Marhapörkölt

A marhapörkölt kedvenc ételeink egyike, és a magyar konyha ikonikus ételei közé tartozik – nem véletlenül.

Nem csak nagyon finom ez az étel, de a magyar konyha egyik csodája: szó szerint csak paprika, hagyma és zsír alkotják azt a szaftot, amit egyszerűen nem lehet megunni.

És bár maga a marhapörkölt sokféleképpen ízesíthető tovább, ez a recept tulajdonképpen a legegyszerűbb (talán bizonyos értelemben mégis legfinomabb) változatot mutatja be. Semmi extra fűszer vagy hozzávaló, csak az alap ízek állnak össze egy tökéletes, sűrű szaftban úszó pörköltté.

Marhapörkölt recept

 1. A marhapörkölt főzéséhez először készítsd elő a hozzávalókat: vágd apróra a hagymát, távolítsd el a hús hártyáját, és vágd 2-3 cm-es kockákra.
 2. marhapörkölt
  Vágd fel a hagymát

  marhahús
  és a húst

 3. Egy nagyobb lábasban olvaszd fel a zsírt, és közepes-nagy lángon párold meg a hagymát 5-6 perc alatt. Pirítani nem kell, de már legyen túl az üveges állapoton, kissé sárguljon.
 4. Vedd le a tűzről, és add hozzá a pirospaprikát. Keverd el.
 5. marhapörkölt
  Párold meg a hagymát és add hozzá a paprikát
 6. Tedd vissza a tűzre, keverd 10-15 másodpercig, majd add hozzá a húst. Keverd azt is jól el.
 7. marhapörkölt
  Majd add hozzá a húst
 8. Pirítsd a húst 8-10 percig, továbbra is közepes-nagy lángon, időnként megkeverve, amíg minden oldala teljesen megpirul, és elkezd levet ereszteni.
 9. Öntsd fel 1 dl vízzel, most sózd, és innentől alacsony lángon, fedő nélkül főzd amíg teljesen zsírjára le nem pirul a marhapörkölt. Ilyenkor ismét öntsd fel 1-2 dl vízzel. Ezt ismételd addig, amíg a hús teljesen meg nem puhul.
 10. marhapörkölt
  Öntsd fel a pörköltet vízzel
 11. A hústól függően a marhapörkölt általában két és fél – három és fél óra között készül el, fő teljesen puhára. Inkább főzd tovább – nincs rosszabb egy picit rágós pörköltnél. Amikor teljesen megpuhult, még egyszer pirítsd le zsírjára, majd öntsd fel 1-2 dl vízzel, hogy megfelelő szaftja legyen. Forrald be, és a marhapörkölt elkészült!
 12. marhapörkölt

A tökéletes marhapörkölt titka

Szerintem a tökéletes marhapörkölt egyik titka éppen az, hogy nincs túlbonyolítva. Szokás és lehet bele tenni köményt, paprikát, pardicsomot vagy akár borsot is – de javasom, hogy egyszer próbáld ki így, ezzel az 5 hozzávalóval, amit a recept alatt találsz.

A másik titka, mint minden ételnek, a megfelelő hozzávalók. Használj hozzá jó minőségű zsírt (kacsa, liba, mangalica), és a lehető legfinomabb pirospaprikát. Hidd el, megéri!

A marhapörkölt harmadik titka az, hogy a szaft magától, természetes módon alakuljon ki. Tényleg csak a hagyma és a paprika adja nagyrészt, ehhez pedig sok hagyma, sok paprika, valamint idő és türelem kell. Elégszer kell zsírjára lepirítani, majd kevés vízzel felönteni a húst főzés közben. De sose főjön bő lében!

Mikor add hozzá a paprikát?

Nem egy receptben láttam, hogy a paprikát csak a hús lepirítása, sőt akár majdnem készre főyése után adják hozzá a paprikához. Í marhapörkölt így is készíthető, én leírom, hogy – azon túl, hogy gyerekkoromban így tanultam – miért adom hozzá már a hagymáhoy a paprikát a marhapörkölt elkészítésekor:

 • Mint minden fűszernek, a pirospapriknak is jót tesz, ha egy keveset pirul. Nem, a paprika nem ég meg vagy keeredik meg azonnal, csak még komplexebb ízek fejlődnek így.
 • A paprika alapvetően zsírban és nem vízben oldódik. Tehát egyszerűen akkor adom az ételhez, ammikor a legkevésbé van benne víz.

Milyen húsból készüljön a marhapörkölt?

