Szaloncukor teszt: Melyik a legjobb szaloncukor 2019-ben?

Itt a 2019-es nagy szaloncukor teszt: vajon melyik a legjobb szaloncukor 2019-ben? A hagyományos szaloncukor tesztet folytatva 2019-ben is 21-féle karácsonyi bonbont kóstoltunk, hogy te ez alapján tudj vásárolni!

A szaloncukrok nagy részében ma is megtalálható az alkohol, sajnos anélkül, hogy erről a csomagoláson – az apróbetűs összetevőlistán kívül – általában értesítenék a vásárlót. Ennek első döbbenetén már 2017-ben túlestünk, erről részletesebben ide kattintva olvashatsz.

Legjobb szaloncukor 2019: Tesztelt márkák

A legjobb szaloncukor keresése közben az alábbi márkákat teszteltük. A kiválasztás szempontjait lásd a szaloncukor teszt alatt:

 • Stühmer szaloncukor
 • Milka szaloncukor
 • Szamos szaloncukor
 • Tibi szaloncukor
 • Piros mogyorós szaloncukor

Szaloncukor teszt 2019: Az ízek

Stühmer szaloncukor 2019

Stühmer szaloncukor teszt

 • Stühmer marcipános csokoládékrémes szaloncukor: klasszikus marcipán és trüffelszerű csokoládékrém étcsokiban. Ma már nem mondható speciálisnak ez a szaloncukor, viszont abból a szempontból igenis különleges, hogy extra ízeket párosít luxusminőségben. Sajnos ezt a készítők nem tudták elképzelni (minimális) alkohol nélkül, amit igazán nem értünk, miért kellett beletenni. De ettől eltekintve az egyik legfinomabb szaloncukor.
 • Stühmer szilvalekváros diós-mandulamarcipános szaloncukor: nagyon finom ízek (sajnos ismét kötelezően alkoholtartalommal), a puha marcipán, a diós-mandulás íz és az enyhén érezhető szilvalekvár tökéletes házasítása ez a szaloncukor.
 • Stühmer zserbó szaloncukor: a 2017-es szaloncukor teszt győztese ma is tökéletes és egyedi ízélményt kínál. A dió íze nagyon erős, de ez egyáltalán nem negatív, és illik mind a szaloncukorhoz, mind a zserbó koncepcióhoz. Az erőteljesebb ízek és a különleges édességek kedvelőinek a mai napig kérdés nélkül tudjuk ajánlani. Ráadásul – sajnos a Stühmer szaloncukrok között kivételesnek nevezhetően – ez a szaloncukor alkoholt sem tartalmaz, így bárki fogyaszthatja.
 • Stühmer ír krémlikőr szaloncukor: ezüstös mintás fólia és fehér papír – ennek a szaloncukornak egyszerűen gyönyörú a csomagolása. Egy kicsit talán túl kemény csokoládéba puha és ízletes töltelék került, ami összességében nagyon kellemes élményt, tökéletes ízhatást okoz. Amolyan igazi karácsonyi „dísz” ez, egy gondosan megalkotott, különleges bonbon, amit az ember a szaloncukortól elvár.

Milka szaloncukor teszt

Milka szaloncukor 2019

 • Milka mogyorókrémes szaloncukor: nugátos ízű, tejcsokis szaloncukor kisebb-nagyobb mogyoródarabokkal. A krémnek is mogyorós íze van, így a Milka mogyorókrémes szaloncukor sokkal mogyorósabb ízű, mint a Piros Mogyorós.
 • Milka kakaókrémes szaloncukor: ez tulajdonképpen egy tábla Milka tejcsoki szaloncukor formába csomagolva. Habár látszik a töltelék és a csoki borítás külön is, sem ízben, sem állagban nem lehet igazán ezeket egymástól megkülönboztetni kóstsolás közben.
 • Milka marcipánízű szaloncukor: Ez a szaloncukor máshogy néz ki, mint a többi. Nem tipikus bonbon formája van, hanem a henger alakú marcipán tölteléket mártották tejcsokiba. Sajnos a neve – marcipánízű – magáért beszél. Nem véletlenül nem hívják marcipánosnak, hiszen nem marcipán, csak mandulás, marcipánízű töltelék van benne, ami különösen a csokiborítással túl édesnek nevezhető.
 • Milka feketeerdő szaloncukor: Csokoládékrémmel töltött szaloncukor, aminek a töltelék tetejében egy vékony réteg meggyes krém található. A többi Milka szaloncukorhoz hasonlóan ez is túlságosan édes, de ezt kicsit ellensúlyozza a meggykrém savanykás íze.
 • Milka joghurtízű krém szaloncukor: a tejcsokiba fehér, joghurtízű krémet töltöttek ropogós rizspehely darabokkal. Ízét tekintve a mi ízlésünknek talán ez az egyik legfinomabb Milka szaloncukor. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy a túlságosan tömény, gejl édességet a joghurtos krém savanykássága ellensúlyozza. Sajnos az összetevők listáján az első cukrot követő második pálmaolaj nem feltétlenül magas minőségű terméket jelez.

