojásokat használj. Ha hűtőben vagy hűvös helyen tárolod őket, akkor 10 percre tedd meleg vízbe.
 • A tojásokat szobahőmérsékletű vízben tedd föl főzni.
 • Forrástól számítva 8 percig főzd.
 • Ha kész, a főtt tojást vedd le a tűzről, és hideg vízzel öblítsd át többször.
 • Hagyd állni hideg vízben – amikor már teljesen lehűlt – legalább 10 percig.
 • A tojásokat törd meg, lehetőleg minél nagyobb felületükön. Mártsd meg folyó hideg víz alatt, és óvatosan kezdd el leszedni a héját, a belső hártya mentén. Ha így jársz el, akkor szép marad a főtt tojás, nem fog betöredezni a fehérje.

“Főtt tojás készítése, kemény tojás főzése” bejegyzéshez 2 hozzászólás

 1. Annyi észrevétel a tojás elkészítéséhez, hogy amennyiben a tojást hideg vízben lemostuk, vagy vízben áztattuk a lehűtése végett, akkor nem szabad tárolni és azonnal meg kell enni.
  Ha nem szeretnénk azonnal megenni a tojást, akkor magától kell hagyni, hogy lehűljön annak ellenére, hogy ez sokkal lassabb folyamat, mivel a tojás héjának szerkezete megváltozik főzés közben, a hirtelen hűlés hatására a steril belső összemegy és beszívja a külső ráfolyó vizet, ami magával szívja a többek között a vízben található esetleges baktériumokat, amik a tojásban elkezdenek „dolgozni”. Ennek következménye lehet, hogy a kemény tojás nem fog sokáig elállni, meg fog romlani.

  Válasz

Szólj hozzá!

Értékeld a receptet