Nokedli, galuska

A nokedli vagy galuska az egyik legfinomabb, és mégis leggyorsabban elkészíthető köretünk. Ha van otthon liszt és tojás, akkor szó szerint 5 perc alatt elkészíthető, és ki tudna a nokedlinél jobb köretet például egy jó paprikás csirkéhez?

Mi a tökéletes nokedli titka? Nokedli receptet nem könnyű írni – már csak azért sem, mert ez is az ahány ház annyi szokás típusú étel Magyarországon, mindenkinek megvan a kedvence.

De a nokedli készítésének igenis van néhány titka, amit recepttől függetlenül tudsz alkalmazni. Én megadom azt a receptet, amivel jól harapható, finom galuska készíthető. Plusz adok néhány tippet arra, hogyan változtasd a hozzávalókat, ha puhább nokedlit szeretnél.

Nokedli recept

 1. A tökéletes nokedli első titka, hogy közvetlenül a főzés előtt állítsd össze a tésztát. Vagyis ne hagyd állni. Ezért itt nem csak a hozzávalók, de az időzítés is fontos. Én nagyjából 10 perccel azelőtt, hogy szeretném tálalni a nokedlit, felteszek egy hatalmas lábasban már eleve meleg csapvizet, vagy vízforralóból forró vizet főni, így nagyon hamar felforr.
 2. Készíts még ki egy minél nagyobb serpenyőt, amiben majd az elkészült nokedlikat zsiradékban megforgatod. Az íz különbség ég és föld, ha zsírt használsz az olajhoz képest, de ezt rád bízom. Még egy nagyobb kézi szűrőre lesz szükséged, azt is készítsd elő!
 3. Egy tálba mérd ki a lisztet, add hozzá a tojást, az olajat (vagy olvasztott zsírt) és a sót. 500 g liszt – 5 tojás – 2 ek. olaj – 1/2 tk. só kb. 4 embernek tökéletes adag nokedli.
 4. Nokedli készítése 1
  A nokedli hozzávalói: liszt, tojás, olaj, víz és só
 5. Keverd össze a tésztát, és öntsd hozzá a vizet. A víz mennyisége függ a liszt nedvességtartalmától, a tojások méretétől, tehát mindig óvatosan öntsd. Lehet, hogy nem kell a fenti mennyiséghez 120 ml, lehet, hogy egy nagyon kicsit több kell. A nokedli tészta állagát egyszer meg kell „tanulni” felismerni – mert nem lehet pontosan megadni a hozzávalókat. Ez az az állag, ami még sűrű, de már mégis folyós tészta, ami odaragad a tál széléhez. Ne félj kísérletezni!
 6. Ha jó tartást akarsz a nokedlinek, akkor a nedvesség nagy részét a tojások fogják adni, így alig kell hozzá víz.

  Ha puhábban szereted, akkor 1 vagy akár két tojás helyett adj hozzá fele-fele arányban tejet és vizet. Egy tojás kb. 50 ml.

