Bejgli

A bejgli készítése egyáltalán nem ördöngösség – még ha néha úgy tűnik, hogy egyesek megpróbálják annak kikiáltani. A tökéletes bejglihez (vagy gyakran beigli, bájgli) nincs másra szükség, mint egy valóban jó receptre, illetve némi alázatra a hozzávalókkal és az elkészítéssel szemben.

Az előbbit adom át neked: egy szuperjó mákos bejgli és diós bejgli receptet. Az alázat itt annyit tesz, hogy egyrészt elhiszed: Te is meg tudod csinálni; másrészt betartod azokat a tanácsokat, amiket írok – mert hidd el, ezekre szükség van a tökéletes bejglihez.

Mindenképpen olvasd el a recept alatt a tippek a tökéletes bejgli készítéséhez részt, mielőtt nekikezdenél!

Bejgli recept

Ez a mennyiség kb. 4 db, 50-55 dkg-os bejglihez elegendő, itt a töltelék aránya fele diós és fele mákos. Természetesen arányosan növelheted vagy csökkentheted a hozzávalók mennyiségét. A diós bejgli töltelék és a mákos bejgli töltelék külön is megtalálható a honlapon, ott találsz egy-egy táblázatot, ami segít a mennyiségekben akkor is, ha pl. nem fele-fele arányban akarod készíteni, hanem mondjuk csak dióst vagy mákost, vagy éppen az egyikből 3-at, a másikból meg egyet.

 1. Első lépésben készítsd el a bejgli tésztáját. Ez egy élesztős kelt tészta, de néhány szempontból máshogy kell vele bánni, mint megszoktad. A legfontosabb, hogy itt most inkább kerülendő a meleg, mert nem szabad, hogy túlkeljen.
 2. Először futtasd fel a 2 dkg élesztőt 1 dl langyos tejben, 1 teáskanál cukorral.
 3. Bejgli készítése 4 - tejben felfuttatott élesztő
  Futtasd fel az élesztőt
 4. Egy tálban morzsold össze a 62 dkg lisztet a 250 g hideg, kockára vágott vajjal, a kezeddel, amíg egészen morzsás nem lesz.
 5. Bejgli készítése 1
  Először a liszt és a hideg vaj megy a tálba

  Bejgli készítése 2 - vajjal elmorzsolt liszt
  Aztán jól morzsold el a vajat a liszttel

 6. Verd fel jól a tojásokat, és add a vajas liszthez.
 7. Bejgli készítése 3 - felvert tojások
  Verd fel a tojásokat
 8. Add a vajas-lisztes morzsához az élesztőt (ha már felfutott), a maradék 1 dl tejet hidegen, a csipet sót és a cukrot. (Összesen 5 dkg cukor, ebből 1 tk. ment az élesztőhöz.)
 9. Bejgli készítése 5 - bejgli tészta hozzávalói tálban
  Tedd a tálba a bejgli tészta hozzávalóit
 10. Dolgozd össze a tésztát a kezeddel, amíg cipóvá össze nem áll. Az állaga akkor jó, ha enyhén nedves, de nem ragad a kezedre, és lehet liszt nélkül nyújtani. Ha túl száraz, adj hozzá egy kevés tejet, ha ragad, akkor egy kevés lisztet. Nem szükséges dagasztani.
 11. Bejgli készítése 6 - bejgli tészta cipóban
  Készíts cipót a tésztából
 12. Tedd félre két órára letakarva. Mivel a bejgli tésztáját nem szabad túlkeleszteni, ezért most – más kelt tésztákkal ellentétben – nem kell meleg helyen tartanod.
 13. Közben második lépésben készítsd el a tölteléket. Mivel a bejgli tésztája nem kelhet túl, a töltelék pedig forrón készül de csak hidegen mehet a bejglibe, ezért fontos, hogy azonnal elkezdd készíteni – legyen ideje kihűlni -, vagy akár előtte is elkészítheted.
  • Diós bejgli esetében egy tálban keverd össze a 230 g darált diót, a 80 g darált háztartási kekszet és a 2 csomag vaníliás cukrot. Ízlés szerint rumaroma, mazsola is nagyon jól illik hozzá.
  • Darált dió és darált háztartási keksz
   Egy tálban keverd össze a darált diót és a darált háztartási kekszet
  • Egy lábasban forrald fel a 230 ml vizet és a 155 g porcukrot.
  • Diós bejgli töltelék készítése 3 - forró cukorszirup lábasban
   Forrald fel a cukorszirupot
  • A forró cukorszirupot öntsd a darált diós keverékre. Keverd el jól, hogy ne maradjon benne száraz rész, és tedd félre hűlni.
  • A diós bejgli töltelék elkészítését tippekkel, táblázattal a különböző mennyiségekhez a linkre kattintva találod.

