GMO-mentes tojás…???

Ma sikerült GMO-mentes tojást vásárolnom. Pontosabban a doboza szerint „GMO ÉS ANTIBIOTIKUM MENTES TAKARMÁNNYAL ETETETT TYÚKOKTÓL SZÁRMAZÓ TOJÁS”, amit a zöld csomagolás rejt.

Ez csak egy nagy kérdést vet fel, és bármi is a válasz rá, nem nagyon lehetünk nyugodtak:

Vajon azért hívják így, mert ezzel az egyszerű marketing trükkel akarják felhívni a figyelmet arra, hogy bizony más tojások nem „mentesek”, vagy minden tojás „mentes”, és akkor ez meg csak egy jó szöveg?

Az első esetben egyszerűen arról van szó, amit ma már kisvállalati marketingeseknek is tanítanak: ha nem írhatod ki a céged reklámjában, hogy bizony a konkurencia átver, kedves vevő, akkor írd ki azt, hogy mi vagyunk az a cég, akik nem vernek át.

A második esetben akár ciánmentes tojást is reklámozhatnánk. És ha már a marketingnél tartunk, ez még akár nagyobb vásárlói riadalmat, és így elköteleződést is okozhatna, több bevétellel a végén. Ki kellene próbálni valakinek az élelmiszeriparban, nem?

De bárhogy is legyen, szerintem annak nagyon nem kell örülni, hogy ez a kérdés egyáltalán felmerülhet. Hogy azt kell néznünk, miféle anyagokat, vegyszereket viszünk be a szervezetünkbe a táplálékunkkal.

A GMO-mentes tojással amúgy én még egyik hagyományos üzletben sem találkoztam, ezt a dobozt ma a Metro nagykereskedésben találtam.

GMO-mentes tojás

“GMO-mentes tojás…???” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. tesco-ban 349 Ft, 3 hete vásároltam, a cimke és a bélyegző szerint is magyar tojás.
    „Az alternatív tojótyúktartás lényege, hogy az állat számára nagyobb életteret, természetes tartási körülményeket igyekszik biztosítani. Alternatív tojótyúktartásnak nevezik a hagyományos, szabadban történő tartást…”

    Válasz
  2. Ugyan Magyarországon nem lehet gmo növényeket termeszteni, azt nem ellenőrzik, hogy a gazdák milyen takarmányt vásárolnak külföldről és etetnek fel az állatokkal. A szója is probléma, mert azt nálunk kevesen termelik, az állatoknak komoly fehérjeforrás, és külföldön (USA), már csak gmo szóját termesztenek, s főként onnan vásárol az Eu úgy általában. Ki van ez találva.

    Válasz

Szólj hozzá!