Rakott krumpli kolbásszal, besamellel

Rakott krumpli kolbásszal, besamellel. Jól hangzik, igaz? És milyen finom! Ráadásul egyáltalán nem bonyolult elkészíteni. Próbáld ki te is ezt a könnyű receptet, amit pontos mennyiségekkel és részletes fényképekkel adok meg.

És hogy mi a tökéletes rakott krumpli titka? Meg fogsz lepődni! Talán ugyanis nem a recept. Hiszen rakott krumpli recept annyi van, ahány háztartás és ahány ízlés. De van egy dolog, amit mindig tudsz alkalmazni, bárhogyan készítsd el a rakott burgonyát, és mindig igazán finom lesz ez az egytálétel.

A tökéletes rakott krumpli titka

A tökéletes rakott krumpli titka magában a krumpliban rejlik. Vagyis a burgonya fajtájában. Bármennyire meglepő ugyanis, de a rakott krumplihoz a salátának való burgonya a legjobb.

Ennek ugyanis a legkisebb a keményítő tartalma, ezért nem csak nem fő szét, de finom, krémes állaga lesz a rakott krumpliban. Legközelebb ha rakott krumplit készítesz, próbáld ki salátának való burgonyából!

Rakott krumpli recept kolbásszal, besamellel

A rakott krumpli elkészítése tulajdonképpen 3 lépésből áll. Először a hozzávalókat kell előkészíteni, ez a legidőigényesebb feladat. Utána jön a rakott krumpli összerakása, majd végül a sütése. A pontos mennyisgeket lásd a recept alatt.

A recetben megadott mennyiség kb. egy 25*35 cm-es, mély tepsihez, 6-8 fő számára elegendő.

 1. Pucold meg és főzd meg sós vízben, egészben a 1,5 kg krumplit. Semmiképp se főzd túl, a salátának való krumpli általában kisebb, gyakran 10-15 perc alatt megfő. Ha egy éles késsel könnyen átszúrható, kész.
 2. A krumplit lehet héjával vagy anélkül főzni. Én általában héjával együtt főzöm, akkor egy kicsit ízesebb, és természetesen utána le kell húzni a héját. Itt a képeken viszont előtte megpucoltam.

  A krumpli főzővizébe tegyél bőven sót. A só mennyiségét lásd még részletesen a recept alatt.

  Rakott krumpli készítése 1 - krumpli főzése
  Főzd meg egészben a krumplit
 3. Közben főzd meg a 12 tojást. Ez forrástól számítva 8 perc alacsony lángon. A tojás főzéséről további tippeket a linkre kattintva olvashatsz.
 4. Rakott krumpli készítése 2 - tojás főzése
  Főzd meg a tojásokat
 5. Ha megfőtt a krumpli, öntsd le a levét, és hagyd kihűlni. A tojásokról is öntsd le a forró vizet, és hagyd őket hideg vízben kihűlni, majd pucold meg őket.
 6. Közben a sütőt melegítsd be 200 fokra. Ha van légkeverés, használd azt.
 7. Az 500 g kolbászt vágd kb. 1 cm-es karikákra, és közepes tűzön pirítsd meg. Ne legyen túl kemény, nem kell túlsütni, csak a zsírját engedje ki kicsit.
 8. Rakott krumpli készítése 3 - kolbász sütése
  Vágd karikára és kicsit süsd meg a kolbászt
 9. 5 dkg vajból, 5 evőkanál lisztből és 5 dl tejből készíts besamel mártást. Ennek részletes leírását a linkre kattintva megtalálod (az ott megadott mennyiség felét használd).
 10. Az elkészült besamelt sóval, borssal, szerecsendióval ízesítsd. Kicsit hűtsd ki, és keverj bele 250 g tejfölt.
 11. Rakott krumpli készítése 45 - besamel mártás
  Készítsd el a besamelt

  Rakott krumpli készítése 5 - besamel tejföllel
  Keverd bele a tejfölt

 12. A tepsit kevés zsírral vagy olajjal kend ki.
 13. Én kacsazsírt használok, ez plusz ízt ad a rakott krumplinak.

 14. Most jön a rakott krumpli rétegzése. Először a tepsi aljára megy a krumpli kb. harmada, fél cm-es karikákra vágva. Rá a tojás fele, szintén fél cm-es karikákra vágva. A tojást sózd egy picit, locsold rá a kolbászzsír felét és öntsd rá a besamel felét. Végül tedd rá a kolbász felét. Majd ismételd meg a lépéseket: a krumpli harmada, rá a maradék tojás, só, kolbászzsír és a maradék besamel, végül a maradék kolbász. A tetejére a kolbászkarika réteg után a krumpli utolsó harmada kerül.
 15. Rakott krumpli rétegzése 1
  Rakott krumpli rétegzése 2
  Rakott krumpli rétegzése 3
  Rakott krumpli rétegzése 4
  Rakott krumpli rétegzése 5
  Rakott krumpli rétegzése 6
  Rakott krumpli rétegzése 7
  Rakott krumpli rétegzése 8
  Rakott krumpli rétegzése 9
  Rakott krumpli rétegzése 10
  Rakott krumpli rétegzése 11

 16. A tetején egyenletesen kenj el kb. 600 g tejfölt.
 17. Rakott krumpli készítése 6 - tejföllel megkenve
  Kend el a tetején a tejfölt
 18. Végül szórd meg 25 g zsemlemorzsával, bár ez akár el is hagyható.
 19. Rakott krumpli készítése 7- zsemlemorzsával megszórva
  Szórd meg zsemlemorzsával
 20. A sütésre előkészített rakott krumplit tedd be a sütőbe. A hozzávalóknak már nem kell megfőniük, 45 perc alatt az ízek tökéletesen összeérnek, és a rakott krumpli tálalható.
 21. Rakott krumpli sütőben
  Rakott krumpli a sütőben

Rakott krumpli tárolása

A rakott krumpli nagyon jól tárholható, tulajdonképpen minden fázisban. Akár sütés előtt is beteheted a hűtőbe 1-2 napra, így előre el tudod készíteni, és tálalás előtt csak készre kell sütni.

