De mégis mi az a keto?

Sokan, többek között én sem tudtam sokáig, hogy mi az a keto. Mi a ketogén jelentése? Mi a ketogén diéta jelentése? Utánanéztünk a témának, és az alábbi bejegyzésben ezt foglaljuk össze.

Mi az a keto? Keto jelentése, ketogén jelentése

A keto (ketogenic) egy angol melléknév, legtöbbször a „keto diet” szókapcsolatban használatos, aminek a magyar megfelelője a ketogén diéta, vagy keto diéta. Ez a fajta diéta a zsírpárnáktól való megszabadulásnak egy sokak által vonzónak tartott lehetősége. Hiszen nem kell koplalni, sok mindent ehet az ember, amit szeret. Jöhet akár a házi kolbász és a szalonna is.

Ha a zsírfogyasztást megnöveljük, és szénhidrátbevitelt jelentősen lecsökkentjük, ezzel arra késztetjük a szervezetet, hogy energiaigényét a zsírokból lássa el. A napi kalóriabevitel a keto hívei számára úgy tevődik össze, hogy nagyjából 70-80% zsírból, a többi fehérjéből és kevesebb mint 10% szénhidrátból áll. Mivel szinte egyáltalán nincs szénhidrát, a test a zsírraktárak felhasználásával nyeri az energiát. Ezt a folyamatot nevezzük ketózisnak, ami hosszútávon fogyáshoz vezethet.

Keto barát ételek: a vörös és fehér húsok, lazac, makréla, tojások, diófélék, olajos magvak, sajtok, vaj és sonkafélék, leveles zöldségek, bogyók, avokádó, keményítő tartalmú zöldségek, olíva- és kókuszolaj.

Kedvező hatásai: a keto barát étrend jót tesz a vércukorszintednek, nem leszel éhes, eltűnnek a hasadról az úszógumik.

Ketogén diéta jelentése

A ketogén diéta jelentése: magas zsír és alacsony szénhidrát bevitelre alapozó diéta. Lényege, hogy a szénhidrátok megvonásával arra kényszerítjük a szervezetet, hogy zsírokból fedezze energiaigényét. Normális esetben az élelmiszerrel felvett szénhidrátokat a szervezet glükózzá alakítja, majd pedig a szervezet minden részében, így az agyban is, felhasználja. A ketogén diéta alatt igen kevés szénhidrát áll rendelkezésre, ezért a máj a zsírokat zsírsavakká és ketonokká bontja le. A glükóz helyett a ketonok játsszák az „energiahordozó” szerepét. (Forrás: Wikipedia – ketogén diéta szócikk)

Keto diéta jelentése

A ketogén diéta alatt kerülni kell a cukrot és a fehér lisztet, és ugyanez a helyzet a hüvelyesekkel, a rizzsel, a tésztával, a majonézzel, a ketchuppal és a müzlivel is, kevés gyümölcsöt és gyökérzöldséget lehet fogyasztani. Limitálni kell a napi szénhidrátfogyasztást, az alkoholfogyasztás pedig tilos.

A ketogén diéta mellékhatásai: Ha a szervezetben beindul a ketózis folyamata, és a test átáll a zsírok felhasználására a szénhidrátok helyett, akkor egy ideig acetonszagú lehet a leheletünk a ketonoktól. Előfordulhat hasmenés vagy székrekedés és átmeneti fáradtság, gyengeség is. De ha testünk hozzászokik, akkor éberebbek leszünk, csökken az étvágyunk, megnő az energiánk, és beindul a fogyás.

A ketogén diéta hatására a fogyás mellett csökkenthető a szívbetegségek, a rák, a POS és az Alzheimer-kór kialakulásának veszélye is. Mielőtt belevágunk, nem árthat egy alapos orvosi kivizsgálás sem!

Nézd meg a honlapon lévő keto receptek gyűjteményét!

Forrás: Glamour.hu, Házipatika.com

Szólj hozzá!