   Diós bejgli töltelék
   Keverd jól el a forró szirupot a darált dióval – kész a diós bejgli töltelék!
 14. Mákos bejgli esetén hasonló a töltelék készítése. Egy tálban keverd össze a 250 g darált mákot, a 40 g darált háztartási kekszet és a 2 csomag vaníliás cukrot. Ízlés szerint reszelt citromhéj és mazsola is illik hozzá!
 15. Mákos bejgli töltelék készítése 1 - darált mák, darált háztartási keksz és vaníliás cukor
  Keverd össze a darált mákot, darált háztartási kekszet és vaníliás cukrot
 16. Egy lábasban forrald fel a 250 ml tejet 165 g porcukorral.
 17. Mákos bejgli töltelék készítése 2 - cukor és tej lábasban
  Forrald fel a cukrot és a tejet
 18. A forró cukros-tejes szirupot öntsd a mákos keverékre, és keverd jól el, hogy ne maradjon benne száraz rész. Tedd félre kihűlni.
 19. A mákos bejgli töltelék elkészítését tippekkel, táblázattal a különböző mennyiségekhez a linkre kattintva találod.

  Mákos bejgli töltelék
  Keverd jól el a forró szirupot a darált mákkal
 20. Ha a tészta eleget pihent és a töltelék is kész, vedd a tésztát 2 vagy 4 darabba, attól függően, hogy mekkora bejgliket szeretnél.
 21. Érdemes fél kg-os bejgliket sütni, azok szebbek, „aranyosabbak”. Ehhez az itt megadott mennyiségből készített tésztát 4 darabba vedd.

  Javaslom, hogy mérd ki pontosan a tésztát, úgy oszd szét. A mérés amúgy is fontos lesz a tölteléknél, és így lesznek azonos méretű bejglik a végén. Nagyjából 27 dkg tészta kell majd egy fél kg-os bejglihez, de ha kicsit több nem baj, mert otthon úgysem az a lényeg, hogy fél kilós-e pontosan a bejgli, hanem hogy mennyire finom.

