Lágytojás főzése

A lágytojás az egyik legegyszerűbb, de legfinomabb reggeli, persze csak annak, aki szereti a folyós tojássárgáját.

Lágytojást készíteni ugyebár mindenki tud. Bedobod a vízbe a tojást, kiveszed és kész is.

Azért nem ilyen egyszerű a dolog, aki rendszeresen készít lágytojást, az tudja, még ha van egy nagyon jól bevált technikád, akkor sem 100 %-ig biztos, hogy sikerül.

A lágytojáshoz nincs másra szükség, mint egy friss tojásra, és egy pontos órára (használjuk a telefon időzítőjét), mert itt sajnos nagyon fontos a pontosság, hogy a tojás fehérje már szilárd, de a sárgája még folyós maradjon. Meg persze egy pirítósra, ha úgy szereted enni a lágytojást, mint én, a fehérjét kiskanállal, a sárgáját pedig pirítóssal kitunkolva.

A lágytojás főzésének 2 titka

 1. A friss tojás. Ezt hogyan ellenőrizhetjük, ha nincs meg a doboz és rajta az eltarthatósági dátum? Egy tálba töltsünk vizet, és tegyük bele a tojást, ha a tojás nem süllyed el, feljön a víz felszínére, akkor már nem friss, inkább ne fogyasszuk lágytojásként.
 2. A főzési idő. Szerintem a tökéletes lágytojás 4,5 percig fő. Állítsuk az időzítőt 4 perc 25 másodpercre, így mikor csörög, még van időnk odarohanni a láboshoz, és kikapni a tojásokat.

Lágytojás főzése

 1. Egy kisebb, de magasabb lábost töltsünk meg vízzel, adjunk hozzá egy csipet sót, és forraljuk fel. Annyi víz mindenképpen legyen benne, hogy ellepje majd a tojást.
 2. A legnehezebb része a lágytojás főzésének, hogy a tojás héja, mikor a forró vízbe engedjük, ne repedjen meg. Van aki pont emiatt hideg vízbe teszi fel a tojást, és a vizet a tojással együtt forralja fel, nehogy elpattanjon a héj.
  A másik, kalandokat kedvelő oldal pedig a rizikósabb verziót választja, a forró vízbe engedi bele a tojást. Ehhez jobb, ha a tojást már egy-két órával a főzés előtt kivesszük a hűtőből, de akkor se menjen el a kedvünk, ha ez nem történt meg. Én mielőtt a főzővízbe engedném a tojást, forró vízzel mosom meg, legalább fél percig engedem rá a vizet. Majd egy evőkanálba teszem a tojást, és nagyon lassan, a lábos falához szorítva a kanalat, beleengedem a forrásban lévő vízbe.
 3. lágytojás főzése

 4. Ekkor indul az időzítő, a tojást 4 perc 25 másodpercig főzöm.
 5. lágytojás főzése

 6. Ha az óra csörög, megengedem a hideg vizet a mosogatóban, majd a forróvizet leöntöm a tojásról. A tojásra hideg vizet engedek, hagyom benne 2 percig hűlni, így a héja könnyebben lejön, általában. Ha nem jön le szépen a héja, az sem baj, gondoljunk arra, hogy a tojás ilyenkor friss. A friss tojás héja nehezebben jön le.
 7. lágytojás főzése

 8. A tojást óvatosan megpucolom, megszórom egy csipet sóval, borssal és kész is a tökéletes lágytojás.
 9. lágytojás főzése

Ebben a receptben én két db M-es méretű tojást készítettem, ha nagyobb a tojás, vagy egyszerre több tojást főzünk, a főzési idő módosulhat.

Ez a lágytojás recept egy egészen folyós sárgájú tojást eredményez, ha jobban kedveled a krémesebb sárgájú lágytojást, akkor főzd a tojást 5 percig.

A lágytojás tálalása

A lágytojást tálalhatod tojástartóban, félig megpucolva, lásd a képen, így mártogathatod a pirítóst a tojássárgába, vagy egy kis mélytányérban is lehet tálalni, így talán könnyebb a sárgája kitunkolása kenyérrel.

lágytojás főzése

lágytojás főzése

Lágytojás főzése

Páll Imola
4.75 from 4 votes
ELŐKÉSZÍTÉS 5 minutes
SÜTÉS/FŐZÉS 4 minutes
ELKÉSZÍTÉS 9 minutes
FOGÁS Reggeli
KONYHA Hagyományos
ADAG 1 adag

Hozzávalók
  

 • 1 db friss tojás
 • víz +1 csipet só a vízbe
 • 1 csipet só, őrölt bors a tálaláshoz

Elkészítés
 

 • Egy kisebb, de magasabb lábost töltsünk meg vízzel, adjunk hozzá egy csipet sót, és forraljuk fel. Annyi víz mindenképpen legyen benne, hogy ellepje majd a tojást.
 • Én mielőtt a főzővízbe engedném a tojást, forró vízzel mosom meg, legalább fél percig engedem rá a vizet. Majd egy evőkanálba teszem a tojást, és nagyon lassan, a lábos falához szorítva a kanalat, beleengedem a forrásban lévő vízbe.
 • Ekkor indul az időzítő, a tojást 4 perc 25 másodpercig főzöm.
 • Ha az óra csörög, megengedem a hideg vizet a mosogatóban, majd a forróvizet leöntöm a tojásról. A tojásra hideg vizet engedek, hagyom benne 2 percig hűlni, így a héja könnyebben lejön.
 • A tojást óvatosan megpucolom, megszórom egy csipet sóval, borssal és kész is a tökéletes lágytojás.
 • A lágytojást tojástartóban, vagy egy mély kistányérban tálalom.

“Lágytojás főzése” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Szólj hozzá!

Értékeld a receptet