Paprikás csirke

A paprikás csirke nem csak az egyik legkedveltebb, és talán legfinomabb magyar étel, de szerintem a magyar konyha egyik csodája is.

Mert nézzük meg pontosan: a paprikás csirkében csupán egyetlen fűszer, a paprika segítségével érünk el olyan ízkombináziót, amivel más nagyhírű nemzetek gasztroteljesítménye – például a francia szószok vagy az indiai ételek juthatnak itt eszünkbe – legfeljebb döntetlent érhet el.

A jó paprikás csirke lényege tehát éppen abban rejlik, hogy megfelelő szószt kapjunk hozzá. Ennek egyik titka, hogy mivel részben a hagyma „állítja elő” a szószt, ezért csak nagyon kevés folyadékkal főzzük, inkább mindig töltsünk utána.

Másik titka pedig az, hogy a paprikás csirke csonttal együtt készül. Tehát az igazi paprikás csirkéhez egy egész, kb. 1,2-1,6 kg-os csirkét vegyél, és minden részét tedd bele még akkor is, ha végül pl. a hátát nem eszed meg. Az élmény összehasonlíthatatlan lesz!

Paprikás csirke recept

 1. Először darabold fel a csirkét. Ezzel különveszed a szárnyakat, az alsó- és felső combokat, valamint a mellet négybe vágva (egyszer hosszában és utána mindkét felét keresztben). Ezen kívül marad a csirke háta, amit vágj ketté keresztben. Minden húst hagyj rajta a csonton.
 2. Megjegyzés: természetesen a paprikás csirke készíthető akár előre feldarabolt csirkéből is, nagyjából egy csirkényi hozzávalót vegyél akkor.

  Feldarabolt csirke
  Darabold fel a csirkét. A képen a háta nincs rajta
 3. Vágj apróra 2 közepes fej hagymát.
 4. Egy nagyobb lábasban, 5 dkg vagy 3 evőkanál zsíron vagy olajon, közepes lángon pirítsd aranysárgára a hagymát, ez kb. 4-5 perc.
 5. Paprikás csirke készítése 2
  Kezdd el pirítani a hagymát

  Paprikás csirke készítése 3
  Pirítsd aranysárgára a hagymát

 6. Vedd le a tűzről, és keverj el benne 4 teáskanál pirospaprikát.
 7. Paprikás csirke készítése 4
  Add a hagymához a pirospaprikát
 8. Add hozzá a csirkét, tedd vissza a tűzre. Forgasd át, és közepes lángon, időnként átforgatva pirítsd 3 percig, hogy a hús minden oldala megfehéredjen.
 9. Paprikás csirke készítése 5
  Add hozzá a feldarabolt csirkét

  Paprikás csirke készítése 6
  Forgasd át a csirkét

  Paprikás csirke készítése 7
  Pirítsd pár percig, hogy minden oldalán megfehéredjen

 10. Öntsd föl kb. 2-4 dl vízzel, épphogy ne lepje el.
 11. A víz mennyisége függ a csirke méretétől, hogy az aprólékot beletetted-e, és még a lábas méretétől is. Itt a kevesebb a több – a jó szószhoz kevés víz kell. Inkább főzés közben öntsd majd fel, az elején ne lepje el teljesen a víz a csirkét.