 22. Mérd le a tésztadarabokat és a töltelék adagokat egyenként. Akár diós, akár mákos bejglit készítesz, a szabály az, hogy ugyanakkora legyen a töltelék és a tészta súlya.
 23. Bejgli töltelék kimérése
  A bejglihez érdemes a tésztát és a tölteléket kimérni
 24. Nyújtsd ki a tésztát kb. fél cm vastagságúra. Fél kg-os bejgli esetében kb. 24×18 cm-es, 1 kg-os bejgli esetében kb. 35×25 cm-es téglalapot kell kapnod.
 25. Bejgli készítése 7 - tészta kinyújtva
  Nyújtsd ki a bejgli tésztáját
 26. Egyengesd el a tölteléket a tésztán úgy, hogy a szélein kb 2-2 cm maradjon ki.
 27. Diós bejgli töltelék bejgli tésztán
  A diós bejgli töltelék és a tészta mennyisége súlyra legyen azonos!
 28. Határozott mozdulattal tekerd fel a bejgli tésztát. Én úgy tapasztaltam, hogy könnyebb magad felé, de csináld úgy, ahogy neked könnyebben megy.
 29. Diós bejgli készítése
  Tekerd fel a bejglit
 30. A végeit hajtsd be, és hajtsd a tekercs alá. Ez jól legyen becsomagolva, ne folyjon ki a töltelék a végén.
 31. Diós bejgli készítése 22
  Hajtsd be a bejgli végeit
 32. Szintén egy határozott mozdulattal tedd át a nyers bejglit egy tepsire vagy sütőlemezre. Készítsd így el az összes bejglit.
 33. Bejgli készítése 8 - bejgli tepsiben
  Tedd sütőlemezre vagy tepsibe a bejglit
 34. Egy tálkában verj fel egy egész tojást és egy tojássárgáját, ezzel kell majd megkenni.
 35. Kend meg jól a tésztát a tojással, végig a tetejét, a végeit, és le az oldalát egész a tepsiig.
 36. Bejgli készítése 9 - megkenve a tojással
  Kend meg az oldalát és a tetejét a tojással
 37. Hideg helyen hagyd fél órát pihenni.
 38. Ismét kend meg a tojással, ugyanolyan alaposan, mint az előbb.
 39. Bejgli készítése 10 - másodszor megkenve
  Másodszor is kend meg a tojással!
 40. Ismét fél óra pihentetés jön, hideg helyen, ilyenkor akár hűtőbe is mehet a bejgli.
 41. Közben melegítsd be a sütőt 180 fokra.
 42. Fél óra elteltével vedd ki a bejglit, szurkáld meg az oldalát villával több helyen, és tedd be a sütőbe.
 43. A bejgli sütési ideje 25-30 perc. Ez függ a sütődtől és a bejgli vastagságától is. Szép sötétarany-barnás színű legyen, amikor kiveszed.
 44. Hagyd kihűlni. Ha az ünnepi asztalra szánod, amúgy sem esel ilyenkor neki, de a bejglit szeletelni sokkal könnyebb, ha már teljesen kihűlt.
 45. Bejgli
  Diós és mákos bejgli, sütés után

Tippek a tökéletes bejgli készítéséhez

 1. Ne keleszd túl a tésztát. Kelt tésztánál megszoktuk a meleg hozzávalókat, meleg helyet, de itt nézd meg, hogy a receptben többször írom, hogy „hűvös helyen” stb., erre figyelj!
 2. A fentiekben segít a hideg konyha is. Mivel a bejglit általában télen készítjük, ez nem olyan nehéz. Próbáld az előkészítést olyankor csinálni, amikor nem megy a sütő és a tűzhely ezerrel, és ha kell, az ablakot is rányithatod a tésztára.
 3. A tökéletes bejgli egyik titka a sütés előtt súlyra azonos mennyiségű töltelék és tészta. Ezt nem tudod máshogy elérni, mint leméred. Mindenképp készülj arra, hogy a töltelékből valamennyi maradni fog – de ez a szakács jutalma. 🙂
 4. Vaj, vaj, vaj, vaj, és tej. Hidd el, nem ugyanaz az eredmény, ha margarint és vizet használsz a tésztában. Próbáld ki igazi vajjal és tejjel, kényeztesd magad, a családodat és a vendégeidet ezzel karácsonykor! Hidd el, az eredmény mennyei lesz!
 5. Nem lehet a tésztához a hozzávalók mennyiségét – pontosabban a liszt mennyiségét – egészen pontosan előre meghatározni. Ez függ a liszttől, a konyha nedvességtartalmától stb. Kezdd az itt megadott mennyiségeket 50 dkg liszttel, és utána emeld. A lényeg, hogy tapintásra nedves legyen de ne ragadjon a tészta. Nekem a recept fotózásakor 62 dkg liszt kellett.
 6. Az előző pont azért is fontos, mert ha egyszer már összegyúrtad a tésztát, akkor ne használj lisztet a nyújtáshoz.
 7. Nem baj, ha szétreped. Nem értem, miért ezen hajtják egymást és magukat a háziasszonyok, teljesen fölöslegesen. A bejglinek finomnak és esztétikusnak kell lennie. A finomságához jó recept kell, ezt itt megtaláltad. Esztétikus pedig többek között attól lesz a bejgli, hogy szép egyenletes hasáb alakú, és gyönyörűen márványozott. De ebbe bőven belefér, ha enyhén szétreped, az amúgy is a finomságra, a karácsonykor megengedett – sőt megkívánt – dekadenciára utaló jel.

