Besamel mártás

A besamel mártás, vagy röviden besamel, magyaros nevén fehér mártás egy klasszikus francia alapszósz, amelyet nagyon sok ételhez használunk. A besamel további szószok alapja is, és elengedhetetlen, hogy megtanuld elkészíteni.

A besamel lényegében egy vajas rántás, tejjel felengedve. És habár ez ebben a formában nem hangzik valami étvágygerjesztőnek, mégis egy szuper szószról van szó, ami nélkül rengeteg étel egyszerűen nem lenne olyan, amilyennek ismerjük.

A jó besamel mártásnak tulajdonképpen egyetlen titka van, mégpedig hogy ne legyen csomós. Erre is adok megoldást ebben a besamel mártás receptben!

Besamel mártás készítése

A klasszikus besamel mártás arányok a következők: 1 dkg vajhoz 1 csapott evőkanál (kb. 1 dkg) liszt és 1 dl tej. Ezt nagyon könnyű megjegyezni. A besamel sűrűsége ehhez képest úgy változtatható, hogy kb. 2/3 mennyiségű tejjel egészen sűrű, míg másfélszeres mennyiségű tejjel híg szószt kapunk.

Természetesen a pontos mennyiség az adott recepttől függ. Általában otthoni, 4 személy részére készített ételek esetén a besamel mártás 5-10 dkg vajból, és a hozzá megfelelő mennyiségű lisztből és tejből készül.

 1. A besamel mártáshoz egy edényben kezdd el hevíteni a vajat és a lisztet, egy másik edényben pedig forrósítsd fel a tejet.
 2. Egy talán hihetetlen tipp a tökéletes besamel mártáshoz: egy másik besamel receptemben már írtam, és habár „tanult” szakácsokat megbotránkoztatott, mégis rengeteg háziasszonynak segített, hogy a rántásról tanultakkal ellentétben (forró zsiradék – hideg folyadék) a besamel tökéletesen csomómentes lesz, ha forró (majdnem forrásban lévő) tejjel öntöd fel hirtelen.

  Besamel készítése 1 - vaj és liszt
  A besamel alapja a vajból és lisztből készített „rántás”

  Besamel készítése 2 - vaj-liszt és tej tűzhelyen, két lábasban
  A csomómentes besamel mártás titka: forró tej

 3. Hagyd, hogy a liszt piruljon 3-4 percig a vajban, közepes lángon. Akkor jó, ha már 1-2 perce habzik.
 4. Besamel készítése 3 - liszt és vaj
  Először így néz ki a liszt és a vaj

  Besamel készítése 4 - habzó liszt
  Akkor jó, ha a liszt már habzik

 5. Vedd le a vajat és lisztet a tűzről.
 6. Egyetlen gyors mozdulattal öntsd a forró tejet a vaj-liszt keverékre, és nagyon gyorsan azonnal keverd el. Ez a lépés szinte garantáltan csomómentes besamel mártást eredményez!
 7. Tipp: Ha esetleg mégis csomós lesz a besamel – ami a legjobb szakácsokkal is megesik -, akkor egyszerűen egy botmixert engedj rá, és pár másodperc alatt tökéletesen sima lesz.

 8. Tedd vissza a tűzre, és a lehető legalacsonyabb lángon, állandóan kevergetve főzd addig, amíg megfelelő állagúra besűrűsödik, és egyben a liszt megfő. Ha forró tejet öntöttél hozzá, akkor ez kb. 2 perc.
 9. Ha hideg tejjel engeded fel a besamelt, akkor a tejet egyrészt kisebb adagokban add hozzá, másrészt a főzési folyamat sokkal tovább tart. Az elkészült besamel ellenőrzésének titka, hogy egy belemártott kanál vagy fakanál hátulján az ujjadat végighúzva tiszta marad-e a kanál, vagy még összefolyik a mártás. Ha összefolyik, főzd még.

 10. A klasszikus besamel mártást sóval, (fehér)borssal és szerecsendióval szokás ízesíteni. Ezeket használd ízlés szerint, 10 dkg vajból készített besamelhez általában 1 tk. só szükséges. Fekete bors is jó, csak az látszani fog benne.
 11. Ha a besamelt nem használod fel azonnal, akkor takard le egy műanyag fóliával úgy, hogy az hozzáérjen a tetejéhez, így nem lesz bőrös. Ha a recept azt írja, hogy felhasználás előtt hűtsd ki, akkor 1-2 percenként keverd át jól, hogy a bőrösödést elkerüld.

Megjegyzés: a képeken tormakrémhez készített besamel mártás látható, ami a klasszikus besamel arányoknál egy kicsit több vajat tartalmaz.

Besamel mártás

Besamel mártás

Besamel mártás

Szilágyi Balázs
No ratings yet
ELŐKÉSZÍTÉS 20 minutes
ELKÉSZÍTÉS 20 minutes

Hozzávalók
  

 • 10 dkg vaj
 • 10 dkg liszt (10 csapott evőkanál)
 • 1 l tej
 • 1 tk.
 • Bors vagy fehérbors
 • Őrölt szerecsendió

Elkészítés
 

 • A besamel mártáshoz egy edényben kezdd el hevíteni a vajat és a lisztet, egy másik edényben pedig forrósítsd fel a tejet.
 • Hagyd, hogy a liszt piruljon 3-4 percig a vajban, közepes lángon. Akkor jó, ha már 1-2 perce habzik.
 • Vedd le a vajat és lisztet a tűzről.
 • Egyetlen gyors mozdulattal öntsd a forró tejet a vaj-liszt keverékre, és nagyon gyorsan azonnal keverd el. Ez a lépés szinte garantáltan csomómentes besamel mártást eredményez!
 • Tedd vissza a tűzre, és a lehető legalacsonyabb lángon, állandóan kevergetve főzd addig, amíg megfelelő állagúra besűrűsödik, és egyben a liszt megfő. Ha forró tejet öntöttél hozzá, akkor ez kb. 2 perc.
 • A klasszikus besamel mártást sóval, (fehér)borssal és szerecsendióval szokás ízesíteni. Ezeket használd ízlés szerint. Fekete bors is jó, csak az látszani fog benne.
 • Ha a besamelt nem használod fel azonnal, akkor takard le egy műanyag fóliával úgy, hogy az hozzáérjen a tetejéhez, így nem lesz bőrös. Ha a recept azt írja, hogy hűtsd ki, akkor 1-2 percenként kever át jól, hogy a bőrösödést elkerüld.

“Besamel mártás” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Szólj hozzá!

Értékeld a receptet