 12. Tegyél bele 1-1 db feldarabolt paradicsomot és zöldpaprikát, valamint kb. 3/4 tk. sót.
 13. Paprikás csirke készítése 8
  Paprikás csirke a vízzel és a zöldségekkel, főzésre kész
 14. Fedő alatt puhítsd a csirkét alacsony-közepes lángon. 10 perc után egyszer forgasd át a húst, és utána ne nagyon kevergesd, nehogy szétessen.
 15. Főzd kb. 45 percig. A hús már jöjjön le a csontról. Ez adja meg ugyanis a paprikás csirkének részben azt a szószosságát, amit a bevezetőben említettem. Ha szükséges, és minden levét elfőné, akkor adj hozzá vizet. Egyszerre nagyon keveset, kb. 50 ml-t.
 16. A végén kb. 5 percig főzd fedő nélkül zsírjára. Sűrű szaftja legyen!
 17. Paprikás csirke készítése 9
  A paprikás csirke már majdnem elkészült, csak a tejfölös habarás hiányzik hozzá
 18. Vedd le a csirkét a tűzről. A habaráshoz keverj el 1,5 dl tejfölt és 1 evőkanál lisztet egy tálban. Öntsd fel a csirke szószával, keverd össze, hogy ne legyen csomós a tejföl.
 19. Paprikás csirke készítése 10
  A tejföltől lesz paprikás a paprikás
 20. Öntsd vissza a tejfölös habarást a csirkére. Rázogatva, óvatosan kevergetve – hogy a hús ne essen szét – keverd el a habarást teljesen.
 21. Paprikás csirke készítése 11
  Öntsd a tejfölös habarást a csirkére
 22. Tedd vissza közepes lángra, forrald be, és főzd kb. 3-4 percig.
 23. Paprikás csirke készítése 12
  Paprikás csirke a fazékban
 24. A paprikás csirke kész. Az igazi élményhez tálald galuskával!
 25. Paprikás csirke nokedlivel
  Paprikás csirke nokedlivel

Megjegyzés: a képek több alkalommal készültek.

Paprikás csirke nokedlivel

Paprikás csirke

Szilágyi Balázs
5 from 1 vote
ELŐKÉSZÍTÉS 15 minutes
SÜTÉS/FŐZÉS 50 minutes
ELKÉSZÍTÉS 1 hour 5 minutes
FOGÁS Főétel
KONYHA Hagyományos
ADAG 6 adag

Hozzávalók
  

 • 1 db paprikásnak való csirke (1,2-1,6 kg)
 • 2 db közepes vöröshagyma
 • 5 dkg vagy 3 ek. zsír vagy olaj
 • 4 tk. pirospaprika
 • 3/4 tk.
 • 1,5 dl tejföl
 • 1 ek. liszt
 • 1 db paradicsom
 • 1 db zöldpaprika

Elkészítés
 

 • Először darabold fel a csirkét. Ezzel különveszed a szárnyakat, az alsó- és felső combokat, valamint a mellet négybe vágva (egyszer hosszában és utána mindkét felét keresztben). Ezen kívül marad a csirke háta, amit vágj ketté keresztben. Minden húst hagyj rajta a csonton.
 • Vágj apróra 2 közepes fej hagymát.
 • Egy nagyobb lábasban, 5 dkg vagy 3 evőkanál zsíron vagy olajon, közepes lángon pirítsd aranysárgára a hagymát, ez kb. 4-5 perc.
 • Vedd le a tűzről, és keverj el benne 4 teáskanál pirospaprikát.
 • Add hozzá a csirkét, tedd vissza a tűzre. Forgasd át, és közepes lángon, időnként átforgatva pirítsd 3 percig, hogy a hús minden oldala megfehéredjen.
 • Öntsd föl kb. 2-4 dl vízzel, épphogy ne lepje el.
 • Tegyél bele 1-1 db feldarabolt paradicsomot és zöldpaprikát, valamint kb. 3/4 tk. sót.
 • Fedő alatt puhítsd a csirkét alacsony-közepes lángon. 10 perc után egyszer forgasd át a húst, és utána ne nagyon kevergesd, nehogy szétessen.
 • Főzd kb. 45 percig. A hús már jöjjön le a csontról. Ez adja meg ugyanis a paprikás csirkének részben azt a szószosságát, amit a bevezetőben említettem. Ha szükséges, és minden levét elfőné, akkor adj hozzá vizet. Egyszerre nagyon keveset, kb. 50 ml-t.
 • A végén kb. 5 percig főzd fedő nélkül zsírjára. Sűrű szaftja legyen!
 • Vedd le a csirkét a tűzről. A habaráshoz keverj el 1,5 dl tejfölt és 1 evőkanál lisztet egy tálban. Öntsd fel a csirke szószával, keverd össze, hogy ne legyen csomós a tejföl.
 • Öntsd vissza a tejfölös habarást a csirkére. Rázogatva, óvatosan kevergetve – hogy a hús ne essen szét – keverd el a habarást teljesen.
 • Tedd vissza közepes lángra, forrald be, és főzd kb. 3-4 percig.
 • A paprikás csirke kész. Az igazi élményhez tálald galuskával!

“Paprikás csirke” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Szólj hozzá!

Értékeld a receptet