Szóval állj neki bátran te is a bejgli készítésének. Egy kis odafigyelést és türelmet megkíván, de elrontani szinte nem lehet!

Jó étvágyat és Boldog Karácsonyt!

Bejgli

Bejgli

Szilágyi Balázs
No ratings yet
ELŐKÉSZÍTÉS 1 óra
SÜTÉS/FŐZÉS 25 perc
ELKÉSZÍTÉS 1 óra 25 perc
FOGÁS Desszert
KONYHA Hagyományos
ADAG 16 adag

Hozzávalók
  

A bejgli tésztájához (4 db fél kg-os bejgli)

 • 50-62 dkg liszt (lásd a receptben)
 • 250 g vaj
 • 2 dl tej
 • 2 tojás
 • 5 dkg cukor
 • 2 dkg élesztő
 • Késhegynyi

A diós töltelékhez (2 db fél kg-os diós bejgli)

 • 230 g darált dió
 • 155 g porcukor
 • 80 g darált háztartási keksz
 • 2 cs vaníliás cukor
 • 230 ml víz
 • Rumaroma ízlés szerint
 • Mazsola ízlés szerint, elhagyható

A mákos töltelékhez (2 db fél kg-os mákos bejgli)

 • 250 g darált mák
 • 165 g porcukor
 • 40 g darált háztartási keksz
 • 2 cs vaníliás cukor
 • 250 ml tej
 • Reszelt citromhéj ízlés szerint
 • Mazsola ízlés szerint, elhagyható

