Sárgaborsó főzelék bélszínrolóval, savanyú káposztával

Sárgaborsó főzelék

↓ A hozzávalókat a recept alatt találod ↓

A sárgaborsó főzelék az egyik legkedveltebb és talán leggyakrabban fogyasztott főzelékfajta. Egyáltalán nem bonyolult, rendkívül egészséges, és nem kell feltétlenül menzaízűnek lennie – kivéve persze ha jó emlékeid vannak a menzákon felszolgált sárgaborsó főzelékről. 🙂

A sárgaborsó főzelék elkészítése egyáltalán nem igényel komoly főzési tudást. Gyakorlatilag a megfőzött sárgaborsó magától is pürésedik, és egy kis hagymás rántással, valamint minimális ízesítéssel kész is ez a tápláló étel. De lássuk a receptet!

Sárgaborsó főzelék recept

 1. Mosd meg a sárgaborsót, és tedd fel hideg sós vízben főni nagy lángon. Fél kg (500 g) sárgaborsóhoz 1,75 l vizet, és kb. 1,5-2 tk. sót számolj.
 2. Sárgaborsó főzelék készítése 1 - sárgaborsó főzése

  Tedd fel főni a sárgaborsót sós vízben

 3. Ha a víz felforrt, azonnal vedd le a lángot alacsony-közepesre (a sárgaborsó főzés közben felhabzik, nagyon könnyen kifut). Szedd le a képződő habot az elején egy kanál segítségével.
 4. Kb. 40 percig főzd. Akkor jó, ha már minden szem puha, a nagy része teljesen szétfőtt pürésre, és kb. a felek szeme maradt meg, de azok is már kissé darabosak, puhák.
 5. Sárgaborsó főzelék készítése 3 - megfőtt sárgaborsó

  A borsó már puha, de még darabos

 6. Készítsd el a hagymás rántást. Ehhez vágj fel nagyon apróra egy fél fej hagymát, és egy serpenyőben forrósíts fel 4 dkg (kb. 2 evőkanál) zsírt vagy olajat.
 7. Sárgaborsó főzelék készítése 2 - hagyma apróra vágva

  A hagymás rántáshoz vágd fel nagyon apróra a hagymát

 8. Add a zsiradékhoz a 3 dkg (kb. 2 ek.) lisztet, és kevergetve pirítsd közepes lángon 2-3 percig.
 9. Sárgaborsó főzelék készítése 4 - liszt zsiradékban

  Pirítsd meg a lisztet a zsiradékban

 10. Add hozzá a hagymát, és ezzel is pirítsd még 3 percig, néha megkeverve.
 11. Sárgaborsó főzelék készítése 6 - hagymás rántás készítése

  Add hozzá a hagymát

 12. Öntsd fel a rántást 2 dl hideg vízzel, és egy kanállal keverd simára. A hagyma természetesen nem lesz sima benne, de a liszt ne maradjon csomós.
 13. Sárgaborsó főzelék készítése 7 - rántás felöntve hideg vízzel

  Öntsd föl hideg vízzel a rántást

 14. Öntsd a hagymás rántást a főzelékhez, keverd el, forrald fel és főzd még 3-4 percig közepes lángon.
 15. Sárgaborsó főzelék lábasban

  A rántással főzd készre a sárgaborsó főzeléket

 16. Ízlés szerint kb. 1/8-1/4 tk. őrölt köménnyel fűszerezheted. Ez nagyon jól áll neki, de akár el is hagyható, ha nem szeretitek. Kóstold meg, és ha szükséges, sózd utána.
 17. Van, aki a sárgaborsó főzeléket pürésebben szereti. Ehhez áttörheted egy szitán vagy akár botmixert is használhatsz. Szerintem jól áll neki, ha enyhén darabos, így ebben a formájában már tálalható is.

Sárgaborsó főzelék tálalása

A sárgaborsó főzelék, mint bármelyik főzelékünk, melegen finom, ízlés szerinti feltéttel tálalva. Meglepő módon a sárgaborsó főzelékhez nagyon jól illik a savanyú káposzta – próbáld ki! A főzelék hűtőben több napig is eltartható.

A képen sárgaborsó főzelék bélszínrolóval, savanyú káposztával.

Dietmaker Diéta, Fogyókúra

Jó étvágyat!

Sárgaborsó főzelék bélszínrolóval, savanyú káposztával
Print Friendly, PDF & Email

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Sárgaborsó főzelék készítése 1 - sárgaborsó főzéseSárgaborsó főzelék készítése 2 - hagyma apróra vágvaSárgaborsó főzelék készítése 3 - megfőtt sárgaborsóSárgaborsó főzelék készítése 4 - liszt zsiradékbanSárgaborsó főzelék készítése 6 - hagymás rántás készítéseSárgaborsó főzelék készítése 7 - rántás felöntve hideg vízzelSárgaborsó főzelék lábasban

Hasonló receptek