Mindegyik Milka szaloncukor tejcsokiba, a hagyományos Milka csokiba kerül. Így az ízük is kissé hasonló, és sajnos általánosságban is túl édesnek mondható, mint maga a Milka csoki az elmúlt években.

Szamos szaloncukor teszt

Szamos szaloncukor 2019

 • Szamos Eszterházy szaloncukor: Érdekes szaloncukor különlegesség, korábban nem találkoztunk hasonlóval. A méltán népszerű Eszterházy torta ízeit próbálták szaloncukor formájában megjeleníteni, ami csak részben sikerült. A szaloncukor egy fehércsoki borítású diós fehércsokoládé krém. Egyik részről mindenképpen formabontó, fehércsokis szaloncukorral nem gyakran találkozunk. Másrészt ha a cukortartalom helyett a nemesebb hozzávalók (például dió) mennyiségét növelték volna, talán az ízek jobban egységben lennének, és kevésbé lenne az embernek egy prémiumnak szánt szaloncukor esetében egyáltalán nem kívánatos gejl érzése.
 • Szamos meggykrémmel töltött marcipán szaloncukor: a rengeteg túlságosan édes és gejl szaloncukor között „édes” felüdülés ez a szaloncukor. Cukortartalma nem kisebb, mint a többié, de talán a nemesebb anyagoknak köszönhetően az embernek nincs azonnal émelyítő érzése. Tökéletesen megfelelő mennyiségű és állagú – lehet jó szaloncukrot csinálni étcsokiból is!!! – étcsoki bevonat veszi körbe a puha marcipánnal tökéletes összhangban lévő meggykrémet. Ha negatívumot kellene felhozni, akkor talán a szaloncukor mérete lenne. Kicsomagolás után a többihez képest elsőre elég furcsán kicsik ezek a bonbonok.
 • Szamos marcipán szaloncukor: egy klasszikus marcipánkenyér szaloncukor formában. Tökéletes mandulás íz, az az igazi marcipán, amit sajnos olyan kevés marcipánosnak vagy marcipán ízűnek nevezett termékben lehet megtalálni. Aki szereti a marcipánt, annak kötelező ezt a szaloncukrot beszereznie!
 • Szamos szilvakrémmel töltött marcipán szlaoncukor: pontosan azt adja, ami a neve – szilvakrémmel töltött marcipán. Ez sajnos ma már akár kivételnek is számíthat, hogy egy ételben azt kapjuk, amit ráírnak. Mellékesen ez a szaloncukor nagyon finom. Nincs annyira erős marcipános íze, mint a sima marcipánosnak, és a szilvás krém nagyon jól illik mind az étcsokihoz, mind a marcipános töltelékhez.
 • Szamos praliné szaloncukor (mandulás fehércsokoládéval töltött tejcsokoládé): Ez az újdonság azon kevés szaloncukrok közé tartozik, aminél az első harapás után egymásra néztünk, és csak elismerően bólogattunk. Nagyon finom, az ízek tökéletesen összeillenek, ráadásul szerencsére alkoholt sem tartalmaz. A különleges zöld papír és az aranyszínű, „Praliné” feliratú csomagolás pedig még a fa díszévé is teszi.
 • Szamos málnazselé szaloncukor: ez egy egyszerű, de mégis nagyon jól sikerült alkotás. A tökéletes példája annak, hogy a gasztronómiában nem kell túlbonyolítani az ízeket ahhoz, hogy valami jó legyen. A hagyományos zselés szaloncukrok hangulatát hozza, csak jóval magasabb minőségben.

