csirkepaprikás csirkemellből

Csirkepaprikás csirkemellből

↓ A hozzávalókat a recept alatt találod ↓

Legyünk őszinték: a csirkepaprikást szinte mindenki szereti, de a csontos húsok szopogatása bizony már nem mindenkinek a kedvence. Ilyenkor a megoldás magától értetődik: csirkepaprikás csirkemellből.

De ezzel csak egy gond van. A paprikás csirke éppen a sok csonttól lesz olyan finom, amilyen. Ha pusztán csirkemellből készítenénk, akkor egyszerűen egy híg és ízetlen szaft és egyáltalán nem a megszokott, tartalmas ízek lenne a végeredmény.

Paprikás csirke csirkemellből – a trükk

De van egy jó hírem. A paprikás csirke csirkemellből is elkészíthető, csak egy trükköt kell hozzá alkalmazni. Sajnos azt nem tudom mondani, hogy egyszerű lesz. De ha valaki szereti a csirkepaprikást, és mellből szeretné, csont nélkül elkészíteni, akkor ez az a megoldás, ami tökéletes eredményt és ízélményt biztosít.

A trükk ugyanis az, hogy kétszer készítjük el a paprikást. Először csirkeaprólékból egy paprikás mártást készítünk – tulajdonképpen ez a paprikás alap, és ezzel már megvan a tartalmas szósz. Aztán elkészítjük a csirkepaprikást csirekmellből, de a paprikás mártásban főzzük víz helyett.

Dietmaker Diéta, Fogyókúra

Az eredmény – hidd el megéri! Mindenki mind a 10 ujját meg fogja utána nyalni, és senki meg nem mondja, hogy hogyan készült ez a tökéletes szaft, amikor csak tiszta mellfilé található a paprikásban.

Csirkepaprikás csirkemellből – recept

Ahogy fönt írtam, tulajdonképpen kétszer készítjük el ugyanazt az ételt. Először az úgynevezett paprikás mártás, másodszor a mellhús miatt. Tehát ne lepődj meg, hogy ugyanazokat a lépéseket látod kétszer a receptben. A paprikás mártás akár előre is elkészíthető, és hűtőben 2-3 napig, vagy mélyhűtőben akár 1-2 hónapig is tárolható.

 1. Első lépésben a paprikás mártáshoz vágj fel apróra 450 g hagymát.
 2. csirkepaprikás csirkemellből

  Vágd fel a hagymát

 3. 5 dkg zsírban vagy olajban, egy nagyobb lábasban nagy lángon pirítsd a hagymát kb. 5 percig.
 4. csirkepaprikás csirkemellből

  Pirítsd a hagymát 5 percig

 5. Vedd le a tűzről, és adj hozzá 20 g (kb. 2 ek.) pirospaprikát. Keverd jól el, és tedd vissza a tűzre.
 6. csirkepaprikás csirkemellből

  Add hozzá a paprikát

 7. Add hozzá a csontos csikedarabokat. 5 percig pirítsd, néha átkeverve.
 8. csirkepaprikás csirkemellből

  Add hozzá a csirkeaprólékot

 9. Add hozzá a passzírozott vagy sűrített paradicsomot, sózd és öntsd fel annyi vízzel, ami nem lepi el teljesen a húsokat. Én 6 dl vizet használtam.
 10. csirkepaprikás csirkemellből

  Add hozzá a paradicsomot és a vizet

  A só ízlés kérdése, ennél a pontnál kb. 15-20 g sót fog felvenni a paprikás mártás.

 11. Alacsony lángon főzd, hogy épphogy csak gyöngyözzön két órán keresztül. Néha forgasd át a csirkeaprólékot. Ha szükséges, adj hozzá mindig egy nagyon kevés vizet.
 12. csirkepaprikás csirkemellből

  Főzd 2 órán át a paprikást

 13. Vedd ki a csont- és húsdarabokat, ezekre ebben a receptben nem lesz szükséged. Egy sűrű szűrőn passzírozd át a paprikás mártást. Figyelj arra, hogy a hagymát is passzírozd át, attól lesz még sűrűbb a szósz.
 14. Tipp: ha valaki a családban szereti a hagyományos, csontos csirkepaprikást, akkor nagyon fognak neki ízleni az így félretett darabok!

  csirkepaprikás csirkemellből

  Passzírozd át a paprikást

 15. Magához a csirkemellből készített paprikáshoz most vágd fel apróra a maradék 250 g hagymát.
 16. Egy közepes edényben, a maradék 5 dkg zsíron vagy olajon pirítsd meg a hagymát 5 perc alatt nagy lángon. Közben vágd fel csíkokra a csirkemellet.
 17. csirkepaprikás csirkemellből

  Vágd fel a csirkemellet

 18. Vedd le a hagymát a tűzről, szórd bele a maradék 20 g pirospaprikát. Keverd jól el, tedd vissza a tűzre, és add hozzá a csíkokra vágott csirkemellet.
 19. csirkepaprikás csirkemellből

  Add hozzá a hagymához a pirospaprikát és a húst

 20. Néha átkeverve, 5 percig hagyd, hogy megpiruljon a hús minden oldalán.
 21. csirkepaprikás csirkemellből

  Pirítsd a húst kb. 5 percig

 22. Öntsd fel a paprikás mártással. Ha szükséges, adj hozzá még egy nagyon kevés vizet. Kicsit híg lehet a szaft ilyenkor, fogjuk még sűríteni. Kóstold meg, és ha szükséges sózd.
 23. csirkepaprikás csirkemellből

  Öntsd fel a paprikást a mártással

 24. Főzd alacsony lángon 10-15 percig. A csirkemell nagyon hamar kész van, nem kell túlfőzni.
 25. Közben készítsd el a tejfölös habarást. Ehhez egy tálba tedd bele a tejfölt és a lisztet, és keverd el csomómentesre.
 26. csirkepaprikás csirkemellből

  Készítsd el a tejfölös habarást

 27. Húzd le a paprikást a tűzről, adj a levéből 1-2 evőkanállal a tejfölhöz, és jól keverd ki.
 28. Öntsd bele a tejfölös lisztet a paprikásba. Forrald fel, és közepes lángon, gyakran megkeverve főzd 3-4 percig.
 29. csirkepaprikás csirkemellből

  Add hozzá a habarást a paprikáshoz

Csirkepaprikás csirkemellből tálalása

A paprikás csirke csirkemellből elkészült. Tálald úgy, mint egy hagyományos csirkepaprikást. A legjobban a nokedli illik hozzá, receptet a linkre kattintva találsz.

csirkepaprikás csirkemellből

Ha marad, akkor hűtőben néhány napig eltartható.

Megjegyzés a hozzávalókról

A csirkemellből készített csirkepaprikás igazi trükkje a megfelelő szósz előkészítése. Vagyis nem a csirkemell, hanem az aprólék a fő kérdés. Bármit használhatsz, a lényeg, hogy minél csontosabb csirkehús legyen. Leveshús, far-hát, láb, szárny végek vagy akár egész csirkeszárny is tökéletes.

Dietmaker Diéta, Fogyókúra

Ezek azok a részek, amiket ma már egyre ritkábban használunk a konyhában. Akár külön is megveheted, de ha valamilyen receptnél ezt kidobnád, akkor egy zacskóban tedd el a mélyhűtőbe, és használd fel a paprikás mártáshoz.

Jó étvágyat!

Print Friendly, PDF & Email

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Hasonló receptek