Salátának való burgonya

Ha az ember krumplisalátát vagy burgonyasalátát készít, akkor szinte kötelező a saláta burgonya vagy salátának való burgonya használata. De mi ez pontosan, hol tudod megvásárolni, és miért ilyen fontos?

A krumpli az krumpli. Az emberek többsége számára ha egy recept burgonyát ír, akkor az a boltban található első csomag krumplit jelenti. És ezzel nem is feltétlenül van baj, nem akarok itt most sznobozni.

De burgonyából messze nem csak egyfajta van. És talán a legfontosabb megkülönböztetés a fehasználási terrület. Vagyis nagyon nem mindegy, hogy krumplipüréhez való, kifejezetten szétfővő krumplit, vagy krumplisalátákhoz ideális saláta burgonyát használnunk.

Saláta burgonya

A saláta burgonya vagy salátának való burgonya alacsony keményítőtartalmú és nagy nedvességtartalmú burgonyafajta. Ezért főzés közben nem esik szét, krémes állagú marad. Ideális burgonyasaláta elkészítéséhez! Általában sárgásabb és vékonyabb héjú, és kisebb, kifli alakú.

Salátának valló krumpli a nagyobb üzletekben kapható, a csomagoláson ezt külön jelzik. A hagyomáyos, egyszerű „krumpli” comagolás, amire nincs semmi írva, nem ez a fajta, az könnyen szét fog főni.

Egyszerűen azért fontos, hogy a megfelelő krumplit használd, különsen salátákba, mert különben szétfő, szétesik a burgonya, és az egész saláta egy darabos krumplipüréhez hasonlító, élvezhetetlen massza lesz.

A saláta burgonya azonban nem csak krumplisalátába ideális, de tökéletes serpenyős burgonya vagy rakott krumpli is készíthető belőle.

Saláta burgonya fajták

A magyar üzletekben a csomagoláson általában csak az „A” betűjelet tüntetik fel, és külön hogy salátának való. Ez tökéletes bármilyen krumplisalátához.

Ha fajták szerint keresünk, akkor a Magyarországon kapható főbb saláta burgonya fajták az alábbiak:

Princess Amandine saláta burgonya
Princess Amandine saláta burgonya

A saláta burgonya fajtákat, illetve általában a burgonya fajtákat részletesebben az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács ingyenesen letölthető ismertetőjében találod.

Szólj hozzá!