Főzőtejszín

Főzőtejszín: a tejtermékek között a boltok polcain gyakran találkozunk vele. Elnézve a vásárlói szokásokat, a főzőtejszín nem ritkán kerül a kosarakba, konyhákba, és gyaníthatóan az otthon készített ételekbe is.

De mi valójában a főzőtejszín? Tényleg a tejszínnek a főzéshez kitalált változata? Ha nem ezt használod a tejszínes szószokhoz, mártásokhoz, akkor eleve elrontod az ételt?

Vagy netán épp fordítva van?! És a főzőtejszín nem más, mint az élelmiszeripar által kitalált egyik parasztvakítás, aminek már nem sok köze van az eredeti névadójához, a zsírdús tejszínhez?

A főzőtejszín legendája

„Főzőtejszín, vagyis főzéshez használandó tejszín, – gondolná az ember az elnevezés alapján. Vagyis ha főzni szeretnél vele, ha tejszínes szószokhoz van szükséged rá, akkor mi mást használnál, mint főzőtejszínt?!”

A fenti érvelés indokai között sok mindennel találkozni. Ilyen például, hogy a zsíros tejszín nem alkalmas főzésre mert kicsapódik (nem igaz), vagy hogy a főzött tejszínes szószokhoz elég a kisebb zsírtartalmú, ezért olcsóbb készítmény is.

Főzőtejszín

Márpedig itt van a tévedés!

Mivel a magyar élelmiszerkönyv vonatkozó részei szerint a főzőtejszínnek nincs külön definíciója, ezért nézzük meg, mit is kapunk a boltokban főzőtejszín néven: általában 10-20% zsírtartalmú, tejszín jellegű készítményt.

Nagyon leegyszerűsítve: a főzőtejszín nem más, mint híg tejszín, amit ugyan szabad tejszínnek nevezni, de az igazi tejszín egyik legfontosabb tulajdonságát nélkülözi. Konkrétan: habbá verni már nem lehet, éppen az alacsony zsírtartalma miatt.

A főzőtejszín esetében nincs másról szó, mint egy jogszabály szerint tejszínnek nevezhető, valójában az „igazi” tejszíntől sajnos elég messze álló termékről, amelyet azért gyártanak, hogy olcsóbban, nagyobb mennyiségben eladható legyen.

Ezt megpróbálhatod szépíteni, megmagyarázni, az élelmiszeripar csodáját mentségül idehívni, de az igazságon ez sajnos nem változtat.

Ilyen erővel nincs messze az idő, amikor a főzéshez már nem kell drága húsokat használni, elég lesz a „főzőhús”. Vagy valaki majd elhiteti velünk, hogy a vizezett bor mennyivel jobban megy a marhapörköltbe, mint a minőségi alkoholos szőlőlé.

És hogy ez mennyire nem vicc? Milyen érdekes, hogy a bolti húsok vagy húskészítmények valahogy mindig több vizet engednek főzéskor, mint a hentesnél vásárolt termékek. És milyen érdekes megnézni az egyik legnagyobb élelmiszerlánc húspultjain „előkészített hús” néven pompázó termékét… – de ez már kicsit távolabb esik a főzőtejszíntől.

A főzőtejszín nem is olcsóbb

Talán az egyetlen érthető magyarázat lenne a főzőtejszín használatára az olcsósága. És habár az tény, hogy egy literre vetítve a főzőtejszín olcsóbban jön ki a habtejszínnél – különben ki és miért venné? -, de vajon a végén tényleg jobban jövünk ki?

A cikk írásakor az egyik online bevásárló oldalon összehasonlítva, 1 liter 10%-os főzőtejszín ára 1095 Ft, míg 1 liter habtejszín ugyanabból a márkából, ugyanakkora kiszerelésben 1450 Ft.

Vagyis ha főzőtejszínt használsz, akkor a 10%-os változat esetében lényegében feláldozod a „jó dolgok” 2/3-át, cserébe csupán nagyjából 30%-ot takarítasz meg. Kész pazarlás!

Ha nagyon spórolni akarsz, vagy táplálkozási megfontolásból nem szeretnél zsírdús tejszínt használni, akkor inkább válaszd a tejet.

Ne hagyd magad átverni!

Sem anyagi, sem más megfontolások nem lehetnek elég erősek ahhoz, hogy szemetet, rossz minőségű, felvizezett élelmiszert vásároljunk, fogyasszunk, és ezzel az élelmiszeriparnak azt a szegmensét támogassuk, amely még csak meg sem próbál a minőségi élelmiszerekért tenni.

A te felelősséged is, hogy mit teszel a kosaradba. És hidd el: lehet, hogy a főzőtejszín elsőre vonznak tűnik, ha más nem hát az ára miatt. De nagyon igaz a mondás, hogy néha a kevesebb több. És nincs ez máshogy akkor, amikor minőségi élelmiszerekről, például a tejszínről van szó.

A kereskedelmi forgalomban kapható tejszínekről egy elég jó írást olvashatsz a Tafelspicc blogon.

Szólj hozzá!