Hamburger húspogácsa

Egy jó hamburger húspogácsa az alapja minden finom házi hamburgernek. De vajon mi az igazi hamburger húspogácsa titka? Ebben a receptben megosztok veled egy nagyon egyszerű, mégis talán leginkább ínyenc megoldást.

A lényeg: a hamburger húspogácsa elkészítésénél két különböző iskola, vagy inkább két különböző módszer létezik. Az egyik megoldásban fűszerezzük a húst, és akár további adalékanyagokat (például tojást) adunk hozzá. A másik megoldásban pedig csak maga a hús kerül a húspogácsába. Tojás nélkül, fűszerek nélkül. A fűszerezés mindössze a sütés közben felhasznált só és bors.

Én itt most a második, azaz teljesen natúr hamburger húspogácsa megoldást szeretném bemutatni neked. Nem csak egyszerű, de az igazi ínyencek közül sokan esküsznek rá, hogy ettől lesz a hamburger olyan, amitől mindenki mind a tíz ujját megnyalja.

De hogy ne csak egyszerűen annyit írjak, hogy készíts húspogácsát a darált húsból, az alábbi hamburger húspogácsa receptben több tippet is adok, amitől nagyon finom lesz a végeredmémy!

Hamburger húspogácsa recept

 1. Készítsd elő a darált húst. 100%-os marhahúst használj, 20% körüli zsírtartalommal. Ha te magad darálod, akkor zsírosabb, kevésbé drága részek megfelelők. Talán a marha nyak a legjobb hús a hamburger húspogácsához. Természetesen ha nem te darálod a húst, hanem így veszed, akkor is finom lesz!
 2. Marha nyak
  A marha nyak az egyik legfinomabb hús hamburgerhez

  Darált marha nyak
  Darált marha nyak hamburger húspogácsához

 3. A darált húst tárold hűtőben, mindenképpen legyen hideg, amikor elkészíted a hamburger húspogácsákat.
 4. A kezeddel formázz kerek, egyenletes, kb. 1 cm vastagságú húspogácsákat a hideg darált marhahúsból. Rendesen nyomkodd össze. 5-15 dkg közötti nyers hús egy átlagos, házi húspogácsa.
 5. Hamburger húspogácsa
  Hamburger húspogácsák
 6. Helyezd a húspogácsát sütőpapírra, így könnyű lesz levenni. Tedd a hűtőbe egészen a sütésig.
 7. Forró – közepesen forró serpenyőben, egy kevés zsíradékra tedd a húspogácsákat. Sózd és borsozd bőven a serpenyőben, miközben sül. 3-5 percig süsd mindkét oldalukon. Miután megfordítottad, a másik oldalt is sózd és borsozd bőven.
 8. Hamburger húspogácsa sütése
  Hamburger húspogácsa sütése

Ezzel a módszerrel nagyon finom hamburger húspogácsát készíthetsz. Tálald hamburger zsemlében ízlés szerinti fűszerekkel, feltétekkel, kombinációban.

Mivel a húspogácsába nem kerül semmi, sütés közben is csak sóval és borssal ízesítjük, ezért nem csak szaftos lesz, de a hamburger húspogácsa íze is csak a natúr hús lesz. Vagyis bármilyen ízesítés, amit a hamburgerben használsz, tökéletesen érvényesülni fog.

Ha megfelelően hidegen tartod a darált húst a hamburger húspogácsák formázása előtt, és a húspogácsákat is a sütés előtt, akkor egyben fog maradni sütés közben.

Mennyi húsból készüljön a hamburger húspogácsa?

Ez részben ízlés kérdése is. Ha az itthon jobban megszokott, vékony hamburger húspogácsát szereted, akkor nagyjából 5-10 dkg között, mérettől függően.

Ha kicsit vastagabb húst szeretnél, akkor 10-15 dkg nyers húst is számíthatsz egy hamburger húspogácsa elkészítéséhez.

Igazán ínyencek ennél több hússal is megpróbálhatják, 20 dkg-ból is készítettem már vastag, 2-3 cm-es haburger húst. De jó megoldás a dupla hamburger is, pl. 2 db 7,5-10 dkg-os húspogácsa.

Jó étvágyat!

Hamburger húspogácsa

Hamburger húspogácsa

Szilágyi Balázs
No ratings yet
ELŐKÉSZÍTÉS 5 perc
SÜTÉS/FŐZÉS 8 perc
ELKÉSZÍTÉS 13 perc
ADAG 4 adag

Hozzávalók
  

 • 30 dkg darált marhahús (részletek a receptben)
 • Bors

Elkészítés
 

 • Készítsd elő a darált húst. 100%-os marhahúst használj, 20% körüli zsírtartalommal. Ha te magad darálod, akkor zsírosabb, kevésbé drága részek megfelelők. Talán a marha nyak a legjobb hús a hamburger húspogácsához.
 • A darált húst tárold hűtőben, mindenképpen legyen hideg, amikor elkészíted a hamburger húspogácsákat.
 • A kezeddel formázz kerek, egyenletes, kb. 1 cm vastagságú húspogácsákat a hideg darált marhahúsból.
 • Helyezd a húspogácsát sútőpapírra, így könnyű lesz levenni. Tedd a hűtőbe egészen a sütésig.
 • Forró – közepesen forró serpenyőben, egy kevés zsíradékra tedd a húspogácsákat. Sózd és borsozd bőven a serpenyőben, miközben sül. 3-5 percig süsd mindkét oldalukon. Miután megfordítottad, a másik oldalt is sózd és borsozd bőven.

Szólj hozzá!

Értékeld a receptet