Körözött

Körözött

↓ A hozzávalókat a recept alatt találod ↓

A körözött az egyik legkedveltebb és legegyszerűbben elkészíthető szendvicskrém, ami nem hiányozhat az asztalodról!

Fölösleges boltban készen megvenni, hiszen ahogy látni fogod ebben a receptben, a körözött elkészítése otthon, házilag is rendkívül egyszerű.

A körözött lényegében “körített”, azaz ízesített túró. Maga az ízesítés részben ízlés kérdése. A legnagyobb kérdés a körözött elkészítése kapcsán, hogy csak tehéntúróból készítsd-e, vagy tegyél-e bele juhtúrót, illetve milyen arányban.

Én a juhtúrós verziót mutatom be (manapság ezt divat Bryndzának hívni), lásd ehhez kapcsolódóan a további tippeket (pl. hogyan készítsd el csak tehéntúróból?) a recept alatt.

Körözött recept

A körözött elkészítése rendkívül egyszerű. A hagyma aprításán kívül csak a hozzávalókat kell összekeverned. A pontos mennyiségeket lásd az oldal alján.

  1. Aprítsd fel a hagymát.
  2. Egy nagyobb edénybe tedd bele a tehéntúrót és juhtúrót. Egy villával törd és keverd össze őket, amennyire tudod.
  3. Add hozzá a tejfölt, és keverd össze.
  4. Add hozzá a körözötthöz a fűszereket: paprikát, őrölt köményt, sót és a felaprított hagymát. Keverd össze.
  5. Kóstold meg, és ha kell, még ízesítsd. Ne lepődj meg, a hagymának sokkal erősebb íze lesz, mint mire összeérnek az ízek.
  6. Tedd be a hűtőbe egy zárt dobozban, és hagyd legalább 2-3 órát érni az ízeket.

A körözött friss vagy pirítós kenyérre kenve kitűnő reggeli, vacsora, vagy előétel.

Körözött változatok

A körözött is az a fajta étel, amit mindenki a saját ízlése szerint készít. Érdemes kipróbálnod ezekkel a mennyiségekkel, és utána egyénileg változtatni az arányokon, ha szükséges.

Természetesen a mennyiségeket nagyon nehéz pontosan meghatározni grammban, illetve az itthon használatos teáskanál mértékegység nem egységes. A lényeg: a körözött ízét a túró és a hagyma adja meg, amit lágyítunk a tejföllel. A fűszerek csak kísérők, nem kell belőlük nagyon sok.

A legnagyobb kérdés a túró kérdése. A körözöttet lehet csak tehéntúróból, akár csak juhtúróból (Bryndzából), vagy vegyesen készíteni. Minél több benne a tehéntúró, annál frissebb ízélményt kapsz. Ez a recept a vegyes változatot mutatja, mert szerintem ezt a legfinomabb.

Ez a mennyiségű fűszer, amit a receptben találsz, kb. 400-500 g túró ízesítéséhez elegendő. Ha csak tehéntúrót használsz, pl. fél kg-os csomagban, akkor nyugodtan használd ugyanezt a mennyiségű fűszert. Én gyakran szoktam készíteni egy csomag Bryndza (200 g) és egy csomag tehéntúró (500 g) felhasználásával. Ilyenkor a fűszerek és a hagyma mennyiségét növeld a másfélszeresére, és nagyon finom körözöttet fogsz kapni!

Jó étvágyat!

Körözött
Print Friendly, PDF & Email

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Hasonló receptek