Baracklekvár

Amikor beköszönt a július, a nyár, itt az ideje a baracklekvár készítésének. És ha esetleg azt gondoltad, hogy ez valami nehézkes, körülményes dolog, akkor hidd el, hogy nagyon is egyszerű!

Korábban sosem csináltam ilyet, a befőzés és a baracklekvár készítése számomra is valami hatalmas kihívásnak, több napos, és az egész konyhát meg lakást ellepő feladatnak tűnt. A párom viszont megtanított arra, hogy ez nem szükségszerűen nehéz munka, és a saját baracklekvárnál nincs finomabb.

A házi baracklekvár hatalmas előnyei

Két nagy előnye van annak, ha te magad készíted el a lekvárt.

Egyrészt olyan barackból fog készülni, ami számodra a legfinomabb. Ez lehet saját termesztésű, de szerintem ez a kevésbé szokásos manapság. Viszont ha nincs is gyümölcsös kerted, akár egy jobb piacon, akár nagyon sokszor az út mellett is hihetetlen finom sárgabarackra lehet bukkanni nyáron. Kísérletezz többfélével, találd meg azt a termelőt, aki a neked legfinomabb barackot árulja.

A másik hatalmas előny a tetszés szerint beállítható cukortartalom. Habár a baracklekvár általánosan elfogadott cukortartalma az elmúlt évtizedekben jelentősen csökkent, még ma is hatalmas különbségek vannak azt illetően, hogy ki mennyi cukorral szereti. A saját befőzésnél viszont a probléma meg van oldva! Éppen annyit teszel bele, amennyit te szeretnél. A baracklekvár cukortartalmáról még lejjebb olvashatsz.

És persze ne felejtsük el a további előnyöket, például a befőzés élményét, vagy azt, hogy télen is saját ízeket ehetsz, a nyár egy apró, üvegbe zárt saját emlékét.

Cukortartalom

A házi baracklekvár cukortartalmát általában a magozott, tisztított gyümölcshöz mérik súlyban, és százalékban adják meg.

Tehát ha például 1 kg már magozott, tiszta sárgabarackhúshoz 50 dkg cukrot adunk, akkor 50% cukortartalomnak szoktuk emlegetni befőzés szempontjából, még akkor is, ha az elkészült lekvárban ebben az esetben – a teljes mennyiségre vetítve és a főzés után – kb. 35% lesz a cukortartalom.

És talán ez az arány – 1 kg gyümölcs, 50 dkg cukor – a leginkább elterjedt Magyarországon.

Én rád bízom, hogy mennyire édesen szereted, de mi ennél sokkal kevesebb cukrot teszünk bele. 20% cukor hozzáadásával rendkívül finom, édes, de nem túl ragadós, a gyümölcs ízét tökéletesen megőrző és visszaadó, és még egészség szempontjából is pozitívabb lekvárt szoktunk eltenni. Nekünk nagyon ízlik, nem túl savanyú, tehát egyáltalán nem hiányzik, hogy édesebb legyen. Javaslom, hogy próbáld ki!

Ha sosem készítettél még lekvárt, akkor javaslom először 25-30% cukorral indulni, esetleg már első évben is kipróbálni egy kicsit több és egy kicsit kevesebb cukorral készített adagot is. Ez biztosan ízleni fog, viszont látni fogod, hogy kicsit édesebben vagy kicsit gyümölcsösebben szeretitek, és következő évben már így tudod módosítani a receptedet.

Az üvegek sterilizálása

Az üvegek sterilizálása nem akkora kihívás, mint azt sokan hangsúlyozzák. Én leírom azokat a lépéseket, amiket megteszünk, és tökéletesen konzerváljuk vele télire a nyár ízét.

 1. Az üvegeket és a tetejüket mosogatógépben alaposan elmossuk, majd hagyjuk teljesen megszáradni. Ha nincs mosogatógéped, akkor vegyszerrel, meleg vízzel mosd el őket!
 2. Közvetlenül az üvegekbe töltés előtt az üveget és a tetőt betesszük legalább 15 percre 180 fokra előmelegített sütőbe. Az üvegeket csak annyira hagyjuk lehűlni, hogy kezelni tudjuk őket.
 3. A baracklekvárt melegen töltjük a meleg üvegekbe.
 4. Az azonnal lezárt üvegeket visszatesszük a sütőbe. A sütőt elég ilyenkor elzárni, és a maradék hőben hagyni az üvegeket néhány órára, amíg kihűl.

Nincs szükség más sterilizálásra, tartósítószerre vagy dunsztolásra. Az így elkészített házi baracklekvár nem csak nagyon finom lesz, de tökéletesen el is áll akár jövő nyárig. Már persze ha nem fogy el jóval hamarabb…

Házi baracklekvár üvegben
Házi baracklekvár üvegben

Baracklekvár

Szilágyi Balázs
A nyár gyümölcsös ízei üvegbe zárva.
No ratings yet
ELŐKÉSZÍTÉS 1 hour
SÜTÉS/FŐZÉS 1 hour

Hozzávalók
  

 • 6 kg sárgabarack
 • 1 kg cukor
 • 1 ek. citromlé

Elkészítés
 

A barackok előkészítése

 • A baracklekvár készítéséhez legelső lépésben forralj vizet egy nagy lábasban, és tedd bele a sárgabarackot kisebb adagokban. Erre azért van szükség, hogy a héja könnyen lejöjjön.
  Baracklekvár készítése 1
 • Kb. 1 percig hagyd a barackokat a vízben, utána vedd ki őket, és hagyd kihűlni annyira, hogy hozzájuk lehessen érni.
  Baracklekvár készítése 2
 • Húzd le a héjukat, valamint szedd ki a magjukat. A gyümölcs húsát tedd egy külön tálba vagy lábasba.
  Baracklekvár készítése 3
 • Ha pontosan szeretnéd a cukrot kimérni, akkor ennél a pontnál mérd le a gyümölcshús súlyát, és ebből számítsd ki 20% és 50% között, ízlés szerint a cukrot. Az általam megadott mennyiség kb. 20% cukornak megfelelő.

Baracklekvár főzése

 • Tedd a sárgabarack húsát egy nagy lábasba.
 • Add hozzá a cukrot és a citromlevet, ez utóbbi segít megőrizni a sárgabarack gyönyörű színét a lekvárban is. Alacsony lángon, gyakran kevergetve forrald fel a keveréket.
  Baracklekvár készítése 5
 • Folytasd alacsony lángon a főzését gyakori kevergetés mellett kb. 1 órát. A pontos főzési idő függ az adott barack víztartalmától, illetve hogy mennyire sűrűn szereted a lekvárt.

A befőzés

 • A kimosott, száraz üvegeket és tetőket tedd 180 fokos sütőbe legalább 15 percre. Vedd ki az üvegeket a sütőből, és hagyd lehűlni annyira, hogy kezelni tudd őket.
 • Kanalazd a baracklekvárt egy hosszabb mérőedénybe vagy kiöntő edénybe, és abból öntsd az üvegekbe. Majdnem a tetejéig töltsd meg az üveget.
  Baracklekvár készítése 7
 • Tekerd rá a tetejét, és tedd vissza az elkészült üvegeket a sütőbe. Kapcsold ki a sütőt, és hagyd kihűlni az üvegekkel együtt néhány órán keresztül.
  Baracklekvár készítése 8

Szólj hozzá!

Értékeld a receptet