Gulyásleves

Gulyásleves

↓ A hozzávalókat a recept alatt találod ↓

A gulyásleves (vagy egyszerűen gulyás) az egyik legismertebb és egyben legkedveltebb magyar recept. Sőt mi több, talán a világban is a gulyás (angolosan goulash, németesen Gulasch) az a recept, amit nagyon sokan a magyar konyhával azonosítanak.

A gulyás elkészítése annyiféleképpen lehetséges, ahány háztartás van. Talán neked, a családodnak is megvan a kedvenc gulyás recepted, vagy legalábbis egy íz, amit a gulyással azonosítasz. És ez nem feltétlenül ugyanaz, mint amit más a gulyáslevesről gondol. Akár már a felhasznált hús is különbséget okozhat: marha, esetleg sertés vagy éppen mindkettő? (Tippek a recept alatt.)

Arról nem is beszélve, hogy eleve az otthon főzött gulyást talán nem is nevezhetjük igazinak, hiszen az szabad tűzön, bográcsban készül.

De nem tudunk, és nem is kell mindig szabad tűzön gulyáslevest készíteni, nagyon finomat főzhetsz otthon is. Én most azt a receptet írom le, amit én és az egész családom a legjobban szeret, amiben egyik íz sincs a másik rovására eltúlozva. Próbáld ki, és utána alakítsd kedved és ízlésetek szerint!

Dietmaker Diéta, Fogyókúra

Gulyásleves recept

Itt a gulyásleves elkészítését láthatod. A recept alatt részletesen írok tippeket a tökéletes gulyásleves hozzávalóiról.

 1. A gulyásleveshez első lépésben készítsd elő a hozzávalókat: aprítsd fel a hagymát, vágd 2-3 cm-es darabokra a húst, karikázd fel a répát és fehérrépát fél-egy cm-es karikákra, pucold meg és vágd kockákra a krumplit, vágd 8 részbe a zöldpaprikát és kockázd fel a paradicsomot.
 2. Felkockázott marhahús és sertáshús

  A gulyásleveshez kockázd fel a húst. Itt vegyesen marha- és sertéshús

 3. Egy nagy lábasban pirítsd üveges és arany közöttire a hagymát a zsiradékon, közepes tűzön. Ez kb. 7 perc.
 4. Gulyásleves készítése 1 - hagyma pirítása

  Pirítsd meg a hagymát

 5. Vedd le a tűzről, add hozzá a pirospaprikát és az őrölt köménymagot, keverd el.
 6. Gulyásleves készítése 2 - hagyma pirospaprikával

  Add hozzá a pirospaprikát és az őrölt köményt

 7. Tedd vissza a tűzre, add hozzá a húst, keverd jól el. Pirítsd 6-7 percig, időnként megkeverve, amíg a hús el nem kezd levet ereszteni, és minden oldalán megbarnult.
 8. A hús főzési ideje nagyban függ a fajtájától. Mivel a marhahúsnak általában hosszabb a főzési ideje, mint a sertésnek, ha vegyesen használod, akkor szokás először a marhával, kezdeni, miután átpirult kevés vizet időnként hozzáadva előfőzni, nagyjából 20 percig, és csak utána adni hozzá a sertéshúst. A képeken én egyszerre tettem bele mindkét fajtát, és tökéletes lett.

  Gulyásleves készítése 3 - hús hozzáadása

  Add hozzá a húst

  Gulyásleves készítése 4 - a hús levet eresztett

  Hagyd, hogy a hús levet eresszen

 9. Sózd és borsozd, add hozzá a babérlevelet, a feldarabolt zöldpaprikát és paradicsomot, keverd el és főzd további 5 percig, néha megkeverve.
 10. Gulyásleves készítése 5 - só, bors, babérlevél, paradicsom és paprika jön hozzá

  Só, bors, babérlevél, paprika és paradicsom jön hozzá

 11. Öntsd fel fél liter vízzel, és fedő alatt alacsony tűzön főzd egy órán keresztül.
 12. Gulyásleves készítése 6 - vízzel felöntve

  Öntsd fel vízzel és főzd majdnem puhára a húst

 13. Add hozzá a répát és a fehérrépát, főzd tovább fedő alatt, lassú tűzön 20 percig.
 14. Gulyásleves készítése 7 - répa és fehérrépa hozzáadva

  Add hozzá a zöldségeket

 15. Ekkorra a húsnak majdnem puhának kell lennie. Öntsd fel ismét kb. fél liter vízzel, add hozzá a krumplit. Forrald fel és főzd még 15 percig fedő alatt.
 16. Gulyásleves készítése 8 - krumpli hozzáadva