Sokan esküszenk a marha lábszárra, és van is benne valami. A lábszárban található kollagén tovább sűríti, még testesebbé és ízletesebbé teszi a szaftot.

DE! A lábszár állagát nem mindenki szereti, és ez is érthető. Ha a fenti módon készíted, akkor marha színhúsból is (ahogy én is tettem) tökéletes és ízletes marhapörkölt készíthető, ráadásul még a legfinnyásabbak is az utolsó falatig meg fogják enni.

Marhapörkölt tálalása

A marhapörköltet tálald melegen. Hagyományosan tarhonya illik hozzá talán leginkább, de tökéletes főtt krumplival vagy tésztával is.

marhapörkölt

A marhapörkölt hűtőben több napig eláll, melegítve is tökéletes.

Jó étvágyat!

marhapörkölt

Marhapörkölt

Szilágyi Balázs
4.29 from 7 votes
ELŐKÉSZÍTÉS 15 minutes
SÜTÉS/FŐZÉS 3 hours
ELKÉSZÍTÉS 3 hours 15 minutes
KONYHA Hagyományos
ADAG 4 adag

Hozzávalók
  

 • 1,3 kg marhahús
 • 3 hagyma
 • 3 ek zsír
 • 3 ek. pirospaprika

Elkészítés
 

 • A marhapörkölt főzéséhez először készítsd elő a hozzávalókat: vágd apróra a hagymát, távolítsd el a hús hártyáját, és vágd 2-3 cm-es kockákra.
 • Egy nagyobb lábasban olvaszd fel a zsírt, és közepes-nagy lángon párold meg a hagymát 5-6 perc alatt. Pirítani nem kell, de már legyen túl az üveges állapoton, kissé sárguljon.
 • Vedd le a tűzről, és add hozzá a pirospaprikát. Keverd el.
 • Tedd vissza a tűzre, keverd 10-15 másodpercig, majd add hozzá a húst. Keverd azt is jól el.
 • Pirítsd a húst 8-10 percig, továbbra is közepes-nagy lángon, időnként megkeverve, amíg minden oldala teljesen megpirul, és elkezd levet ereszteni.
 • Öntsd fel 1 dl vízzel, most sózd, és innentől alacsony lángon, fedő nélkül főzd amíg teljesen zsírjára le nem pirul a marhapörkölt. Ilyenkor ismét öntsd fel 1-2 dl vízzel. Ezt ismételd addig, amíg a hús teljesen meg nem puhul.
 • A hústól függően a marhapörkölt általában két és fél – három és fél óra között készül el, fő teljesen puhára. Inkább főzd tovább – nincs rosszabb egy picit rágós pörköltnél. Amikor teljesen megpuhult, még egyszer pirítsd le zsírjára, majd öntsd fel 1-2 dl vízzel, hogy megfelelő szaftja legyen. Forrald be, és a marhapörkölt elkészült!

“Marhapörkölt” bejegyzéshez 9 hozzászólás

 1. Üdvözlök Mindenkit. Nagyon jó a recept, mindenkinek ajánlom. Részemről egy pici ötletet tennék hozzá. A hagymát vághatjuk kicsit durvára és pirítsuk szalmasárgára, hogy egy kissé karamelizálódjon.
  Húzzuk le kis időre a tűzről, hogy a zsíradék kissé vissza hüljön. Ekkor tegyük bele ízlés szerint az őrölt
  paprikát. Tűzre vissza, decsak addig hevítsük míg a paprika felhabzik, másként a paprika keserű lessz.
  Ezután teszem bele a marhahúst, és addig pirítom amíg a hús kiszürkül. De ha a húst egy másik lábasban natúr adagonként lepirítom, még ízletesebb lessz. Ekkor hozzá adom a füszereket, de még
  nem sózom. Borsozom, őrölt köményt adok hozzá, csak keveset, mert édeskéssé válik a pörkölt íze. Nagyon lassú tűzön főzőm, hogy a húsban lévő kollagén átalakuljon lágy zselatinná, ami pár napig
  tartóssá teszi eltarthatóságát.Kb. négy óra a főzés idő, mint a birkánál, attól függ, hogy lábszár, vagy nyak. A főzés utolsó harmadában sózom és egy babérlevelet is hozzá adok, ami kicsit pikánsabbá,
  emészthetőbbé teszi. Főzés közben csak forrásbanlévő vízzel pótoljuk az elfőtt folyadékot, másként
  rágós lessz az ételünk. Ha javasolhatom soha ne főzzünk marhapörköltet borral.Hagyjuk meg Hungarikumnak. Télifagyit sem eszünk abáltszalonnával. Rengeteg fűszer használható marhahúsokhoz, de nem pörkölthez.

