Spárga tisztítása

A spárga közkedvelt tavaszi növény, mégis – talán mivel csak nemrég terjedt el szélesebb körben a magyar háztartásokban – a spárga tisztítása vagy spárga pucolása könnyen kérdésként merülhet fel.

És habár tényleg egy nagyon zsenge, nagyon finom növényről van szó, mégis szörnyű élmény is lehet egy nem megfelelően megtisztított spárga fogyasztása egyszerűen azért, mert a spárga bizonyos részei fásak, amitől meg kell szabadulni.

Nézzük, hogyan tisztítsd a zsenge, tavaszi spárgát két egyszerű lépésben, legyen szó akár zöld spárgáról, akár fehér spárgáról.

Spárga tisztítása

 1. Első lépésben törd le a spárga fás végét, ami épp az ellenkező végén található, mint a hajtás. Ehhez egyszerűen fogd meg a spárgát, egyik kezeddel a fásabb végénél, másik kezeddel valahol a hajtás felőli vége harmadánál, és hajlítsd meg. A friss spárga „okos” növény, és épp ott fog eltörni, hogy a fás vége marad az egyik kezedben, a friss, puha része a másikban.
 2. Spárga tisztítása 1
  A spárga „okos” növény, épp ott törik, hogy a fás rész kidobható
 3. Egy zöldséghámozó segítségével pucold meg a spárgát éppen úgy, mint egy répát. Annyi a különbség, hogy a spárga esetében a hajtás részét, az utolsó 4-5 cm-t nem kell megpucolni. De ez látszik is, a vége előtt megszűnik a héja fás lenni, ott már nem kell leszedni.
 4. Spárga tisztítása 2 - zöldséghámozóval
  Zöldséghámozóval tisztítsd meg a spárgát

A sprága tisztítása ennyire egyszerű, a spárga kész, és ebben a formában felhasználható.

Megtisztított fehér spárga
Megtisztított fehér spárga

A spárgát megfőzheted vagy grillezheted egyben, akkor semmilyen további lépésre nincs szükség. Vagy például felhasználhatod salátákhoz, mint például a majonézes spárgasaláta. Ebben az esetben főzés előtt érdemes levágni a hajtását (az gyorsabban megfő), és 2-3 cm-es darabokra vágni.

Érdekességképpen, a tisztítás után nagyjából a spárga eredeti tömegének a fele marad meg. A képen a Magyarországon általánosan fél kg-os csomagban árult spárga látható, ami így megtisztítva 255 g lett.

Megtisztított spárga súlya
Fél kg spárga megpucolva

“Spárga tisztítása” bejegyzéshez 12 hozzászólás

 1. Bocsi, de én úgy tudtam, hogy csak a fehér spágát kell zöldség hámozóval is megtisztitani, legalábbis én eddig a zöldspárgát soha nem hámoztam meg. Akkor most azt is meg kellene, vagy nem fontos ? Előre is köszönöm a választ

  Válasz
  • Ha nem túl fás a héja, akkor nem szükséges meghámozni. De szerintem a legtöbb esetben jót tesz a spárgának, ha a kicsit keményebb héját leszedjük – a színétől függetlenül.

   Válasz
 2. Annyit tennék hozzá, hogy a zöld spárgát nem kell megpucolni, elég letörni ott. ahol hagyja magát. Az aljából célszerű egy alaplevet főzni. Legfeljebb a száron lévő kis pikkelyeket fordítjuk ki éles késsel.

  Válasz
 3. Csak annyit fűznék hozzá, hogy tudom, hogy ez a pucolási mód az elfogadott, de én nem pocsékolok ennyire, csak levágok egy kicsit a végéből, és vékonyabb zöldséghámozót használok, úgyhogy nekem biztosan marad 40 dkg az 50-ből, és így is finom lesz. Legutóbb kacsazsírban pirítottam meg egy serpenyőben (+ pici só), majonézzel, reszelt sajttal, finom, könnyű vacsora lett belőle.

  Válasz
 4. Szia Balázs!

  A zöld spárgát ugye nem kell zöldséghámozóval megtisztítani csak a fehéret. A zöldet eddig sosem hámoztam, mivel annak nem volt fás a külső része.

  Válasz
  • Ha nem túl fás a héja, akkor nem szükséges meghámozni. De szerintem a legtöbb esetben jót tesz a spárgának, ha a kicsit keményebb héját leszedjük – a színétől függetlenül.

   Válasz
 5. Ezért őszinte hálám. Nagyon szeretjük a spárgát, de a fás részek miatt mindig passzíroztam, mert fogalmam sem volt, hogyan kell pucolni.
  Ezzel a probléma megoldódott.
  Még egyszer köszönöm.

  Válasz
 6. Köszönöm az ötletet, de én csak zöld spárgát szoktam venni, aminek csak az esetleg fás szárát töröm
  le, 2 centis darabokra vágom és csodás levest főzök belőle: kicsi sóval, kicsi cukorral, kicsi citrommal., tejföllel behabarva. Ez a család kedvence, az unokáim „madzaglevesnek ” hívják.
  Szeretettel
  Adrienne

  Válasz

Szólj hozzá!