Habarás

Habarás

↓ A hozzávalókat a recept alatt találod ↓

A habarás egy sűrítési technika. A magyar konyhában leginkább főzelékek és gyümölcslevesek, mártások sűrítésére használjuk. A habarás alatt általában a tejföllel és liszttel sűrítést értjük, de technikailag a habarás tejföl helyett készülhet tejjel vagy akár vízzel is.

A habarás egy nagyon egyszerű és kedvelt sűrítési eljárás. Ugyanakkor meg tud viccelni, ha nem tudod, mi a titka. Ha nem jól csinálod, akkor a habarás csomós lesz az ételben, ami ugyan az ízét nem feltétlenül rontja el, de nem szép.

Csomómentes habarás készítése

Én itt a legkedveltebb, tejfölös habarás készítését mutatom be. Tejjel vagy vízzel is hasonlóképpen készül, de akkor először a lisztet tedd a tálba és úgy add hozzá a folyadékot.

  1. Tedd egy tálba tejfölt.
  2. Add hozzá a lisztet, és keverd ki jól, hogy ne legyenek benne csomók.
  3. Most jön a lényeg: az ún. hőkiegyenlítés. Adj a habaráshoz a sűrítendő folyadékból (pl. a levesből vagy főzelékből) kb. egy evőkanálnyit. Keverd jól el. A lényeg, hogy kissé folyós, egynemű folyadékot kapjál – így nem fog összeugrani a habarás.
  4. Feltétlenül vedd le a sűrítendő ételt a tűzről, és úgy add hozzá az elkészített habarást.
  5. Keverd el az ételt, hogy egynemű legyen.
  6. Tedd vissza a tűzre, forrald fel, és gyakran kevergetve főzd legfeljebb 1-2 percig, amíg a liszt megfő.

A habarás hozzávalók mennyisége

A habarás hozzávalóinak a mennyisége függ attól, hogy mennyire sűrűre szeretnéd az ételt, mekkora mennyiséget főztél, és tejfölös habarás esetén pl. attól is, hogy mennyire tejfölösre. A pontos mennyiségeket általában a receptben kell(ene) megtalálnod – bár tudom, hogy főleg az internetes receptek sajnos egyáltalán nem pontosak ilyen szempontból.

Dietmaker Diéta, Fogyókúra

Jó kiindulási alap lehet, hogy 2 dl tejfölhöz vegyél 1-2 kissé púpozott evőkanál lisztet.

1 ek. liszttel pl. 1 kg. krumpliból készült krumplifőzelék sűrítéséhez tökéletes mennyiség. 2 ek. liszttel a több folyadékot tartalmazó, nagyobb adag töltött káposztát lehet sűríteni.

Krumplifőzelék

Habarással készített krumplifőzelék

Print Friendly, PDF & Email

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Hasonló receptek