Sült kolbász

Kolbász sütése – sült kolbász készítése

↓ A hozzávalókat a recept alatt találod ↓

A kolbász sütése nagyon egyszerű feladat. A lényeg a megfelelő hőmérsékletű sütő, elég idő, hogy teljesen megsüljön a kolbász, és egy trükk, amitől nem reped szét, és igazán finom lesz!

A kolbász sütése alatt itt természetesen a sütőkolbász elkészítését, sült kolbász készítését értem. Ezt minden esetben nyersen, sütőkolbászként veszed meg (vagy készíted), ezért hőkezelés nélkül nem áll el sokáig. De nem is kell, hogy a hűtőben szomorkodjon: így készítsd el a sült kolbászt, és élvezd az ízeket!

Kolbász sütése

 1. A sült kolbász készítéséhez első lépésben melegítsd be a sütőt 180 fokra, alsó-felső (normál) sütési módban.
 2. Készítsd elő a sütnivaló kobászt. Helyezd egy tepsibe, és most jön a lényeg: szurkáld meg jó sok helyen villával! Így a zsír a kolbász sütése közben kifolyik, nem reped szét, nagyon finom lesz. Ha tapadásmentes tepsit használsz, akkor a kolbász sütése nem igényel plusz zsiradékot. Normál tepsit nagyon vékonyan olajozz/zsírozz ki sütés előtt.
 3. Kolbász sütése 1

  Tedd a sütnivaló kolbászt egy tepsibe

  Kolbász sütése 2

  Szurkáld meg a kolbászt villával

 4. Most jön a kolbász sütése. Tedd be a tepsit a forró sütőbe, és süsd kb. 40 percig. Megfordítani, forgatni, piszkálni nem szükséges.
 5. Kolbász sütése 3

  A sült kolbász elkészült

  Sült kolbász tálalása

  A sült kolbász elkészült. Tálald azonnal, vagy akár hidegen-melegen ízlés szerint. A sült kolbászhoz szinte “kötelező” kíséret a jó mustár és a friss fehérkenyér. De bármilyen savanyúság is nagyon jól illik hozzá, illetve körettel – például krumplipüré, hagymás tört burgonya – is tálalható.

  A sült kolbász megsütve hűtőben néhány napig eláll. Akár hidegen is fogyasztható, de bármikor újramelegíthető sütőben kb. 10-12 perc alatt, vagy serpenyőben is.

  A legfinomabb sült kolbász titka

  A legfinomabb sült kolbász titka igazából nem feltétlenül a kolbász sütésében, hanem magában a kolbászban rejlik. Sajnos egy nem megfelelően ízesített kolbászból a sütéssel sem lehet sokmindent kihozni, míg egy igazán finom, házi vagy házias sütnivaló kolbász szinte elronthatatlan.

  Dietmaker Diéta, Fogyókúra

  Ha teheted, próbálj meg a kolbász sütése előtt olyan helyről kolbást beszerezni, ahol tudod, hogy finomat árulnak. Ha van lehetőséged házikolbászra, akkor természetesen azt. De nem feltétlenül minden bolti kolbász rossz, érdemes kitapasztalni, hogy hol árulnak finom kolbászt, és oda visszajárni.

  Ami a sütési időt illeti, mivel nemcsak minden kolbász és sütő más, de akár még a vastagságuk is eltérhet, az egyéni ízlésről nem is beszélve, ezért a 40 perc inkább irányadó. Mivel ez nyers termék, ezért átsütni mindenképpen át kell, de valahol 35-45 perc között található a számodra legfinomabb sült kolbász sütési ideje.

  Jó étvágyat!

  Sült kolbász
  Print Friendly, PDF & Email

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Kolbász sütése 1Kolbász sütése 2Kolbász sütése 3