Gulyásleves

A gulyásleves (vagy egyszerűen gulyás) az egyik legismertebb és egyben legkedveltebb magyar recept. Sőt mi több, talán a világban is a gulyás (angolosan goulash, németesen Gulasch) az a recept, amit nagyon sokan a magyar konyhával azonosítanak.

A gulyás elkészítése annyiféleképpen lehetséges, ahány háztartás van. Talán neked, a családodnak is megvan a kedvenc gulyás recepted, vagy legalábbis egy íz, amit a gulyással azonosítasz. És ez nem feltétlenül ugyanaz, mint amit más a gulyáslevesről gondol. Akár már a felhasznált hús is különbséget okozhat: marha, esetleg sertés vagy éppen mindkettő? (Tippek a recept alatt.)

Arról nem is beszélve, hogy eleve az otthon főzött gulyást talán nem is nevezhetjük igazinak, hiszen az szabad tűzön, bográcsban készül.

De nem tudunk, és nem is kell mindig szabad tűzön gulyáslevest készíteni, nagyon finomat főzhetsz otthon is. Én most azt a receptet írom le, amit én és az egész családom a legjobban szeret, amiben egyik íz sincs a másik rovására eltúlozva. Próbáld ki, és utána alakítsd kedved és ízlésetek szerint!

Gulyásleves recept

Itt a gulyásleves elkészítését láthatod. A recept alatt részletesen írok tippeket a tökéletes gulyásleves hozzávalóiról.

 1. A gulyásleveshez első lépésben készítsd elő a hozzávalókat: aprítsd fel a hagymát, vágd 2-3 cm-es darabokra a húst, karikázd fel a répát és fehérrépát fél-egy cm-es karikákra, pucold meg és vágd kockákra a krumplit, vágd 8 részbe a zöldpaprikát és kockázd fel a paradicsomot.
Felkockázott marhahús és sertáshús
A gulyásleveshez kockázd fel a húst. Itt vegyesen marha- és sertéshús
 1. Egy nagy lábasban pirítsd üveges és arany közöttire a hagymát a zsiradékon, közepes tűzön. Ez kb. 7 perc.
Gulyásleves készítése 1 - hagyma pirítása
Pirítsd meg a hagymát
 1. Vedd le a tűzről, add hozzá a pirospaprikát és az őrölt köménymagot, keverd el.
Gulyásleves készítése 2 - hagyma pirospaprikával
Add hozzá a pirospaprikát és az őrölt köményt
 1. Tedd vissza a tűzre, add hozzá a húst, keverd jól el. Pirítsd 6-7 percig, időnként megkeverve, amíg a hús el nem kezd levet ereszteni, és minden oldalán megbarnult.

A hús főzési ideje nagyban függ a fajtájától. Mivel a marhahúsnak általában hosszabb a főzési ideje, mint a sertésnek, ha vegyesen használod, akkor szokás először a marhával, kezdeni, miután átpirult kevés vizet időnként hozzáadva előfőzni, nagyjából 20 percig, és csak utána adni hozzá a sertéshúst. A képeken én egyszerre tettem bele mindkét fajtát, és tökéletes lett.

Gulyásleves készítése 3 - hús hozzáadása
Add hozzá a húst
Gulyásleves készítése 4 - a hús levet eresztett
Hagyd, hogy a hús levet eresszen
 1. Sózd és borsozd, add hozzá a babérlevelet, a feldarabolt zöldpaprikát és paradicsomot, keverd el és főzd további 5 percig, néha megkeverve.
Gulyásleves készítése 5 - só, bors, babérlevél, paradicsom és paprika jön hozzá
Só, bors, babérlevél, paprika és paradicsom jön hozzá
 1. Öntsd fel fél liter vízzel, és fedő alatt alacsony tűzön főzd egy órán keresztül.
Gulyásleves készítése 6 - vízzel felöntve
Öntsd fel vízzel és főzd majdnem puhára a húst
 1. Add hozzá a répát és a fehérrépát, főzd tovább fedő alatt, lassú tűzön 20 percig.
Gulyásleves készítése 7 - répa és fehérrépa hozzáadva
Add hozzá a zöldségeket
 1. Ekkorra a húsnak majdnem puhának kell lennie. Öntsd fel ismét kb. fél liter vízzel, add hozzá a krumplit. Forrald fel és főzd még 15 percig fedő alatt.
Gulyásleves készítése 8 - krumpli hozzáadva
Add hozzá a krumplit
 1. A gulyásleves tulajdonképpen elkészült. Érdemes megkóstolni, hogy a hús (főleg ha kétféléből készíted) megfőtt-e. Ilyenkor lehet hozzáadni csipetkét (recept a linkre kattintva), vagy amit én sokkal jobban szeretek, galuskát.
 2. A galuskához egy edényben keverd össze a tojást és a lisztet egy fél tk. sóval. Nem kell kikeverni, csak épphogy elkeveredjenek a hozzávalók. Vedd le a fedőt a gulyásról, önts hozzá még kb. negyed liter (2,5 dl) vizet, és egy kanál segítségével szaggasd bele a galuskákat fél-egy teáskanálnyi adagokban, miközben a leves enyhén gyöngyözően fő. A galuskát 2-3 percig főzd.
Galuska tészta
A galuska tésztája
Nokedli szaggatása gulyásba
Szaggasd bele a galuskát a gulyáslevesbe

A gulyás akár azonnal fogyasztható, de hűtőben több napig is eláll, és ez is az a fajta étel, ami melegítve sokszor még finomabb.