  Nokedli tészta
  Nokedli tészta
 7. Ha a tészta állaga jó, csak annyira keverd el, hogy ne legyen benne liszt. A tökéletes nokedli második titka, hogy nem kell kidolgozni, nem kell kevergetni, robotgép közelébe engedni pedig kifejezetten tilos! 🙂 – persze hacsak nem nyúlós-ragadós vacakot akarsz nokedli néven tálalni.
 8. Ha forr a víz, tegyél bele egy kevés sót és olajat. Még csak az sem fontos, hogy lobogva forrjon, a nokedli tökéletesen megfő akár 90-95-fokos vízben is.
 9. Ilyenkor már érdemes a serpenyő alatt begyújtani a tüzet közepes lángon, hogy a zsír elolvadjon, és akár zsírban akár olajban fogod megforgatni a nokedlit, mire megfő addigra átforrósodjon.
 10. A nokedliszaggatót tedd a forró víz fölé, töltsd meg a tölcsérét tésztával, és erős, határozott mozdulatokkal dolgozd bele a tésztát. 500 g lisztből készült nokedli általában 2 vagy 3 adagban főzhető meg. Figyelj arra, hogy forró víz felett dolgozol, ne égesd meg magad!
 11. Nokedli készítése a nokedliszaggatóval
  Nokedli készítése a nokedliszaggatóval
 12. Ahogy beleszaggattál egy adagot, keverd meg fakanállal. Közben most tekerd fel a lángot a serpenyő alatt, amiben a zsiradék várakozik!
 13. Figyelj – most jön még egy fontos dolog! A tökéletes nokedli harmadik titka, hogy nem kell túlfőzni! Amint feljött a víz felszínére, azonnal kész. Ez általában legfeljebb egy perc azután, hogy beleszaggattad az első adagot.
 14. Nokedli készítése 4
  A nokedli kész, ha feljött a víz felszínére
 15. Egy kézi szűrőt a vízbe mártva, szedd ki a nokedliket. Csöpögtesd le őket, és egy mozdulattal öntsd a forró zsiradékra a serpenyőben.
 16. A zsiradékon való megfuttatás az én nézőpontom szerint a tökéletes nokedli negyedik titka. Ez választja el az igénytelen tésztaételtől, és emeli mennyei magasságokba még ezt a szuperegyszerű köretet is. Nagy lángon, kb. 1 perc alatt forgasd át a zsiradékon. Ez lehet rázogatva, vagy egy fakanállal kevergetve.
 17. Ja – és tényleg nem mindegy a zsiradék! Próbáld ki egyszer jobb minőségű zsírban átforgatni. Ez lehet libazsír, kacsazsír, vagy mangalica zsír. Mennyei lesz tőle a galuska!

  Nokedli megfuttatása serpenyőben
  A nokedli attól lesz igazán finom, ha jó minőségű zsiradékban megfuttatod!
 18. Tálald azonnal! A nokedli ugyan eltartható hűtőben és melegíthető akár több nap múlva is, de az élmény frissen az igazi! Pörköltek és paprikás ételek illenek a legjobban hozzá – de tulajdonképpen bármilyen szószos ételhez kiváló köret lehet.
 19. Nokedli
  A nokedli kész!

Mennyire magyar a nokedli?

A nokedlivel vagy galuskával kapcsolatban hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy ez egy magyar étel. Ami nem baj, mert részben a miénk is. De ez a köret nemcsak hazánkra, hanem a teljes régiónkra jellemző – Németországban, Ausztriában, Lengyelországban és Szlovákiában is közkedvelt.

Maga a nokedli szavunk is német eredetű, a Magyar Értelmező Kéziszótár és a belinkelt Wikipedia cikk alapján az észak-ausztriai Nockerln szóból lett honosítva.

A galuska szó pedig szláv eredetű, a szótár szerint a lengyelből került hozzánk. A lengyelben a Hałuski, a szlovákban a haluška szó használatos, amiből a mi galuska szavunk ered (lásd még ehhez a sztrapacskát, ami szlovákul szintén haluška).

Jó étvágyat!

Nokedli megfuttatása serpenyőben

Nokedli, galuska

Szilágyi Balázs
5 from 1 vote
ELŐKÉSZÍTÉS 5 minutes
SÜTÉS/FŐZÉS 5 minutes
ELKÉSZÍTÉS 10 minutes
FOGÁS Köret
KONYHA Hagyományos
ADAG 4 adag

Hozzávalók
  

 • 500 g Liszt
 • 5 Tojás
 • 2 ek. olaj a tésztába
 • 1/2 tk.
 • Kb. 120 ml langyos víz
 • 2 ek. zsír a nokedli megfuttatásához