  Válasz
 2. 3 stars
  A tarhonyát és sokkal színesebbnek tudom elképzelni, a képen látható nem más, mint az a bizonyos „szőke nő”, nem bántva a szőke nőket, bár azokat mindig negatívan mutatják be. Na ennél a szép színes ételnél egy ilyen halvány köret borzalmas. Természetesen ha nokedlire van rátéve, jobb, de a képeken szinte sehol nincs szaft! Ennél sokkalta több szaftot érdemel ez az étel! Valahogyan az lemaradt a tálalásnál. Pedig a lábosban még látszik valami. Mert nem csak húsból áll a pörkölt, hanem szaftból is, amit a végén még tunkolni vagy törölgetni lehet finom kenyérrel.

  Válasz
 3. 2 stars
  Ez egy teljesen elhibázott recept. A piros paprika kb. 30-40 perc között van a csúcson. Ha ennél többet van az ételben, elveszti a színét és a minőségét. Miután jelentős víz sosincs a húson, bőven ki tud oldódni később is. Kell bele csontos hús is, meg egy csomó más is. (kömény, zöldfűszer, bors.)

  Válasz
  • 5 stars
   Ha leírnád ide a lepirított dödöle receptjét, szerintem rajtam kívül is sokan örülnének neki 🙂
   Üdv.Kata

   Válasz
 4. Az elmúlt közel 50 évben főztem már néhányszor marha vagy egyéb pörköltet, és ki merem jelenteni, hogy nagyon sok összetevője van egy-egy jó pörköltnek, legyen az baromfi, marha, sertés vagy éppen birka. Mindenkinek egyéni ízlése és fantáziája van, de kijelenteni NAGY bátorság, hogy az ő pörköltje az egyedüli, és az üdvözítő…Alapvető – szerintem, a hús, a hagyma és a többi zöldség aránya, és az se mindegy, hogy mekkora adagról van szó. Mert egy 2 személyes lábasban egy gáztüzhelyen, vagy villanyrezsón teljesen más, mint bográcsban netalán 30-40 személyre. Szerintem a lényeg a jó minőségi zsiradék, a vöröshagyma, és a kiváló minőségű hús, és a bogrács aljába velős, vagy lapos csont. Aztán hogy valaki mikor és mennyi őrölt paprikát tesz bele, hát lehet kisérletezni. AZ biztos, hogy a paprika zsirban oldódik, és van aki külön kis tálban késziti el, majd később adja a húshoz…Nagy vita van arról is, hogy a hagymát előre pirítsuk meg, aztán a hússal egyűtt, majd az őrölt paprikával….de van aki meg – külnösen nagyobb bográcsban – rétegesen teszi fel az egészet, egyszerre a hagymát, a zöldségeket (paradicsom, zöldpaprika vagy én már zellert is hallottam), és csak akkor paprikáz, amikor már szaftja van, nem leve, mint a gulyásnak…VAn aki 3 rétegben paprikáz…és az se mindegy, hogy a hús az álalt melyik részéből van….ha vegyes pl. a csupa izom lábszár és nyak, akkor az NEM fog egyszerre megfőni, a nyak már szétfő, amikor a lábszár még rágós.Egyeseket kiejezetten irritál, ha a pörköltbe paradicsom, vagy vörösbor kerül….pedig szerintem nem rontja el, de ami talán óvatosságra int, az hogy ha megmarad, hát azt óvatosan kell kezelni, mert megsavanyodhat….kavargatva kell kihűteni, majd hűtóbe tenni, és később a fagyasztóba… Én mellesleg nem szeretem a kiolvasztott pörkölteket, de ez az én egyéni problémám, mindenesetre inkább fagyasszuk le, mint hagyjuk hogy megromoljom…

  Válasz
 5. 5 stars
  Már bocsánat ,de a Balázs az elején írja ,hogy ez egy alap recept.Minden receptje azért jó mert vagy alap és alakítható a ki-ki igénye szerint,vagy helyi,táj jellegű egy bizonyos…Én nem jegyzék meg egy receptet,mindig próbálok sok receptből kihozni eggyet ami nekem megfelel.Ezért kezdek alappal , mielött itélsz főzd meg,tegyél hozzá ,élvezd és osszd neg,hogy mi is tanuljunk,és élvezzük az ízeket.

  Válasz

Szólj hozzá!

Értékeld a receptet