A jó receptek titka

Milyenek a jó receptek? A neten annyi receptet talál az ember, mitől bízhat meg az egyikben, és mitől garantált az ehetetlen ebéd a másik esetben? Van egyáltalán jó recept, vagy ez amolyan személyes dolog – ami neked tetszik, az nem biztos, hogy nekem is?!

Megpróbálok ebben segíteni. Ezen a honlapon – remélem – jó recepteket is találsz, de hadd foglaljam össze, hogy szerintem mi az igazán jó recept titka.

Internetes szeméthalom

Az internetet jó receptek után böngészve az ember könnyen jut arra a következtetésre, hogy az online receptgyűjtemény márpedig egy szeméthalom.

De mi ennek az oka?

Szerintem ez sokrétű, hadd osszam meg veled, hogy én mit látok ezzel kapcsolatban.

  • A receptek publikálása sok esetben pusztán üzlet. És sajnos ennek a negatív értelmében. Az interneten keresve a legismertebb receptek többségében olyan receptek jönnek fel, amelyek tényleg csak arról szólnak, hogy hogyan lehet minimális befektetéssel (érts: külső felhasználók által, röviden megírva) minél több bevételt termelni. Ezeknek a recepteknek nem az a célja, hogy te megtanulj főzni, vagy egy ételt elkészíteni.
  • Ma már nincs meg az átlagember konyhai alapképzettsége. Ez nem jó vagy rossz, egyszerűen tény. Míg Horváth Ilona idejében elég volt annyit írni a hozzávalóknál, hogy „paradicsom” vagy „zöldpaprika”, illetve egy süteménynél hogy „mérsékelt tűznél pirosra sütjük”, ma már igenis ki kell írni, hogy mennyi az a paradicsom, paprika, és hány fokos sütőben, hány percig süssük.
  • Sok recept írója átesik a ló túloldalára. Egyesek gasztroforradalomnak nevezik, én csak gasztrosznobbiának azt, amikor az étkezés beszerezhetetlen hozzávalóktól és kimondhatatlan nevű elkészítési módoktól lesz menő. Lehet ilyen ételeket főzni, de amíg nincs meg az alap, addig ne ezekkel próbálkozzunk!

Akkor milyen is a jó recept?

Szerintem egy jó receptnek az alábbiaknak kell megfelelnie:

  1. Legyen a leírás alapján pontosan és többé-kevésbé egységesen elkészíthető bárki számára. Ez legalább pontos mennyiségeket és részletes, lépésenkénti leírást jelent. Fényképek (ún. fázisfotók) plusz előny.
  2. Ha olyan kifejezéseket használ (pl. konyhai technikákat), amelyek az átlagember számára nem feltétlenül ismertek, akkor azt magyarázza meg.
  3. Legyen kipróbált. Ne csak a recept írójának elméjében legyen finom, hanem a konkrét, leírt elkészítési módokat követve lehetőleg másnak is tetsszen.

Hogyan válassz „jó receptet”?

Én az alábbi lépéseket használom, amikor igyekszem még az elkészítés előtt eldönteni, hogy egy recept számomra megfelelő eredményt fog-e adni, vagy sem.

  1. Megnézem, hogy ki írta, publikálta. Nevezd pozitív előítéletnek, de az a tapasztalatom, hogy ha egy szakácstól vagy weboldaltól már kaptam valóban jó recepteket, akkor általában a következő is jó lesz.
  2. Elolvasom, és megpróbálom elképzelni a végeredményt. Ha egy kis gyakorlatod is van a konyhában – és hidd el, ehhez tényleg nem kell sok -, akkor ha leülsz, és magad elé képzeled a recept lépéseit, egyszerűen érezni fogod, ha nem áll össze.
  3. Utánajárok, ha valami nem illik a képbe. Ez lehet egy idegen nyelvű kifejezés, egy nyomdahiba miatt kimarad vagy elírt hozzávaló. Ezektől még lehet tökéletes az a recept, és tényleg csak egy kis plusz munkát igényel.
  4. Igyekszem nem a fénykép alapján dönteni. Attól, hogy valaki fotózni tud, még nem biztos, hogy főzni is. Sőt, a profi ételfotók sok esetben műanyag ételeket, szappanhabbal vagy más kémiai vegyülettel előállított látványt jelenítenek meg. Vagyis nem azt látod, amit kapni fogsz, ha te magad készíted el.

Rajtad is múlik!

Nem vagyunk egyformák. Van olyan recept, ami nekem tetszik, de neked nem, vagy fordítva. Ez nem jelenti azt, hogy az a recept rossz, egyszerűen csak ízlés kérdése.

És persze a te felelősséged is, hogy egy recept jól sikerüljön. Ha nem értesz valamit a leírásban, akkor nézz utána. Ha elsőre nem sikerül, akkor gondold végig, hogy a recepttel volt-e baj, vagy legközelebb lehetne máshogy csinálni. Netán eltértél a leírt elkészítési módtól…

Kísérletezz, főzz, próbálj ki minél több receptet. Ne ess kétségbe, ha valami nem sikerül, próbáld meg még egyszer, vagy egyszerűen válassz másik receptet!

Szólj hozzá!