4 farsangi menüsor a magyar népszokások hagyományaiból

A legfinomabb farsangi ételeket még a mai napig is mindenhol szívesen fogyasztjuk ilyenkor tél derekán. Mivel országszerte több farsangi tradíció is kialakult, így bőven választhatunk, hogy mit készítsünk, ha eljönnek a farsangi hétvégék, és otthon is szeretnénk a farsang hagyományai szerint ünnepelni. 4 farsangi menüsort ajánlunk neked a cikk végén.

A legfinomabb farsangi ételek általában ízesek, fűszeresek, szaftosak, zsírosak, nyálcsorgatóak, tele hússal. A télen könnyen elérhető zöldségekkel, savanyított káposztával, akár babbal vagy lencsével készültek.

Ilyenkor készítették, vitték körbe és kínálták a kocsonyát, a disznótorost, és mivel bőségesen folyt a bor és a pálinka is a téli mulatságok alkalmából, talán még a csirkére is jutott belőle, és így alakulhatott ki a részeges csirke receptje is.

Ahol folyik a bor és a pálinka, ott mindig kíséri pogácsa és tepertő is, amik szintén a farsangi mulatságok elengedhetetlen étkei voltak.

Persze a nyalánkságok sem maradhattak el a farsangi mulatságról. Fánkokból is többféle került az asztalokra. A leghíresebb a szalagos farsangi fánk, magában vagy baracklekvárral, de igen ismert és finom a csöröge vagy a túrófánk is.

Bár a fánk jut eszünkbe először, ha farsangi édességről van szó, de a rétest is sok helyen kínálták a farsangi időszakban.

Farsangi menüsor és a jószerencse

A farsangi ételek a magyar népszokások mentén alakultak ki, és máig őrzik a régi idők értékeit és közösségformáló hagyományait.

A farsangi mulatságok tradícióinak gyökereiben megtaláljuk azokat a gondolatokat és hiedelmeket, amiket nagyapáink a bőséges termés, a gonosz elűzése és az egészség biztosítása érdekében jónak gondoltak, és így próbálták befolyásolni a szerencséjüket.

De nézzük, mik is hozták a jószerencsét a régi időkben!

4 farsangi menüsor

1. Kocsonya és Szalagos farsangi fánk

Talán a legszélesebb körben elterjedt farsangi ételünk a kocsonya és persze a farsang királynője, a szalagos farsangi fánk.

Ha kocsonyát nincs is kedved készíteni, de a szalagos farsangi fánk elmaradhatatlan része a magyar farsangi ünnepkörnek.

2. Korhelyleves és Túrófánk

Ha szereted a savanyú káposztából készült ételeket, egy remek farsangi fogás a korhelyleves. És nemcsak finom, de egészséges is.

Süss mellé túrófánkot az ünnep alkalmából, és teljes lesz a farsangi menüsor.

3. Gulyásleves és Rétes

A gulyás, a gulyásleves, a babgulyás, a csülkös gulyás mind a hagyományos és tradicionális népi farsangi ételeink közé tartoznak.

Válaszd a kedvencedet, és süss hozzá – akár bolti réteslapokból – almás rétest, túrós rétest.

4. Részeges csirke krumplipürével és csöröge fánkkal

A részeges csirke nagyon egyszerű, mégis mennyei farsangi recept, és nem kell hozzá semmilyen rendkívüli hozzávaló.

Az alma édes-savanyú íze igazán megbolondítja, és jól eső változást hoz a tradicionális, zsíros, fűszeres farsangi ételeink közé.

Ha már farsang, akkor nem maradhat el a csöröge fánk sem. Ezt nem kell keleszteni, így gyorsabban elkészül, mint a farsangi szalagos fánk.

Tálald baracklekvárral és porcukorral, és kezdődhet is a farsangi mulatság!

“4 farsangi menüsor a magyar népszokások hagyományaiból” bejegyzéshez 2 hozzászólás

 1. Nagyon jó a menüsor ,de nekem bejött a főtt füstölt oldalas torma mártással.Felénk ez a hagyomány és én ezt szoktam készíteni ,hozzá szalagos fánkot.

  Válasz
 2. Kedves Mária!
  Nagy örülök, hogy tetszett a menüsor! 🙂
  A főtt füstölt oldalas is isteni lehet a tormamártással! Köszönjük a tippet!
  Írja, hogy ez Önök felé hagyomány. Megírná merre lakik? 🙂
  Szép estét kívánok!
  Éva

  Válasz

Szólj hozzá!