Tibi szaloncukor teszt

Tibi szaloncukor 2019

 • Tibi Eperkrémes étcsokoládé szaloncukor: Ez a szaloncukor teljesen olyan, mintha 1980-ban egy tábla eperkrémes Tibi csokit falatoznánk. Ez persze a retro ízek szerelmeseinek jó, de azért őszintén szólva az elit szaloncukor minőségtől távol van. Az eperkrém rettenetesen édes, bár ezt az étcsokis külső jól ellensúlyozza. Az étcsoki ugyanakkor nem keserű, a szaloncukor a gyerekeknek kifejezetten ízlett. A csoki viszont nagyon kemény, túlságosan roppanós és harapható, ami egy szaloncukor esetében nem pozitívum.
 • Tibi csokoládékrémes szaloncukor tejcsokoládéval: lényegében tömény csoki ganache szaloncukorként csomagolva. Erőteljes kakaós íze van, elég meglepő, hogy ezt tejcsokiként árulják. Valószínűleg a hozzávalók között szerepel a tej vagy a tejszín, de ízre éppen olyan, mintha az ember étcsokit falatozna.
 • Tibi meggyes krémes szaloncukor étcsokoládéval: A csomagoláson már a nevénél jól láthatóan jelzik, hogy ez egy alkoholos szaloncukor. Ez pozitív, mert a szaloncukrok többségénél ezt legfeljebb az összetevők listájában böngészve, elrejtve találja meg az ember. Az alkohol íze erőteljesen érződik, gyerekeknek ezt a saloncukrot egyáltalán nem javasoljuk. Kinézetre pontosan olyan, mint a csokoládékrémes szaloncukruk tejcsokival, ami már csak az elnevezéselből adódóan is elég meglepő. Egyáltalán ne számíts egész meggyre a szaloncukorban, amit a csomagoláson látsz. Ez mindenesetre elég nagy csalódás. Ízre ettől függetlenül nem rossz, mintha egy csokoládéba darált konyakmeggyes töltelékkel töltött étcsokis bonbont enne az ember.
 • Tibi ananászkrémes szaloncukor étcsokoládéval: Ahogy az epres változat, ez lényegében az 1980-as évek töltött Tibi csokijának szaloncukorként való reinkarnációja. Bár a csokoládé túlságosan kemény és roppanós – nem is lehet csak egyben megenni egy szaloncukrot, – összességében a cappuccinókrémessel együtt ez az a Tibi szaloncukor, ahol az ízek leginkább együtt vannak. Akinek tetszik ez a jó értelemben kicsit gejl, édeskés-savanykás ízvilág a töltött folyékony krémmel, annak viszont nagyon fog ízleni.
 • Tibi cappuccinokrémes szaloncukor étcsokoládéval: ahogy a neve is mutatja, ez egy kávés ízesítésű csokikrémmel töltött szaloncukor. A Tibi ízvilágban nem nevezhető hagyományosnak – én legalábbis nem emlékszem anno ilyen Tibi csokira, – de az ízeket nagyon jól sikerült összehozni ebben a változatban. Az epressel együtt számunkra ez a legfinomabb Tibi szaloncukor.

Piros mogyorós szaloncukor teszt

Piros mogyorós szaloncukor 2019

 • Étcsokis piros mogyorós szaloncukor: Tulajdonképpen ez egy étcsokoládé krém mogyoróval. A bonbon alapja nagyon vastag és kemény, első harapásra szétválik a tetejétől. Egy egész mogyoró darab van minden szaloncukorban a csokikrémben.
 • Tejcsokis piros mogyorós szaloncukor: Ízben kisebb a különbség az étcsokistól, mint vártuk. Számomra ez hozza be inkább az egykori piros mogyorós ízét. A bonbon egyben van, nem annyira kemény a csokirésze, mint az étcsokisnak. Egy egész mogyoró darab van minden szaloncukorban a csokikrémben.

Mogyorós csokihoz képest egyik Piros mogyorós szaloncukornak sincs erőteljes mogyoró íze, tulajdonképpen egy csokikrém, amiben van egy darab mogyoró. Kicsit talán túl édes mindkét változat, bár akinek ez az ízlése az szeretni fogja.

