Túrógombóc

Túrógombóc

↓ A hozzávalókat a recept alatt találod ↓

A túrógombócot igenis el lehet rontani! A túrógombóc az egyik legegyszerűbb, mégis legfinomabb desszertünk. És bármennyire könnyű elkészíteni, sajnos rengeteg olyan recept van, amitől a túrógombóc a végén sokkal inkább egy kőkemény ágyúgolyóra, mint egy könnyed desszertre hasonlít!

A tökéletes túrógombóc titka ugyanis egyszerűen ez: legyen könnyed, élvezetes a fogyasztása. És ez egyáltalán nem bonyolult, csak egy jó recept kell hozzá!

Ebben a túrógombóc receptben éppen ezt találhatod meg: a légies, könnyed, de nagyon finom túrógombóc elkészítésének módját. A recept Csikos Sándor, Magyarország Érdemes Művésze tollából származik.

Túrógombóc recept

A lent megadott mennyiségek kb. 6 személyre, 30 darab kisebb túrógombóc elkészítéséhez elegendőek.

Dietmaker Diéta, Fogyókúra
 1. Első lépésben törd át a túrót egy nagyobb lyukú szűrőn, egyszerűen egy spatula segítségével.
 2. Erre azért van szükség, hogy a nagyobb darabokban lévő túró minél apróbb legyen, így egy könnyed túrógombóc tésztát, és ne egy csomós vacakot kapjunk.

  Túró áttörése

  Törd át a túrót

  Áttört túró

  Az áttört túró sokkal alkalmasabb a túrógombóc készítéséhez

 3. Egy tálban keverd össze a túrót, a tojást, a grízt, sót, vaníliás cukrot. Ne dolgozd ki nagyon, csak éppen hogy összekeveredjenek a hozzávalók.
 4. Egy tipp a legfinomabb túrógombóchoz: használj eredeti vaníliát tartalmazó vaníliás cukrot. Igen, ettől drágább lesz a túrógombóc, viszont sokkal finomabb, mintha hagyományos vaníliás cukorral készíted!

  Túrógombóc hozzávalói

  Egy tálban keverd össze a hozzávalókat

 5. Hagyd pihenni a túrógombóc “tésztáját” legalább 1-2 órán át a hűtőben.
 6. Ilyenkor a gríz megszívja magát a tojás és a túró nedvességtartalmával, megdagad, és ettől lesz többek között a túrógombóc olyan, amilyennek szeretjük. Akár egy fél napon keresztül is pihentetheted.

  Túrógombóc massza

  Túrógombóc massza

 7. A túrógombóc főzéséhez egy nagyobb lábasban forralj fel vizet, enyhén sózd.
 8. Egy forró vízbe mártott evőkanál segítségével vegyél fél-1 evőkanálnyi adagokat a masszából, és nedves kézzel formázz golyókat. Tedd a vízbe főni a gombócot, és egyszer keverd meg.
 9. A túrógombóc mérete részben ízlés kérdése. Én pingpong labdánál kicsit kisebb gombócokat formázok, így a szokásosnál kisebbek lesznek a gombócok. Általában ennél nagyobb, pingponglabda vagy még kicsit annál is nagyobb gombócokat szoktak adagolni. Azzal számolj, hogy a túrógombóc főzés közben majdnem duplájára megdagad.

  A túrógombóc készítése, főzése során ne pakold nagyon tele a lábast. Hagyj helyet a gombócoknak, inkább több adagban főzd.

  Túrógombóc főzése

  Főzd ki a túrógombócot

 10. A túrógombócot viszonylag sokáig kell főzni. Amikor a gombócok feljöttek a víz tetejére, még 5 percig főzd őket.
 11. Közben készítsd el a vajas morzsát és a cukros tejfölt. Ez utóbbihoz egy lábasban forrósítsd föl a tejfölt, és add hozzá a porcukrot. Keverd jól el, főzd 1-2 percig, és vedd le a tűzről.
 12. A pirított zsemlemorzsa és a cukros tejföl természetesen mind opcionális. Bármelyik elhagyható, ha nem szereted, vagy nem így szoktad enni a túrógombócot. Számomra azonban ebben a formában – morzsába forgatva és cukros tejföllel meglocsolva – az igazi.

  Cukros tejföl

  A cukros tejföl a túrógombóc egyik elmaradhatatlan kelléke

 13. A pirított zsemlemorzsához egy lábasba tedd bele a vajat vagy olajat. Add hozzá a zsemlemorzsát, és nagy lángon, folyamatosan kevergesd addig, amíg el nem kezd egy pici színt kapni. Ekkor vedd le a lángot, és szintén folyamatosan kevergetve pirítsd addig, amíg a kívánt színt nem kapod. Ez tűzhelytől és ízléstől függően 3-10 perc. Vedd le a tűzről, és néhányszor még keverd meg, mert maga a lábas is nagyon forró ilyenkor, és még tovább pirul a morzsa.
 14. A pirított zsemlemorzsát hagyományosan inkább olajjal készítik. Ha azonban igazi ínyenc túrógombócot szeretnél készíteni és fogyasztani, akkor próbáld ki vajjal!

  Dietmaker Diéta, Fogyókúra
  Vaj olvasztása

  A pirított zsemlemorzsa a vajtól különleges ízt kap

  Pirított zsemlemorzsa készítése 2

  Kezdd el pirítani a zsemlemorzsát a zsiradékkal

 15. Amikor a gombócok megfőttek, egy szűrőkanállal szedd ki őket a morzsába. Forgasd át, a lábast körbe-körbe mozgatva, hogy mindenhol befedje.
 16. Túrógombóc zsemlemorzsában

  Forgasd a gombócokat a pirított zsemlemorzsába

 17. A túrógombócot a cukros tejföllel meglocsolva, egy kis extra pirított morzsával, porcukorral megszórva tálald!
 18. Túrógombóc

A túrógombóc tárolása

A túrógombóc igazából frissen finom. Mindenképpen úgy időzítsd az elkészítését, hogy frissen, még melegen tudd tálalni.

Ha marad, akkor természetesen hűtőben 1-2 napig eltartható, és akár mikróban melegíthető, csak nem lesz olyan finom, olyan könnyed, mint frissen.

Ha tudod, hogy nem fog elfogyni az összes túrógombóc, amit készítesz, akkor ne főzd ki mindet. A massza hűtőben szintén 1-2 napig eláll (nem sokkal tovább, mert a túró és a tojás is kényes). Ebben a formában viszont később is frissen főzheted ki a gombócokat, és ugyanolyan finom lesz, mint elsőre!

További túrógombóc variációkat találsz a turogomboc.info oldalon

Jó étvágyat!

Print Friendly, PDF & Email

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Túró áttöréseÁttört túróTúrógombóc hozzávalóiTúrógombóc masszaVaj olvasztásaPirított zsemlemorzsa készítése 2Túrógombóc főzéseTúrógombóc zsemlemorzsában