  Add hozzá a krumplit

 17. A gulyásleves tulajdonképpen elkészült. Érdemes megkóstolni, hogy a hús (főleg ha kétféléből készíted) megfőtt-e. Ilyenkor lehet hozzáadni csipetkét (recept a linkre kattintva), vagy amit én sokkal jobban szeretek, galuskát.
 18. A galuskához egy edényben keverd össze a tojást és a lisztet egy fél tk. sóval. Nem kell kikeverni, csak épphogy elkeveredjenek a hozzávalók. Vedd le a fedőt a gulyásról, önts hozzá még kb. negyed liter (2,5 dl) vizet, és egy kanál segítségével szaggasd bele a galuskákat fél-egy teáskanálnyi adagokban, miközben a leves enyhén gyöngyözően fő. A galuskát 2-3 percig főzd.
 19. Galuska tészta

  A galuska tésztája

  Nokedli szaggatása gulyásba

  Szaggasd bele a galuskát a gulyáslevesbe

A gulyás akár azonnal fogyasztható, de hűtőben több napig is eláll, és ez is az a fajta étel, ami melegítve sokszor még finomabb.

A neve ellenére (gulyásleves) a gulyás legalább annyira egytálétel, mint leves. Sokkal sűrűbb, mint a leveseink, és főleg 1-2 szelet friss kenyérrel fogyasztva akár önállóan is megállja a helyét, második fogás nélkül.

Ha tudod, hogy egy részét elteszed több napra, akkor érdemes abba nem beleszaggatni a galuskákat, csak tálalás előtt. A tészta ugyanis annyira nem szereti a tárolást és az újramelegítést, könnyen elveszti a karakterét.

A tökéletes gulyásleves hozzávalói

Milyen húsból kell főzni a gulyást?

A gulyással kapcsolatban gyakran hallani, hogy az “eredeti”, az igazi vegyesen marhából és sertésből készül. Abban egyetértek, hogy így a legfinomabb, én is így készítettem. Azt viszont meg kell jegyeznem, hogy ha beszélhetünk eredeti gulyásról, amit a pusztán főztek, akkor az legnagyobb valószínűséggel marhából készülhetett, hiszen a “gulya” is egyben a marhacsordát jelenti, vagyis a csordát terelő emberek ételéről van szó. Azt pedig kétlem, hogy akár csak száz évvel ezelőtt is a pusztán bárki egyszerre tett volna szert marha- és sertéshúsra, amikor még szupermarketeknek és hűtőgépeknek híre hamva sem volt.

Ami a húsok típusát illeti tehát, készítheted vegyesen, vagy akár csak sertésből vagy csak marhából. Sertés esetén a lapocka a legjobb, esetleg comb. A marhahúsból a lábszár vagy a nyak, amit leginkább ajánlani tudok. Ma már gyakran lehet kifejezetten gulyáshúst kapni, előre felvágva és csomagolva, ami tökéletes választás.

Dietmaker Diéta, Fogyókúra

Zsír vagy olaj?

Ez egy örök kérdés és vita forrása mostanában, nem is szeretnék igazságot tenni. Azt mindenesetre érdemes tudni, hogy a zsír sokkal karakteresebb ízt ad a gulyásnak, ezért ha nem vagy ellene, akkor mindenképpen azt javaslom, hogy jó minőségű zsírt használj.

A legkarakteresebb ízt akkor kapja, ha a zsírt jó minőségű szalonnából olvasztod ki a gulyásleves elkészítése előtt, és a megpirult szalonnadarabokat is a levesben hagyod.

A lényeg: a pirospaprika

A gulyás, mint ahogy sok magyar étel csodája, hogy lényegében a paprika az egyetlen igazán karakteres fűszer benne. Ezért nagyon nem mindegy, hogy milyet használsz. Próbálj jó minőségű pirospaprikát, lehetőleg “édesnemes” fajtát beszerezni. Természetesen ha csípősen szereted a gulyáslevest, akkor a hozzáadott pirospaprika részben vagy egészben csípős legyen.

És mint ilyen, a pirospaprika mennyisége sem elírás, sőt. Valóban 5 teáskanál belemehet egy ekkora adag gulyáslevesbe, de ennél akár még több is. Ez is kicsit ízlés kérdése, hogy ki mennyire piros színűre szereti a gulyást, de azt kell hogy mondjam, hogy még akár a dupláját is elbírja, mielőtt ez már az ízek rovására menne.

Jó étvágyat!

Gulyásleves Gulyásleves
Print Friendly, PDF & Email

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Gulyásleves készítése 1 - hagyma pirításaGulyásleves készítése 2 - hagyma pirospaprikávalGulyásleves készítése 3 - hús hozzáadásaGulyásleves készítése 4 - a hús levet eresztettGulyásleves készítése 5 - só, bors, babérlevél, paradicsom és paprika jön hozzáGulyásleves készítése 6 - vízzel felöntveGulyásleves készítése 7 - répa és fehérrépa hozzáadvaGulyásleves készítése 8 - krumpli hozzáadvaGaluska tésztaNokedli szaggatása gulyásbaFelkockázott marhahús és sertáshús