A neve ellenére (gulyásleves) a gulyás legalább annyira egytálétel, mint leves. Sokkal sűrűbb, mint a leveseink, és főleg 1-2 szelet friss kenyérrel fogyasztva akár önállóan is megállja a helyét, második fogás nélkül.

Ha tudod, hogy egy részét elteszed több napra, akkor érdemes abba nem beleszaggatni a galuskákat, csak tálalás előtt. A tészta ugyanis annyira nem szereti a tárolást és az újramelegítést, könnyen elveszti a karakterét.

A tökéletes gulyásleves hozzávalói

Milyen húsból kell főzni a gulyást?

A gulyással kapcsolatban gyakran hallani, hogy az „eredeti”, az igazi vegyesen marhából és sertésből készül. Abban egyetértek, hogy így a legfinomabb, én is így készítettem. Azt viszont meg kell jegyeznem, hogy ha beszélhetünk eredeti gulyásról, amit a pusztán főztek, akkor az legnagyobb valószínűséggel marhából készülhetett, hiszen a „gulya” is egyben a marhacsordát jelenti, vagyis a csordát terelő emberek ételéről van szó. Azt pedig kétlem, hogy akár csak száz évvel ezelőtt is a pusztán bárki egyszerre tett volna szert marha- és sertéshúsra, amikor még szupermarketeknek és hűtőgépeknek híre hamva sem volt.

Ami a húsok típusát illeti tehát, készítheted vegyesen, vagy akár csak sertésből vagy csak marhából. Sertés esetén a lapocka a legjobb, esetleg comb. A marhahúsból a lábszár vagy a nyak, amit leginkább ajánlani tudok. Ma már gyakran lehet kifejezetten gulyáshúst kapni, előre felvágva és csomagolva, ami tökéletes választás.

Zsír vagy olaj?

Ez egy örök kérdés és vita forrása mostanában, nem is szeretnék igazságot tenni. Azt mindenesetre érdemes tudni, hogy a zsír sokkal karakteresebb ízt ad a gulyásnak, ezért ha nem vagy ellene, akkor mindenképpen azt javaslom, hogy jó minőségű zsírt használj.

A legkarakteresebb ízt akkor kapja, ha a zsírt jó minőségű szalonnából olvasztod ki a gulyásleves elkészítése előtt, és a megpirult szalonnadarabokat is a levesben hagyod.

A lényeg: a pirospaprika

A gulyás, mint ahogy sok magyar étel csodája, hogy lényegében a paprika az egyetlen igazán karakteres fűszer benne. Ezért nagyon nem mindegy, hogy milyet használsz. Próbálj jó minőségű pirospaprikát, lehetőleg „édesnemes” fajtát beszerezni. Természetesen ha csípősen szereted a gulyáslevest, akkor a hozzáadott pirospaprika részben vagy egészben csípős legyen.

És mint ilyen, a pirospaprika mennyisége sem elírás, sőt. Valóban 5 teáskanál belemehet egy ekkora adag gulyáslevesbe, de ennél akár még több is. Ez is kicsit ízlés kérdése, hogy ki mennyire piros színűre szereti a gulyást, de azt kell hogy mondjam, hogy még akár a dupláját is elbírja, mielőtt ez már az ízek rovására menne.

Jó étvágyat!

Gulyásleves
Gulyásleves
Gulyásleves

Gulyásleves

Szilágyi Balázs
4.30 from 10 votes
ELŐKÉSZÍTÉS 25 perc
SÜTÉS/FŐZÉS 1 óra 45 perc
ELKÉSZÍTÉS 2 óra 10 perc
FOGÁS Főétel, Leves
KONYHA Hagyományos
ADAG 8 adag

Hozzávalók
  

A gulyásleveshez

 • 500 g sertés gulyáshús (javasolt: lapocka vagy comb)
 • 500 g marha gulyáshús (javasolt: lábszár vagy nyak)
 • 2 nagy hagyma (kb. 300 g)
 • 4 darab répa (kb. 300-350 g)
 • 3 darab fehérrépa (petrezselyemgyökér) (kb. 200-250 g)
 • 1 kg krumpli
 • 5 evőkanál olaj vagy zsír
 • 5 teáskanál pirospaprika
 • 1/4 tk. őrölt köménymag
 • 2 db babérlevél
 • 1/4 tk. őrölt bors
 • 2,5 tk.
 • 1 db paradicsom
 • 1 db zöldpaprika

A galuskához

 • 2 tojás
 • 120-130 g liszt
 • 1/2 tk.