A bejgli kenéséhez

 • 1 egész tojás
 • 1 tojássárgája

Elkészítés
 

 • Első lépésben készítsd el a bejgli tésztáját. Ez egy élesztős kelt tészta, de néhány szempontból máshogy kell vele bánni, mint megszoktad. A legfontosabb, hogy itt most inkább kerülendő a meleg, mert nem szabad, hogy túlkeljen.
 • Először futtasd fel a 2 dkg élesztőt 1 dl langyos tejben, 1 teáskanál cukorral.
 • Egy tálban morzsold össze a 62 dkg lisztet a 250 g hideg, kockára vágott vajjal, a kezeddel, amíg egészen morzsás nem lesz.
 • Verd fel jól a tojásokat, és add a vajas liszthez.
 • Add a vajas-lisztes morzsához az élesztőt (ha már felfutott), a maradék 1 dl tejet hidegen, a csipet sót és a cukrot. (Összesen 5 dkg cukor, ebből 1 tk. ment az élesztőhöz.)
 • Dolgozd össze a tésztát a kezeddel, amíg cipóvá össze nem áll. Az állaga akkor jó, ha enyhén nedves, de nem ragad a kezedre, és lehet liszt nélkül nyújtani. Ha túl száraz, adj hozzá egy kevés tejet, ha ragad, akkor egy kevés lisztet. Nem szükséges dagasztani.
 • Tedd félre két órára letakarva. Mivel a bejgli tésztáját nem szabad túlkeleszteni, ezért most – más kelt tésztákkal ellentétben – nem kell meleg helyen tartanod.
 • Közben második lépésben készítsd el a tölteléket. Mivel a bejgli tésztája nem kelhet túl, a töltelék pedig forrón készül de csak hidegen mehet a bejglibe, ezért fontos, hogy azonnal elkezdd készíteni – legyen ideje kihűlni -, vagy akár előtte is elkészítheted.
 • Diós bejgli esetében egy tálban keverd össze a 230 g darált diót, a 80 g darált háztartási kekszet és a 2 csomag vaníliás cukrot. Ízlés szerint rumaroma, mazsola is nagyon jól illik hozzá. Egy lábasban forrald fel a 230 ml vizet és a 155 g porcukrot. A forró cukorszirupot öntsd a darált diós keverékre. Keverd el jól, hogy ne maradjon benne száraz rész, és tedd félre hűlni.
 • Mákos bejgli esetén hasonló a töltelék készítése. Egy tálban keverd össze a 250 g darált mákot, a 40 g darált háztartási kekszet és a 2 csomag vaníliás cukrot. Ízlés szerint reszelt citromhéj és mazsola is illik hozzá! Egy lábasban forrald fel a 250 ml tejet 165 g porcukorral. A forró cukros-tejes szirupot öntsd a mákos keverékre, és keverd jól el, hogy ne maradjon benne száraz rész. Tedd félre kihűlni.
 • Ha a tészta eleget pihent és a töltelék is kész, vedd a tésztát 2 vagy 4 darabba, attól függően, hogy mekkora bejgliket szeretnél.
 • Mérd le a tésztadarabokat és a töltelék adagokat egyenként. Akár diós, akár mákos bejglit készítesz, a szabály az, hogy ugyanakkora legyen a töltelék és a tészta súlya.
 • Nyújtsd ki a tésztát kb. fél cm vastagságúra. Fél kg-os bejgli esetében kb. 24×18 cm-es, 1 kg-os bejgli esetében kb. 35×25 cm-es téglalapot kell kapnod.
 • Egyengesd el a tölteléket a tésztán úgy, hogy a szélein kb 2-2 cm maradjon ki.
 • Határozott mozdulattal tekerd fel a bejgli tésztát. Én úgy tapasztaltam, hogy könnyebb magad felé, de csináld úgy, ahogy neked könnyebben megy.
 • A végeit hajtsd be, és hajtsd a tekercs alá. Ez jól legyen becsomagolva, ne folyjon ki a töltelék a végén.
 • Szintén egy határozott mozdulattal tedd át a nyers bejglit egy tepsire vagy sütőlemezre. Készítsd így el az összes bejglit.
 • Egy tálkában verj fel egy egész tojást és egy tojássárgáját, ezzel kell majd megkenni.
 • Kend meg jól a tésztát a tojással, végig a tetejét, a végeit, és le az oldalát egész a tepsiig.
 • Hideg helyen hagyd fél órát pihenni.
 • Ismét kend meg a tojással, ugyanolyan alaposan, mint az előbb.
 • Ismét fél óra pihentetés jön, hideg helyen, ilyenkor akár hűtőbe is mehet a bejgli.
 • Közben melegítsd be a sütőt 180 fokra.
 • Fél óra elteltével vedd ki a bejglit, szurkáld meg az oldalát villával több helyen, és tedd be a sütőbe.
 • A bejgli sütési ideje 25-30 perc. Ez függ a sütődtől és a bejgli vastagságától is. Szép sötétarany-barnás színű legyen, amikor kiveszed.
 • Hagyd kihűlni. Ha az ünnepi asztalra szánod, amúgy sem esel ilyenkor neki, de a bejglit szeletelni sokkal könnyebb, ha már teljesen kihűlt.

“Bejgli” bejegyzéshez 10 hozzászólás

 1. Balázs, köszi, hogy ilyen érthető és részletesen leírtad, nagyon jó útmutató. A bejglit én is így készítem, bár a mostani túlkelt, mert nem hűlt ki időben a töltelékem, és sajnos a tésztát nem raktam be a hűtőbe. De a mai diósom – tegnap mákos készült – már szebb lesz, és nem lesz horpadt 🙂
  Kellemes Karácsonyt! 🙂 Tücsi

  Válasz
 2. Szia Balázs! Köszönöm a szuper receptet! Ez alapján sütöttem idén a bejgliket. Annyi megjegyzésem lenne, ha ízlés szerint megpakolom mazsolával a tölteléket, akkor az jelentősen növeli a töltelék tömegét, igy sok megmaradt a végén. ( Nem veszett kárba, mert dupla adag tésztát gyúrtam, a masodik adaghoz kevesebb tölteléket csináltam.) Üdvözlettel: Szabados Veronika

  Válasz

Szólj hozzá!

Értékeld a receptet