marhapörkölt

Marhapörkölt

↓ A hozzávalókat a recept alatt találod ↓

A marhapörkölt kedvenc ételeink egyike, és a magyar konyha ikonikus ételei közé tartozik – nem véletlenül.

Nem csak nagyon finom ez az étel, de a magyar konyha egyik csodája: szó szerint csak paprika, hagyma és zsír alkotják azt a szaftot, amit egyszerűen nem lehet megunni.

És bár maga a marhapörkölt sokféleképpen ízesíthető tovább, ez a recept tulajdonképpen a legegyszerűbb (talán bizonyos értelemben mégis legfinomabb) változatot mutatja be. Semmi extra fűszer vagy hozzávaló, csak az alap ízek állnak össze egy tökéletes, sűrű szaftban úszó pörköltté.

Marhapörkölt recept

 1. A marhapörkölt főzéséhez először készítsd elő a hozzávalókat: vágd apróra a hagymát, távolítsd el a hús hártyáját, és vágd 2-3 cm-es kockákra.
 2. marhapörkölt

  Vágd fel a hagymát

  marhahús

  és a húst

 3. Egy nagyobb lábasban olvaszd fel a zsírt, és közepes-nagy lángon párold meg a hagymát 5-6 perc alatt. Pirítani nem kell, de már legyen túl az üveges állapoton, kissé sárguljon.
 4. Vedd le a tűzről, és add hozzá a pirospaprikát. Keverd el.
 5. marhapörkölt

  Párold meg a hagymát és add hozzá a paprikát

 6. Tedd vissza a tűzre, keverd 10-15 másodpercig, majd add hozzá a húst. Keverd azt is jól el.
 7. marhapörkölt

  Majd add hozzá a húst

 8. Pirítsd a húst 8-10 percig, továbbra is közepes-nagy lángon, időnként megkeverve, amíg minden oldala teljesen megpirul, és elkezd levet ereszteni.
 9. Öntsd fel 1 dl vízzel, most sózd, és innentől alacsony lángon, fedő nélkül főzd amíg teljesen zsírjára le nem pirul a marhapörkölt. Ilyenkor ismét öntsd fel 1-2 dl vízzel. Ezt ismételd addig, amíg a hús teljesen meg nem puhul.
 10. marhapörkölt

  Öntsd fel a pörköltet vízzel

 11. A hústól függően a marhapörkölt általában két és fél – három és fél óra között készül el, fő teljesen puhára. Inkább főzd tovább – nincs rosszabb egy picit rágós pörköltnél. Amikor teljesen megpuhult, még egyszer pirítsd le zsírjára, majd öntsd fel 1-2 dl vízzel, hogy megfelelő szaftja legyen. Forrald be, és a marhapörkölt elkészült!
 12. marhapörkölt

A tökéletes marhapörkölt titka

Szerintem a tökéletes marhapörkölt egyik titka éppen az, hogy nincs túlbonyolítva. Szokás és lehet bele tenni köményt, paprikát, pardicsomot vagy akár borsot is – de javasom, hogy egyszer próbáld ki így, ezzel az 5 hozzávalóval, amit a recept alatt találsz.

Dietmaker Diéta, Fogyókúra

A másik titka, mint minden ételnek, a megfelelő hozzávalók. Használj hozzá jó minőségű zsírt (kacsa, liba, mangalica), és a lehető legfinomabb pirospaprikát. Hidd el, megéri!

A marhapörkölt harmadik titka az, hogy a szaft magától, természetes módon alakuljon ki. Tényleg csak a hagyma és a paprika adja nagyrészt, ehhez pedig sok hagyma, sok paprika, valamint idő és türelem kell. Elégszer kell zsírjára lepirítani, majd kevés vízzel felönteni a húst főzés közben. De sose főjön bő lében!

Mikor add hozzá a paprikát?

Nem egy receptben láttam, hogy a paprikát csak a hús lepirítása, sőt akár majdnem készre főyése után adják hozzá a paprikához. Í marhapörkölt így is készíthető, én leírom, hogy – azon túl, hogy gyerekkoromban így tanultam – miért adom hozzá már a hagymáhoy a paprikát a marhapörkölt elkészítésekor:

 • Mint minden fűszernek, a pirospapriknak is jót tesz, ha egy keveset pirul. Nem, a paprika nem ég meg vagy keeredik meg azonnal, csak még komplexebb ízek fejlődnek így.
 • A paprika alapvetően zsírban és nem vízben oldódik. Tehát egyszerűen akkor adom az ételhez, ammikor a legkevésbé van benne víz.

Milyen húsból készüljön a marhapörkölt?

Sokan esküszenk a marha lábszárra, és van is benne valami. A lábszárban található kollagén tovább sűríti, még testesebbé és ízletesebbé teszi a szaftot.

DE! A lábszár állagát nem mindenki szereti, és ez is érthető. Ha a fenti módon készíted, akkor marha színhúsból is (ahogy én is tettem) tökéletes és ízletes marhapörkölt készíthető, ráadásul még a legfinnyásabbak is az utolsó falatig meg fogják enni.

Marhapörkölt tálalása

A marhapörköltet tálald melegen. Hagyományosan tarhonya illik hozzá talán leginkább, de tökéletes főtt krumplival vagy tésztával is.

marhapörkölt

A marhapörkölt hűtőben több napig eláll, melegítve is tökéletes.

Dietmaker Diéta, Fogyókúra

Jó étvágyat!

Print Friendly, PDF & Email

Nézd meg ezeket a recepteket is!