Zimbo Bio Beef Jerky ízteszt

A jerky [ejtsd kb. dzsőki] lényegében szárított és fűszerezett sovány marhahús. Nálunk talán nem is nagyon ismert ez az étel, de Észak-Amerikában (USA, Kanada, Mexikó) nagyon közkedvelt. Fehérjetartalma eléri az 50%-ot, így aki szereti, annak nem csak finom ez a csemege, de felér egy természetes fehérjeszelettel is.

A minap a Zimbo kínálatában találkoztam a háromféle ízben kapható, bio beef jerky (vagyis marha jerky) csomagokkal, amiket azonnal ki kellett próbálni. Íme a tapasztalat, az ízek és a személyes véleményem.

Zimbo Bio Beef Jerky

A Zimbo Bio Beef Jerky háromféle ízben kapható, legalábbis én ennyit találtam a Metro áruház polcain. Az, hogy ez egy teljesen Bio változat, különösen szimpatikus volt benne.

Első megállapításom, hogy az íztől függetlenül maga a marhahús érdekesen kockákra, pontosabban téglalapra vágva kerül bele a 25 g-os csomagolásba. Ez meglehetősen furcsa első ránézésre, Amerikában a jerky általában nagyobb és szabálytalanabb csíkokban készül.

Zimbo Classic Beef Jerky

  • Classic – klasszikus: kellemesen borsos, telt, rágós amennyire kell, de nem cipőtalp jellegű. Teljesen jerky ízt és élményt kap az ember – igazából itt eldől, hogy valaki szereti-e vagy sem ezt az ételt, amiben a marhahús íze igencsak koncentrálva jelenik meg. Csak hogy érthető legyen, a címke szerint 100 g végtermékhez 236 g nyers húst használtak fel, tehát ez tényleg egy marhahús-bomba.
  • Honey BBQ – Mézes barbecue: számomra ennél az ízesítésnél nem anyira érződik a fűszerezésen, hogy mit akartak belőle kihozni. Az eredeti Jerky íz ott van, ez szimpatikus, viszont sem mézes íze nincs – egyáltalán nem édes, ha esetleg valaki erre számítania, – sem igazán bbq jellege. Én személy szerint a háromféle íz közül ezt ajánlom legkevésbé.
  • Sweet chili – édes csilipaprika: nevével összhangban ez a változat egyáltalán nem csípős. Bár ez a legkeményebb a három közül, de talán a legfinomabb is. Karakteresen érződik a csilipaprika íze, de ugyanakkor a bors és a jerky, vagyis a marhahús is. Mindenképpen javaslom kipróbálni!

Összességében a Zimbo Jerky egy jó húzás, ha más nem azért, mert ez az ínyencség így egyszerű módon, visszazárható csomagolásban Magyarországon is elérhetővé válik.

Az ára persze – az ízéhez hasonlóan – igencsak borsos, de mégiscsak nyers marhahúsról van szó, ráadásul amit a szárítással súlyban nagyjából a 40%-ára csökkentettek. Én a Metroban (ami elvileg nagyker áron árusít) a 25 g-os kiszerelést 735 Ft-ért vettem, vagyis 1 kg-ra átszámolva ez 29.400 Ft. Ha eltekintünk a kiszárított nedvességtartalomtól, akkor nagyjából 12.350 Ft-ra jön ki egy kg fűszerezett marhahús.

Ha az ára nem akadály, minenképp javaslom legalább egyszer, az ízélmény miatt kipróbálni. Kezdd a Klasszikussal – így ismered meg, hogy milyen is igazából a szárított marhahús. De ha ínyenc vagy, akkor az édes csilis változatot is nagyon tudom javasolni!

Zimbo Bio Beef Jerky

Szólj hozzá!