De összesütni is lehet előre, készen is eltartható több napig. Ilyenkor tálalás előtt melegíted fel a sütőben.

Természetesen ha marad (egy tepsi rakott krumpli elég nagy mennyiség), akkor szintén nyugodtan tárolható hűtőben néhány napig. Ez az a fajta étel, amire sokan azt mondják, hogy annál finomabb, minél többször melegítik.

A só (és fűszerek) mennyisége

A rakott krumpli esetében nagyon nehéz a pontos só mennyiséget megadni. Egyrészt mert ez ízlés kérdése, másrészt mert nagyban függ pl. a krumpli főzővizében használt só mennyiségétől, harmadrészt mert a kolbászok között is van sósabb és kevésbé sós.

Ami biztos, hogy szinte minden hozzávaló rengeteg sót vesz fel, tehát ez az a fajta étel, amit könnyebb sótlanná tenni, mint túlsózni. Merj bőkezűen bánni a sóval, a rakott krumpli kolbásszal meghálálja.

Én a krumpli főzővizébe nagy mennyiségű sót szeretek tenni, így nem kell utána már nagyon sózni az összeállításnál. Ez tényleg nagyon sok, általában kb. 2 evőkanálnyi só megy 1,5 kg krumpli főzővizébe. Ilyenkor már csak a tojásos réteget kell egy-egy csipetnyi sóval megszórni.

A besamelbe is mehet bőven só (akár a besamel receptben megadottnál is több), hiszen azt pedig tejföllel hígítod, ami szintén „nyeli” a sót. Ugyanez igaz a többi fűszerre, amit a besamelbe teszünk. Mivel maga a besamel is, illetve mind a krumpli, mind a tojás nagyon sok fűszert felvesz, ezért bánj nyugodtan bőkezűen a borssal és a szerecsendióval is.

Jó étvágyat!

Rakott krumpli tepsiben
Rakott krumpli kolbásszal

Rakott krumpli tepsiben

Rakott krumpli kolbásszal, besamellel

Szilágyi Balázs
5 from 3 votes
ELŐKÉSZÍTÉS 1 óra 20 perc
SÜTÉS/FŐZÉS 45 perc
ELKÉSZÍTÉS 2 óra 5 perc
FOGÁS Főétel
KONYHA Hagyományos
ADAG 8 adag

Hozzávalók
  

 • 1,5 kg salátának való krumpli
 • 12 tojás
 • 50 dkg szárazkolbász
 • 850 g tejföl
 • 5 dkg vaj
 • 5 ek. liszt
 • 5 dl tej
 • 1 ek. zsír vagy olaj
 • Bors
 • Szerecsendió
 • 25 g zsemlemorzsa

Elkészítés
 

 • Pucold meg és főzd meg sós vízben, egészben a krumplikat. Semmiképp se főzd túl, a salátának való krumpli általában kisebb, gyakran 10-15 perc alatt megfő. Ha egy éles késsel könnyen átszúrható, kész.
 • Közben főzd meg a 12 tojást. Ez forrástól számítva 8 perc alacsony lángon.
 • Ha megfőtt a krumpli, öntsd le a levét, és hagyd kihűlni. A tojásokról is öntsd le a forró vizet, és hagyd őket hideg vízben kihűlni.
 • Közben a sütőt melegítsd be 200 fokra. Ha van légkeverés, használd azt.
 • A kolbászt vágd kb. 1 cm-es karikákra, és közepes tűzön pirítsd meg. Ne legyen túl kemény, nem kell túlsütni, csak a zsírját engedje ki kicsit.
 • 5 dkg vajból készíts besamel mártást.
 • Az elkészült besamelt sóval, borssal, szerecsendióval ízesítsd. Kicsit hűtsd ki, és keverj bele 250 g tejfölt.
 • A tepsit kevés zsírral vagy olajjal kend ki.
 • Most jön a rakott krumpli rétegzése. Először a tepsi aljára megy a krumpli kb. harmada, fél cm-es karikákra vágva. Rá a tojás fele, szintén fél cm-es karikákra vágva. A tojást sózd egy picit, locsold rá a kolbászzsír felét és öntsd rá a besamel felét. Végül tedd rá a kolbász felét. Majd ismételd meg a lépéseket: a krumpli harmada, rá a maradék tojás, só, kolbászzsír és a maradék besamel, végül a maradék kolbász. A tetejére a kolbászkarika réteg után a krumpli utolsó harmada kerül.
 • A tetején egyenletesen kenj el kb. 600 g tejfölt.
 • Végül szórd meg 25 g zsemlemorzsával, bár ez akár el is hagyható.
 • A sütésre előkészített rakott krumplit tedd be a sütőbe. A hozzávalóknak már nem kell megfőniük, 45 perc alatt az ízek tökéletesen összeérnek, és a rakott krumpli tálalható.

“Rakott krumpli kolbásszal, besamellel” bejegyzéshez 5 hozzászólás

 1. 5 stars
  A rakott krumpli nálunk is mindent visz, bár csak krupli+tojás+házikolbász+tojás+krupli rétegbe szoktam csinálni, de ezt is ki fogom próbálni.

  Válasz
5 from 3 votes (1 rating without comment)

Szólj hozzá!

Értékeld a receptet