Elkészítés
 

 • A gulyásleveshez első lépésben készítsd elő a hozzávalókat: aprítsd fel a hagymát, vágd 2-3 cm-es darabokra a húst, karikázd fel a répát és fehérrépát fél-egy cm-es karikákra, pucold meg és vágd kockákra a krumplit, vágd 8 részbe a zöldpaprikát és kockázd fel a paradicsomot.
 • Egy nagy lábasban pirítsd üveges és arany közöttire a hagymát a zsiradékon, közepes tűzön. Ez kb. 7 perc.
 • Vedd le a tűzről, add hozzá a pirospaprikát és az őrölt köménymagot, keverd el.
 • Tedd vissza a tűzre, add hozzá a húst, keverd jól el. Pirítsd 6-7 percig, időnként megkeverve, amíg a hús el nem kezd levet ereszteni, és minden oldalán megbarnult.
 • Sózd és borsozd, add hozzá a babérlevelet, a feldarabolt zöldpaprikát és paradicsomot, keverd el és főzd további 5 percig, néha megkeverve.
 • Öntsd fel fél liter vízzel, és fedő alatt alacsony tűzön főzd egy órán keresztül.
 • Add hozzá a répát és a fehérrépát, főzd tovább fedő alatt, lassú tűzön 20 percig.
 • Ekkorra a húsnak majdnem puhának kell lennie. Öntsd fel ismét kb. fél liter vízzel, add hozzá a krumplit. Forrald fel és főzd még 15 percig fedő alatt.
 • A gulyásleves tulajdonképpen elkészült. Érdemes megkóstolni, hogy a hús (főleg ha kétféléből készíted) megfőtt-e. Ilyenkor lehet hozzáadni csipetkét (recept a linkre kattintva), vagy amit én sokkal jobban szeretek, galuskát.
 • A galuskához egy edényben keverd össze a tojást és a lisztet egy fél tk. sóval. Nem kell kikeverni, csak épphogy elkeveredjenek a hozzávalók. Vedd le a fedőt a gulyásról, önts hozzá még kb. negyed liter (2,5 dl) vizet, és egy kanál segítségével szaggasd bele a galuskákat fél-egy teáskanálnyi adagokban, miközben a leves enyhén gyöngyözően fő. A galuskát 2-3 percig főzd.

“Gulyásleves” bejegyzéshez 8 hozzászólás

 1. 5 stars
  Kedves Balázs!
  A leves szuper, én is (majdnem) így csinálom, de a marha megszünt nálam a kerge kór óta, a disznózsírt mellözöm (pedig tényleg jobb) az állítólagos koleszterin miatt, habár ez vitatott.
  Nagyon kedvelem a receptjeidet, ez az elsö, amikor a maileket elolvasom. Ezért csak segítségként, hogy az oldal még tökéletesebb legyen: a leves hozzávalóknál nem változik a hagyma, répa mennyisége ha nagyobb adagot választok. Persze szorozni tudok, de ha már a hús, krumpli, stb. változik, ez se maradjon ki. Ugyan ez vonatkozik a galuska só mennyiségére is.
  Továbbra is örülök a receptjeidnek, üdvözlettel: Gábor

  Válasz
  • Örülök, hogy tetszenek a receptjeim. 🙂 Köszönöm, ahogy meg volt adva korábban a mennyiség azt nem tudta szorozni, most javítottam.

   Válasz
 2. Kedves Balázs!

  A babérlevél szerintem bűn a gulyáslevesbe – az a savanyú levesekbe illik, valamint a káposztásakhoz… – , de kinek hogy. Ettem már réges-régen Bogdányban – Dunakanyarnál van, Visegrád környéke – babérleveles változatot, nem nyert egyik asztaltársamnak sem – pedig az ország több pontjáról voltunk vegyesen- . A paprikát én csak a vízzel való felengedés előtt közvetlenül teszem rá, mert megéghet. A zöldségekkel nem különcködök, egyszerre mennek a mikor a hús átpirult, az edénybe. Valamint a nokedli helyett nálunk a tarhonya az, ami betétként szerepel benne. És a teljes ízélményt a petrezselyem zöldje adja, ha kimarad hiányérzete van az étkezőnek… Köszönettel. További szép napot kívánva. Szilva

  Válasz
 3. 5 stars
  Kedves Balázs,
  Amikor a recept hozzávalókat megadod a 3-mal felszorzott változathoz (a 2szeres szorzatúban is) a súly adatokat nem változtattad meg. A hat nagy hagyma maradt 300 gr., a 12 db répa maradt 300-350 gr és a 9 db fehér répa 200-250 gr. Csak a pontosság kedvéért írtam. Nagyon tettszenek a receptjeid, igen sokat meg is csinálok belölük. További jó recepteket!

  Válasz
  • Kedves Béla, köszönöm hogy szóltál. Ezzel sajnos nem tudunk mit kezdeni, egy kis program kezeli a mennyiségek felszorzását, de a zárójelbe tett értékeket nem nézi. De kitalálunk valamit… 🙂

   Válasz

Szólj hozzá!

Értékeld a receptet