Elkészítés
 

 • Közvetlenül a főzés előtt állítsd össze a tésztát. Vagyis ne hagyd állni. Ezért itt nem csak a hozzávalók, de az időzítés is fontos. Én nagyjából 10 perccel azelőtt, hogy szeretném tálalni a nokedlit, felteszek egy hatalmas lábasban már eleve meleg csapvizet, vagy vízforralóból forró vizet főni, így nagyon hamar felforr.
 • Készíts még ki egy minél nagyobb serpenyőt, amiben majd az elkészült nokedlikat zsiradékban megforgatod. Még egy nagyobb kézi szűrőre lesz szükséged, azt is készítsd elő!
 • Egy tálba mérd ki a lisztet, add hozzá a tojást, az olajat (vagy olvasztott zsírt) és a sót. 500 g liszt – 5 tojás – 2 ek. olaj – 1/2 tk. só kb. 4 embernek tökéletes adag nokedli.
 • Keverd össze a tésztát, és öntsd hozzá a vizet. A víz mennyisége függ a liszt nedvességtartalmától, a tojások méretétől, tehát mindig óvatosan öntsd. Lehet, hogy nem kell a fenti mennyiséghez 120 ml, lehet, hogy egy nagyon kicsit több kell. A nokedli tészta állagát egyszer meg kell „tanulni” felismerni – mert nem lehet pontosan megadni a hozzávalókat. Ez az az állag, ami még sűrű, de már mégis folyós tészta, ami odaragad a tál széléhez. Ne félj kísérletezni!
 • Ha a tészta állaga jó, csak annyira keverd el, hogy ne legyen benne liszt.
 • Ha forr a víz, tegyél bele egy kevés sót és olajat.
 • Ilyenkor már érdemes a serpenyő alatt begyújtani a tüzet közepes lángon, hogy a zsír elolvadjon, és akár zsírban akár olajban fogod megforgatni a nokedlit, mire megfő addigra átforrósodjon.
 • A nokedliszaggatót tedd a forró víz fölé, töltsd meg a tölcsérét tésztával, és erős, határozott mozdulatokkal dolgozd bele a tésztát. 500 g lisztből készült nokedli általában 2 vagy 3 adagban főzhető meg. Figyelj arra, hogy forró víz felett dolgozol, ne égesd meg magad!
 • Ahogy beleszaggattál egy adagot, keverd meg fakanállal. Közben most tekerd fel a lángot a serpenyő alatt, amiben a zsiradék várakozik!
 • Amint feljött a víz felszínére, azonnal kész. Ez általában legfeljebb egy perc azután, hogy beleszaggattad az első adagot.
 • Egy kézi szűrőt a vízbe mártva, szedd ki a nokedliket. Csöpögtesd le őket, és egy mozdulattal öntsd a forró zsiradékra a serpenyőben.
 • Nagy lángon, kb. 1 perc alatt forgasd át a zsiradékon.
 • Tálald azonnal!

“Nokedli, galuska” bejegyzéshez 4 hozzászólás

 1. Feltétlenül ki fogom próbálni zsíradékba forgatva, eddig anyukámtól tanulva pörkölthöz főztem és mindíg egy kevés pörkölt szaftal forgattam át. De ez így mégjobban hangzik. Én hallottam olyan nokedli receptet is, hogy a kifőt nokedlit nyers tojással összekeverve sütjük össze kicsit mintha rántottát készítenénk és salátával nagyon finom egy pár éve egyszer kóstoltam de eddig mindig kimaradt a recepteket közül csak most jutott eszembe ahogyan a nokedli receptet olvastam.

  Válasz
 2. Kedves Balázs!

  Feltétlenül így próbálom készíteni legközelebb a nokedlit, bár a tojást sokallom. Nagyanyám jó 40 évvel ezelőtt kis vízzel, kis tejjel kavarta össze, kevesebb tojással; én is úgy szoktam. Lehet, hogy mi a puhábbat szeretjük?

  Kérlek, javítsd ki a második mondatban ezt a részt:
  … és ki ne tudna a nokedlinél jobb köretet…,
  hiszen épp azt szeretted volna hangsúlyozni, hogy ugyan ki tudna jobbat. Így viszont (ki ne tudna) azt jelenti: mindenki tud jobbat. Pedig paprikáshoz tényleg verhetetlen köret.

  Üdv,
  VToncsi

  Válasz

Szólj hozzá!

Értékeld a receptet