Nem szeretsz főzni, de ételallergia miatt muszáj?

Bolognai spagetti, rántott szelet, krumplis tészta, pogácsa, túrós batyu, kakaós csiga. Átlagos kínálat bármelyik pékségben, kifőzdében, munkahelyi étkezdében. És te nem ehetsz belőle, mert végre kiderült, mi okozza a hosszú ideje meglévő emésztési és egyéb panaszaid: gluténérzékeny vagy, netalántán tojást és tejterméket sem fogyaszthatsz.

Tej, tojás, glutén, szója, mogyoró, még valami?

Rendszeres hasi fájdalom, különösen étkezés után, puffadás, hasmenés vagy székrekedés mind jelezhet ételallergiát vagy intoleranciát. Ha ezek a tünetek rendszeresen jelentkeznek, tartósan fennállnak, forduljunk orvoshoz, aki szükség esetén allergiavizsgálatot és egyéb teszteket kezdeményezhet.

A diagnózis után az előírt diéta betartása rendkívül fontos annak érdekében, hogy elkerüljük az allergiás reakciókat és azok potenciálisan súlyos következményeit. Azonban, ha munkahelyünkön, kollégáinkkal étkezünk, komoly kihívást jelenthet napi szinten betartani diétánkat. A munkahelyi kapkodás, tornyosuló feladatok, rövid határidők sem segítik elő, hogy étrendünkkel foglalkozzunk napközben. Ha úgy érezzük, hogy a munkahelyünkön tapasztalt stressz túlságosan nagy terhet ró ránk, és már az egészségünket veszélyezteti, ne habozzunk új lehetőségek után nézni. Lakóhelyünk környékén is kereshetünk a számunkra alkalmas pozíciók között, például a Szeged környéki állásokra koncentrálva.

Ételallergia - diétás ételek

Egyszerűen és gyorsan

Könnyen előfordulhat, hogy diétánk betartásának egyetlen módja, ha főzünk saját magunkra. De mit tegyünk, ha nem szeretünk főzni?

Első lépésként kezdjük gyors és egyszerű receptekkel, amelyek nem igényelnek bonyolult konyhai műveleteket. Fontos, hogy előre tervezzük meg étkezéseinket. Készítsünk heti menüt és vásároljunk be az alapvető hozzávalókból ennek megfelelően, ezzel elkerülhetjük az utolsó pillanatban történő vásárlásokat. Ma már szerencsére a legtöbb allergiamentes alapanyag könnyedén elérhető számos bolthálózatban.

Próbáljunk ki bátran olyan recepteket is, amelyeket el lehet készíteni nagyobb adagokban, így több étkezésre elegendő ételt készíthetünk el egyszerre. Ha egy-egy sűrűbb napon sem időnk, sem energiánk nincs főzni, engedjük ezt meg magunknak, ne stresszeljünk a főzésen, időnként rendelhetünk allergiamentes ételeket kiszállító cégektől is. Ha azonban rendszeresen olyan napjaink vannak, amikor képtelenek vagyunk kellő figyelmet fordítani az étkezésünkre, gondolkodjunk el rajta, hogy munkahelyváltással hozzá tudnánk-e járulni hosszú távú egészségünkhöz. Kisebb városokban is bőven adódhatnak egyéb munkalehetőségek, például a szentesi állások között is böngészhetünk, találunk-e olyat, ami megfelel tapasztalatunknak és nyugodtabb tempót biztosítana.

Nem kényelem vagy ízlés, hanem egészségünk védelme

Az ételallergiánkra előírt diétát nem csupán kényelmi vagy ízlési kérdésként kell kezelnünk, hiszen egészségünk védelme szempontjából is kulcsfontosságú. A diéta betartása természetesen számos esetben komoly önfegyelmet és az étrendünk folyamatos tervezését, kontrollálását jelenti. Főzéssel nagyban megkönnyíthetjük étkezésünket, ha az egyszerűbb receptektől haladunk az egyre nehezebbek felé, idővel megszokhatjuk és talán még kedvünket is leljük benne.

(x)

Szólj hozzá!