Darázsfészek

Darázsfészek

↓ A hozzávalókat a recept alatt találod ↓

A darászfészek talán az egyik legfinomabb kelt tésztás sütemény. Persze tudom, hogy ez ízlés kérdése, de ki ne szeretné az igazán puha és foszlós, édes tésztát és a mennyei diós tölteléket?

Igen, az igazán jó darászfészek puha és foszlós. Ennek 3 titka van, amit a receptben pontosan leírok neked, hogy te is a legfinomabb darászfészket tudd elkészíteni otthon!

Darázsfészek recept

 1. Futtasd fel a 2,5 dkg élesztőt fél dl (50ml) langyos tejben, 1 teáskanál cukorral és 1 evőkanál liszttel. Az élesztő felfuttatásáról lásd ezt a cikket, videóval.
 2. Keverd össze az 550 g lisztet, a 2 tojást és 2 extra tojássárgáját a felfuttatott élesztővel, a maradék 150 ml tejjel, a cukorral, sóval és 60 g olvasztott vajjal egy nagy tálban.

  A tökéletes darázsfészek recept első titka, hogy használj extra tojássárgáját (a receptben megadott mennyiségek szerint). Többek között ettől is lesz a tészta olyan igazán lágy és foszlós, amilyennek a darázsfészket szeretjük.

  Dietmaker Diéta, Fogyókúra
 3. Dagaszd a tésztát legalább 10 percig, amíg egészen sima nem lesz. Puha, lágy tésztát kell kapnod, amiből könnyű egy nagy gombócot formázni és nem ragad a tálhoz.

  A tökéletes darázsfészek recept második titka, hogy elég időt adj az élesztőnek, mégpedig háromszor: amikor dagasztod, amikor hagyod megkelni, és még sütés előtt is.

 4. Darázsfészek tészta dagasztás után

  Darázsfészek tészta dagasztás után

 5. Tedd enyhén lisztezett edénybe, szórj egy kis lisztet a tetejére és hagyd letakarva 1 órát kelni.
 6. Darázsfészek tészta kelesztés előtt

  Darázsfészek tészta kelesztés előtt

  Darázsfészek tészta kelesztés után

  Darázsfészek tészta kelesztés után

 7. Közben melegítsd elő a sütőt 180 fokra, és készítsd el a diós tölteléket. Ehhez egyszerűen keverd össze a 100 g porcukrot a 150 g darált dióval. A vajat még ne add hozzá!
 8. Nyújtsd ki a tésztát enyhén lisztezett nyújtódeszkán vagy munkapulton, kb. fél – egy cm vastagra.
 9. Darázsfészek tészta kinyújtva

  Nyújtsd ki a tésztát

 10. Locsold meg a kinyújtott tésztát a töltelékhez való 100 g olvasztott vajjal, és szórd rá a diós-cukros keveréket. Nagyjából egyenletesen oszlasd el.
 11. Darázsfészek tészta vajjal meglocsolva

  Locsold meg vajjal

  Darázsfészek tészta diós töltelékkel megszórv

  Szórd meg a porcukros-diós töltelékkel

 12. Tekerd fel a tésztát, mint egy piskótatekercset, és vágd föl kb. 3 cm-es karikákra. kb. 16-18 db jöjjön ki belőle.
 13. Darázsfészek tészta feltekerve

  Tekerd fel, mint egy piskótatekercset

 14. Enyhén vajazz ki egy 25×35 cm-es tepsit, és helyezd bele a tekercseket, ne túl szorosan (rengeteget fognak még nőni). Ez a méret tökéletes 16 db darázsfészekhez.
 15. Darázsfészek tészta tepsiben

  Tedd a darázsfészkeket a tepsibe

 16. Takard le, és hagyd még 25 percig kelni, ilyenkor is sokat emelkedik.
 17. Darázsfészek tészta sütés előtt

  Sütés előtt hagyd még egy kicsit kelni

 18. Süsd 20 percig az előmelegített sütőben, nem lefedve.
 19. Keverd össze a tejes “fürdőhöz” való 240 ml tejet és 70 g cukrot egy bögrében, és öntsd a félig kész darázsfészkekre.

  Ez a tökéletes darázsfészek 3. titka. Ez a cukros-tejes fürdő teszi egyszerre ragacsossá-cuppogóssá az alját, és kellemesen édesen puhává a tésztáját. Ne hagyd ki!

 20. Darázsfészek cukros tejjel meglocsolva

  Amikor majdnem kész, locsold meg a cukros tejjel

 21. Süsd még 5 percig, miután a cukros tejjel meglocsoltad.
 22. Vedd ki a sütőből, és hagyd 15 percig pihenni, letakarva.
 23. Darázsfészek tepsiben

  A darázsfészek kész

 24. A darázsfészkek ilyenkor össze vannak ragadva, de viszonylag könnyű őket szétszedni. Tálald frissen, mert úgy a finom – és ennek a tésztának (sajnos) sajátossága, hogy ha sokat áll, már nem lesz olyan puha.

Habár kicsit munkás, de ez a darázsfészek minden alkalommal meg fogja hálálni a rászánt időt és energiát. Mindegy, hogy egy egyszerű vacsorára készíted, vagy egy komolyabb családi vagy baráti összejövetelre, aki egy kicsit is szereti az édességet, hidd el, nem fog tudni neki ellenállni!

Jó étvágyat!

Print Friendly, PDF & Email

Dietmaker Diéta, Fogyókúra

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Darázsfészek tészta dagasztás utánDarázsfészek tészta kelesztés előttDarázsfészek tészta kelesztés utánDarázsfészek tészta kinyújtvaDarázsfészek tészta vajjal meglocsolvaDarázsfészek tészta diós töltelékkel megszórvDarázsfészek tészta feltekerveDarázsfészek tészta tepsibenDarázsfészek tészta sütés előttDarázsfészek cukros tejjel meglocsolvaDarázsfészek tepsiben