Darált marhahús készítése

Ebben a cikkben néhány tippet szeretnék adni a darált marhahús készítéséhez, a marha darálásához. Ha kifejezetten darált marharhús recepteket keresel, azokat a linkre kattintva találsz.

Milyen marhahús a legjobb darálni?

Ez kicsit attól is függ, hogy mire fogjuk használni a darált marhát, de általában elmondhatjuk, hogy darált hús esetében legalább 10-15%, de inkább 20-30% zsírtartalom az ideális. Egy jó hamburgerbe való húspogácsa például nehezen elképzelhető 20% alatti darált marha zsírtartalommal.

Ezért is, illetve gazdaságossági okokból is a marha kevésbé sovány részeit érdemes darálni. De természetesen a steaknek kiváló részeket sem szoktuk általában darálni.

Talán az egyik legjobb rész darálni a marha nyak (vagy tarja). Igazából ha bármilyen rész rendelkezésre áll, akkor én nem is javasolnék mást – a legfinomabb hamburgerhús is nyakból készül. De jó lehet még nyesedék, esetleg szegy, lapocka vagy akár a lábszár is – de főleg ehhez lásd a következő pontot.

Darált marhahús előkészítése 1

Természetesen a nagy kivétel a tatár beefsteak, amihez mindenképpen kifejezetten sovány húst, lehetőleg bélszínt érdemes választani és darálni. (lásd részletesebben itt: Tatárbifsztek hús vásárlása, előkészítése).

A marha előkészítése

A daráláshoz nem kell nagyon előkészíteni a húst. A fentiek miatt a zsíros részeket nemhogy nem kell levágni, de ezek inkább jók is a darált húsba (kivétel ha esetleg a recept mást mond, mint például a tatár bifsztek).

Az inas részeket viszont mindenképpen vágd le. Még ha a daráló át is vágja, nem lesz finom. Ezért például a lábszár több előkészítést igényel.

A húst érdemes nagyobb kockákra vagy csíkokra felvágni. Ezek már legyenek akkora darabok, hogy a darálóba bele lehessen tenni őket.

Arra érdemes még figyelni, hogy a darabokban amennyire lehet egyforma arányban legyenek sovány és sírosabb részek. Ez azért fontos, mert így miután ledaráltad, a zsír egyenletesen fog eloszlani a darált marhahúsban.

Darált marhahús előkészítése 2

A marhahús darálása

A következő lépés a marhahús darálása, ami ha jól elő van készítve, akkor nem igényel különösebb magyarázatot.

Egyszerűen indítsd be a darálót (vagy kezdd el tekerni), és tedd bele a húsdarabokat. Kizárólag tömőfát használj a húsok lenyomkodásához, semmi esetre se nyúlj bele a kezeddel!

Marhahús darálása 1

Ha elfogyott a hús, érdemes a darálót egy kicsit a másik irányba megforgatni (elektromos húsdarálókon is szokott lenni ilyen lehetőség), és újra elindítani. Így csökkenthető a maradék, ami a darálóban marad.

Marhahús darálása 2

A húst egyszer kell ledarálni. Ezt csak azért írom le, mert itt is jön a már szokásos kivétel: a tatár bifsztek. Kicsit ízlés kérdése, de ehhez a legtöbbször kétszer javasolják darálni a húst, én is így szoktam. Viszont minden más recepthez – például húsgombóchoz, hamburgerhez – tökéletesen elegendő az egyszeri darálás.

A darált marhahús tárolása

A darált marhahúst a legjobb frissen felhasználni, ebben az esetben azonnal nekiállhatsz a kedvenc receptednek.

Hűtőben, lezárt dobozban vagy fóliával letakarva 1-2 napig eltartható.

Mélyhűtőben pár hónapig is nyugodtan tárolhatod.

Szólj hozzá!