Blansírozás

A blansírozás egy nagyon egyszerű konyhatechnikai eljárás, csak a neve kicsit furcsa. Talán te magad is blansíroztál már, csak nem így hívtad. De nézzük, mit jelent az, hogy blansírozás, és hogyan kell blansírozni!

Blansírozás jelentése

A blansírozás egyfajta előfőzés, bár a lényege éppen az, hogy nem főzzük meg, csak nagyon rövid ideig hőkezeljük az ételt.

Hogyan kell blansírozni?

 1. A blansírozás az előkészítéssel kezdődik. Nagyobb alapanyagok, például karfiol vagy brokkoli esetén ez annyit jelent, hogy kisebb darabokra vágjuk, vagy rózsáira szedjük.
 2. Brokkoli rózsák
  Blansírozáshoz előkészített brokkoli
 3. A blansírozáshoz forrásban lévő, 100 fokos víz szükséges. Ebbe kerül bele az étel, tényleg csak nagyon rövid időre.
 4. Forrásban lévő víz
  Blansírozni forrásban lévő vízben szokás

  Brokkoli blansírozása
  Brokkoli blansírozása forró vízben

 5. Utolsó lépésként az ételt jeges vízbe szokták tenni, hogy a főzés azonnal leálljon.
 6. Megjegyzés: jeges víz helyett az is rendben van otthon, ha kicsit kevesebb ideig hagyod a forró vízben az ételt. Másik megoldás, hogy hideg vízbe teszed, néhány másodperc múlva leöntöd róla, és újra felöntöd hideg vízzel.

  Blansírozott brokkoli
  Blansírozott (gyorsan előfőzött) brokkoli

Mit szoktak blansírozni?

Blansírozni leginkább zöldségeket szoktak, ez egy kedvelt előkészítési módszer például a rakott zöldségek esetén, hogy ne legyen túlfőtt az alapanyag.

Csonthéjas gyümölcsök (például mandula) esetén blansírozás után a belső, hártyaszerű héját könnyebben le tudjuk húzni, de hasonló céllal szokás például paradicsomot is blansírozni.

Szólj hozzá!