Szaloncukor teszt 2019: a csomagolás

 • Stühmer: nem nagyon van a piacon másik márka, ami első és sokadik ránézésre, kinyitás előtt és után is extra minőséget, mintegy luxusérzést közvetít. Persze nem feltétlenül kell, hogy mindenkinek ez legyen a fontos a szaloncukor választásnál, számunkra azonban nagyon sokat jelent, hogy ennek az ünnepi édességnek mind az íz, mind a prezentáció szintjén megadják a módját. A csomagolás nemcsak gyönyörű, de a dobozt kinyitva két praktikus kis papírfül kihajtható, és így vissza is csomagolható.
 • Milka: a csomagolás könnyen nyitható és elvben visszazárható, de a dobozt nagyon könnyű elszakítani. A szaloncukrok egyrétegű fóliába vannak csomagolva.
 • Szamos: aSzamos termékek már elnevezésükkel is minőséget sugallnak, de sajnos a csomagolás ez nem követi. Egy meglehetősen egyszerű, tető nélküli dobozban érkeznek ezek a termékek egy nejlon fóliával becsomagolva, így a visszazárás szóba sem jöhet. Az egyes szaloncukrok csomagolása viszont szép, a kelleténél kicsit vastagabb és sprődebb papírt színes, mintás avagy „Szamos” illetve „Praliné” feliratú fólia borítja.
 • Tibi: a csomagolás hagyományos fekvő téglatest, a doboz könyen kibontható és vissza is zárható. A szaloncukrok egyrétegű fóliába csomagolva érkeznek, ami manapság az olcsóbb csomagolási változat.
 • Piros mogyorós: a doboza egyedi, álló dobozú szaloncukrot ritkán látunk. Elsőre kicsit csalódás a csomagolásban, hogy habár van rajta egy nyitó szalag, de az nem működik, gyakorlatilag fel kell tépni a dobozt. A szaloncukrok hagyományos kétrétegű papírcsomagolásban vannak, szépek, de nem különösen egyediek.

Melyik a legjobb szaloncukor 2019-ben?

Összességében ez egy szubjektív teszt, vagyis kinek-kinek más lehet az ízlése. Igyekeztünk figyelembe venni a csomagolást, de legfőképp mégis az élvezeti érték, az ízek, a harmónia számított. Sajnos a nagyon kemény, töredező csokiba mártott szaloncukrok kiestek a versenyből, és alkoholos csokoládét sem szerettem volna legjobbnak kihozni – legyen már szabad döntés akár egy gyerekkel is megkóstoltatni 2019. legfinomabb szaloncukrát! Annyiban viszont változtattunk az értékelésen, hogy az idén alkoholos és alkoholmentes változatban is kiválasztottuk a legjobb szaloncukrot.

Mindezek alapján összességében a legjobb szaloncukor 2019. díjat részemről alkoholmentes kategóriában a Szamos praliné szaloncukor, míg alkoholos kategóriában a Stühmer ír krémlikőr szaloncukor nyerte el.

A 2019-es szaloncukor teszt leírása

Végül nézzük, milyen szempontok alapján választottuk ki a legjobb szaloncukor 2019. „versenyben” résztvevő édességeket, vagyis milyen szaloncukrotk kerültek bele a szaloncukor tesztbe.

 • Semmilyen szaloncukor gyártótól vagy forgalmazótól nem kaptunk támogatást, a szaloncukor teszt összes résztvevőjét saját költségen vásároltuk.
 • Igyekeztünk eleve a jobb minőségű, márkás szaloncukrokat kiválasztani.
 • Nem volt cél minden egyes, a piacon kapható szaloncukor-fajta tesztelése, hiszen ma rengeteg van. Szerettük volna többféle márka legismertebb, leginkább érdeklődésre számító szaloncukrait megkóstolni.
 • Igyekeztünk a nagyobb és ismert márkákat, a várhatóan finomabb szaloncukrokat választani. Amit korábbi években teszteltünk, és nem nyerte el a tetszésünket, azt nem választottuk.
 • Egy helyszínen vásároltunk. Ami ott kapható volt, azok a szaloncukrok kerültek be a tesztelésbe.
 • A szaloncukor teszt teljesen szubjektív. Nem is szerettünk volna – mert valószínűleg lehetetlen – valamilyen objektív skálát vagy szempontot kialakítani. A legjobb szaloncukor mindenki számára más és más lehet, a célunk az volt, hogy egyfajta képet mutassunk a 2019-es szaloncukor piacról, segíteni a választásban, hogy neked ne kelljen 20- vagy többféle szaloncukrot megvásárolnod.

“Szaloncukor teszt: Melyik a legjobb szaloncukor 2019-ben?” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Szólj hozzá!