Újranyit a Hadik kávéház!

2016. szeptember 9-én újra kinyit Budán a legendás Hadik kávéház. Karinthy Frigyes egykori törzshelye nagy felújításon esett át a nyáron, hogy szeptemberben nemcsak külsőben, étel- és itallapjában, hanem programkínálatában is megújulva nyisson meg újra.

A design egyszerre tartja majd a lépést az aktuális trendekkel, és őrzi meg a hely irodalmi szellemiségéhez illő környezetet. Közben művészek és művészetek találkozóhelye marad, ahol az irodalmi koktélok mindenkiben felszabadítják az alkotót.

Füstölgő házi marhaszegyes szendvics
Füstölgő házi marhaszegyes szendvics a Hadik étlepján

Hadik kávéház címe

A Hadik Kávéház Budapest XI. kerületében, a Bartók Béla út 36. alatt található, a Gárdonyi tér mellett.

A Hadik rövid története

A Wikipedia szerint az eredeti Hadik kávéház 1906-tól 1940-ig működött. Nevét egykori tulajdonosától, Kaiser Adolftól kapta, aki a közelben lévő Hadik laktanyáról nevezte el.

Féltékenységi drámáktól, botrányoktól, szócsatáktól volt hangos Kosztolányi Dezső és Karinthy Frigyes idejében a Hadik. A kultikus helyre alkotni és szórakozni jártak a század nagyjai, igazi bohém találkozóhely volt, ahol egy-egy jól sikerült vers után elihatták a kapott gázsit. Itt vettek fel Bőhm Aranka barátnői először nadrágot a szoknya helyett, és itt tartották beöltözős vagy épp vetkőzős farsangjaikat is a húszas évek hírességei.

Hadik kávéház belülről
Irodalmi hírességeink a Hadik falán

Az újranyitó Hadik

Botrányos híre mellett a Hadik mindig is a művészek ihletője, és az irodalmi alkotások tetthelye volt. Itt írta Karinthy a Tanár úr, kéremet, sőt, Nemes Jeles László is az Oscar-díjas Saul Fia forgatókönyvét. A szeptemberben újranyitó Hadik célja, hogy ezt az inspiratív alkotói szellemiséget továbbörökítse, miközben követi az aktuális trendeket és a vendégek igényeit.

Kacsatrió Hadik kávéház
Kacsatrió a Hadik kávéház étlapján

A Vadászszezon nevű slam poetry bajnokság fordulói mellett ezentúl minden hétfőre jazzkoncerteket szerveznek, szombatonként pedig népszerű kortárs írókkal beszélgetnek majd az Irodalmi brunch-on. Az új étlapon minőségi alapanyagokból készült különlegességek lesznek, amelyek Apor Bálint tehetségét dicsérik. A fiatal séfet egyenesen a Gundel Étteremből sikerült a Hadikba csábítani, ahol például Lángert (lángosba csomagolt burgert), és egy Hadikra specializált Kacsatriót készít majd. Az étlap mellett az italkínálat is átalakul: csapolnak kézműves söröket, és lesznek irodalmi koktélok is.

A régi nagy, kultikus helyek újraélesztése mindig nagy kihívás. A Hadik kapcsán rá kellett jönnünk, hogy ha nem egy múzeumot akarunk fenntartani, vissza kell kapcsolnunk a város vérkeringésébe, ezért vált elengedhetetlenné az arculatváltás. A legendás hely szellemiségét ezentúl jazzkoncertek, slam poetry versenyek, irodalmi brunch-ok idézik majd fel és viszik tovább, miközben a bohémek kézműves söröket kérnek, és egy-egy lánger után ételszaftos kézzel írják le a legütősebb soraikat. A megújulás értékét erősíti, hogy az átalakítást művészek, designerek is támogatták, Újbuda önkormányzata pedig stratégiai partnerként segíti a munkánkat” – árulta el Bosznai Tibor, a Hadik alapító-ügyvezetője.

Hadik kávéház átalakítása
A Hadik kávéház átalakítása 2016 augusztusában

Szólj hozzá!