Tejszínhab készítése

A tejszínhab készítése egy ínyenc számára dupla öröm. Nemcsak azért, mert élvezet, ahogy a sűrű, zsíros tejszín légiesen könnyed habbá válik. De egyben aki szereti a hasát, az szinte biztos, hogy szereti kóstolni-nyalogatni vagy akár nagykanállal habzsolni a tejszínhabot. Hogy a süteményekről ne is beszéljünk…

Tejszínhab készítése otthon

A tejszínhab készítésére két módszer van, vagy ha idevesszük a tubusos tejszínhabot, akkor végül is három. Ez sem feltétlenül elvetendő – de erről a cikk alján.

A tejszínhab otthon készíthető szifonban, vagy robotgéppel (esetleg kézzel) felverve.

A legfontosabb tudnivaló ezzel kapcsolatban, hogy ha habot szeretnél készíteni, arra a kereskedelmi forgalomban kizárólag a habtejszín néven forgalmazott tejszín megfelelő. Ez az előírás szerint legalább 30%-os zsírtartalmú, és ennyi legalább kell is a tejszínhab felveréséhez. Ha vagy olyan szerencsés, hogy tudsz ennél zsírosabb tejszínt is beszerezni (én itthon csak a Metroban láttam), akkor használd azt!

Tejszínhab felverése, avagy tejszínhab készítése robotgéppel

A tejszínhab készítésének legegyszerűbb módja, ha robotgéppel, esetleg kézi habverővel vered fel.

A lényeg: a tejszínhab készítésekor annál könnyebben képződik a hab, minél hidegebb az alapanyag. Ezen – mint alapanyag – általában kizárólag a tejszínt értik, de ennél tovább is mehetsz. Ha igazán biztosra akarsz menni, és gyorsan akarsz végezni a tejszínhab felverésével, akkor előtte hűtsd le az edényt is, amiben készíted, és a habverőt is.

Habverő

A hideg amúgy tényleg hideget jelent: felverés előtt tárold legalább egy éjszakán át hűtőben a habtejszínt!

A tejszínhab felveréséhez öntsd egy tálba a habtejszínt. Ízlés szerint adhatsz hozzá egy kevés porcukrot (2 dl habtejszínhez fél – 2 teáskanál porcukor mehet). Majd a robotgép legmagasabb fokozatán kezdd el verni a habot, amíg a kellő állagot nem kapod.

Az elkészítési idő sok mindentől függ, leginkább a habtejszín és az edények hőmérsékletétől, valamint a tejszín zsírtartalmától. Ezen kívül az sem mindegy, mennyire kemény állagot szeretnél. Így nagyjából 2-10 perc között bármilyen idő reális lehet.

Egy dologra figyelj, a tojásfehérjével ellentétben a tejszínhab túlverhető. Ebben az esetben kicsapódik, vajasodik, és akkor már nem tudod visszacsinálni.

Tejszínhab készítése szifonban

Habszifon

Habár a habszifon igazi népi hagyomány a ’80-as években volt, de ma is beszerezhető, és kiváló, profi módja a tejszínhab elkészítésének.

A habot ebben az esetben a patronból bejuttatott nitrogén (pontosabban N2O) segítségével tudjuk elkészíteni, de nem is ez a lényeg, hanem hogy a habszifon használatához egyben a patronok beszerzéséről is gondoskodni kell.

Habszifonban készítéskor is használj hideg habtejszínt, és szintén ízlés szerint cukrozhatod a még folyékony tejszínt.

Tejszínhab spray

Tejszínhab spray

Tejszínhab készíthető egyszerűen úgy is, hogy leemeled a polcról a dobozos, fújós tejszínhabot.

Ezzel nincs is feltétlenül probléma, a lényeg tulajdonképpen az, hogy mi van a dobozban.

Sajnos ezek a termékek gyakran növényi alapanyagból készülnek, és ennek semmi köze sincs a tejszínhabhoz. Gyakori megoldás az is, hogy 20%-os tejszínből hozzák ki valahogy a habot, ami ugye elvileg lehetetlen. Szóval itt a kémia jön segítségül, ami persze a te döntésed, hogy megveszed és megeszed-e.

Ha ilyen gyors megoldásra van szükség, akkor nézd meg az összetevőket, és próbálj olyan terméket venni, amiben valódi tejszín van, lehetőleg 30%-os, és minél kevesebb hozzáadott kémiai anyag. A Stabilizátor, E407, karragén (ez mind ugyanaz) amúgy az az összetevő, amitől ma már nem tudsz szabadulni, a kereskedelmi forgalomban kapható habtejszínben is megtalálható.

A kereskedelmi forgalomban kapható tejszínekről egy elég jó írást olvashatsz a Tafelspicc blogon.

Képek: las – initially, Jeff Potter, Chris.

Tejszínhab

Tejszínhab készítése

Szilágyi Balázs
No ratings yet
ELŐKÉSZÍTÉS 10 minutes
ELKÉSZÍTÉS 10 minutes

Hozzávalók
  

 • Habtejszín
 • Porcukor

Elkészítés
 

 • Hagyományos (habverős) elkészítéshez tartsd hűtőben a habtejszínt (és lehetőleg az edényt és a habverőt is) legalább egy éjszakára. Verd géppel vagy kézzel 2-10 percig, amíg a kívánt állagot nem kapod.
 • Habszifonban készítve szintén hideg habtejszínt használj, és járj el a szifon utasításai szerint.
 • A tejszínhabot elkészítése előtt (még habtejszín formában) ízlés szerint ízesítsd porcukorral. 2 dl habtejszínhez fél – 2 teáskanál porcukor mehet.

“Tejszínhab készítése” bejegyzéshez 2 hozzászólás

 1. Kedves Balázs!
  Légy szíves javítsd ki a nitrogén töltetet a habszifonnál, mert a patronban lévő hajtó gáz a N2O névre hallgató dinitrogén-monoxid (kéjgáznak is hívják). Terjesszük a természettudományos kultúrát!

  Üdvözlettel: Polgár Katalin vegyész, régi követőd.

  Válasz

Szólj hozzá!

Értékeld a receptet