Lecsó

↓ A hozzávalókat a recept alatt találod ↓

A lecsó nem véletlenül a magyar konyha egyik meghatározó, klasszikus receptje. Ha bárkinek kétsége van, mit tud a magyar konyha: próbálja ki a lecsót.

Néhány zöldségből és fűszerből a világ egyik legízletesebb ételét elkészíteni – ez az, amit a gasztronómiához igazán értők mindig is nagyra tartanak!

Lecsó recept annyi van, ahány háztartás. Szerintem te is próbáltál már sokfélét. Én most a számomra legkedvesebbet osztom meg veled. Egy olyan lecsó receptet, amit Csikos Sándor színművész, Magyarország Érdemes Művésze osztott meg velem. Ha kipróbálod, szerintem te sem fogsz majd másfajta lecsót készíteni!

Lecsó recept

TIPP: További képek a lecsó készítéséről a recept alatt, az “ELKÉSZÍTÉS” fülre kattintva.

Dietmaker Diéta, Fogyókúra

Megjegyzés: Vegán vagy vegetáriánus lecsó készítése esetén természetesen a szalonnát és a zsírt hagyd el, helyettesítsd növényi olajjal.

 1. Először készítsd elő a zöldségeket: vágd fel apróra a hagymát, csumázd ki és vágd 0,5-1 cm-es csíkokra a paprikát, hámozd meg, csumázd ki és vágd nagyobb darabokra a paradicsomot.

  A paprika darabolásának legjobb módja, ha egyik kezedbe fogva a másikkal benyomod és közben forgatod a szárát. Amikor elengedett, kiszeded és megütögeted a magjait. Majd hosszában kettévágod, és keresztben felszeleteled kb. 1 cm-es csíkokra.

 2. Paprika felvágása

  A paprikát így egyszerű felvágni a lecsóhoz

  Apróra vágott hagyma

  Vágd apróra a hagymát

  Darabokra vágott, hámozott paradicsom

  Hámozd meg és vágd nagyobb darabokra a paradicsomot

 3. Ha szalonnát is használsz, akkor először süsd ki a zsírját a többi zsiradékban. Utána a zsiradékban kezdd el párolni a hagymát nagy lángon. Meg kell sózni, hogy a hagyma levet ereszen, és így párolni üvegesre, ez kb. 6 perc.
 4. Zsírjára sütött szalonna

  Süsd ki a szalonna zsírját

  Üvegesre párolt hagyma

  Párold üvegesre a hagymát

 5. Tedd bele a feldarabolt zöldpaprikát. Keverd át, és időnként megkeverve közepes-nagy lángon párold kb. 6 percig.

  A cél, hogy a paprika kicsit összeessen, de ne puhuljon meg teljesen. Ez függ a paprika fajtájától is, lásd majd a megjegyzéseket a recept után.

 6. Lecsó készítése 13

  Párold meg a paprikát

 7. Húzd le a tűzről, add hozzá a pirospaprikát és a borsot. Keverd el és tedd vissza a lángra.
 8. Lecsó készítése 14

  Add hozzá a pirospaprikát

 9. Add hozzá a paradicsomot, keverd ezzel is el.
 10. Lecsó készítése 15

  Add hozzá a paradicsomot

 11. Alacsony-közepes lángon főzd kb. 4 percig. A cél, hogy a paprika puha legyen, de még ne váljon le a héja, a paradicsom pedig nagyrészt szétfőjön. A paradicsom levesességétől függően elképzelhető, hogy kell hozzá kb. 1 dl vizet önteni. Szükség esetén még sózd.
 12. Kész lecsó

  A lecsó kész!

 13. A lecsó kész. Tálald azonnal, friss kenyérrel, vagy dúsítsd tetszésed szerint rizzsel, kolbásszal, virslivel, tojással. Természetesen ez lecsó alapreceptként is használható, bármilyen lecsós ételhez.

A legjobb lecsó titka

Hogy kinek mi a legjobb lecsó, az persze részben egyéni ízlés, részben talán a családi hagyományok kérdése.

Én azonban úgy találtam, hogy van néhány olyan pont, amire ha figyelsz a lecsó készítésénél, akkor mindenki imádni fogja a főztödet:

Dietmaker Diéta, Fogyókúra
 • Használj rengeteg hagymát, amit sok zsiradékban dinsztelj meg. Ha megnézed, ebben a lecsó receptben 70 dkg hagyma jut 1 kg paprikára, ami elsőre rengetegnek tűnhet. De éppen ettől lesz olyan kellemesen és jellegzetesen lecsós, amit annyira szeretünk!
 • Ha nem vagy vegetáriánus, akkor használj hozzá 50%-ban nagyon jó minőségű zsírt (pl, kacsa-, liba- vagy mangalica zsír), vagy mangalica szalonnát. De a házi zsírszalonnánál ne add alább, az igazi lecsóhoz nem jó a bolti vizezett vacak!
 • Szezonban készítsd. Nem minden paprikától lesz ugyanolyan jó a lecsó. Vastag húsú paprikát vegyél hozzá, amit csak piacon tudsz beszerezni.
 • Talán a legfontosabb a paradicsom. Az igazi lecsóhoz csak a nyári, ízletes paradicsom felel meg. Amit a boltban árulnak és a szállításhoz nemesítettek, vagy amit télen veszel, az a jó lecsóhoz ízetlen lesz. És tudom, most talán sokak döbbenetét váltom ki, de ha már télen szeretnél lecsót készíteni, akkor inkább használj hozzá olasz kockázott konzervparadicsomot – azt nyáron szüretelték Szicíliában, és legalább olyan ízletes, mint a magyar.
 • Végül a lecsót nem kell agyonfőzni. A legjobb lecsó úgy készül, hogy a paprika megfőtt ugyan, de még egyben van és harapható, a paradicsom pedig jórészt szétfőtt, de egy-két kisebb darab abból is megtalálható az ételben.

A lecsó fajtái

A lecsó a magyar konyhában tulajdonképpen egyszerre egytálétel, és egyszerre alaprecept.

Esszük ugyanis így magában is – legjobb fehér kenyérrel – de szinte mindenkinek megvan a kedvenc lecsó változata. A legelterjedtebb típusok a rizses lecsó, a tojásos lecsó, a virslis lecsó, a kolbászos lecsó és a tökös lecsó.

De ezen kívül a lecsó nagyon sok ételben jelenik meg mint egyfajta alapanyag – sokak számára megkérdőjelezhetetlenül magyarossá téve ezzel bármilyen receptet.

Jó étvágyat!

Print Friendly, PDF & Email

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Paprika felvágásaApróra vágott hagymaParadicsom hámozásZsírjára sütött szalonnaÜvegesre párolt hagymaDarabokra vágott, hámozott paradicsomLecsó készítése 13Lecsó készítése 14Lecsó készítése 15Kész lecsó

Hasonló receptek