Bodzaital

Bodzaital (vagy bodzaszörp?) készítése szuperegyszerűen

↓ A hozzávalókat a recept alatt találod ↓

Minden évben májusban beköszönt a bodzaszörp szezon. Ami nem is csoda: a bodza virága úton útfélen nyílik, és nagyon egyszerűen nagyon finom ital készíthető belőle. (Tippeket a bodzavirág szedéséről lásd a recept alatt.) Plusz tipp a receptben: miért NE citromkarikákat használj a bodzaitalban!

Hogy ez a recept bodzaszörp vagy bodzaital, mindenki döntse el maga. Édes szirupos ital, amit vízzel hígítva fogyaszthatunk, tehát tulajdonképpen szörp. De ez nem az a főzött-sűrű fajta bodzaszörp, amit az ember télire eltesz, tehát sokak szerint “csak” bodzaital. Mi mindenesetre bodzaszörpként fogyasztjuk, és nagyon szeretjük.

Ez a bodzaital nem áll el sokáig, de nem is tartalmaz tartósítószert. Amíg a bodza virágzik – ez május-júniusban 4-5 hét – addig minden héten, vagy akár hetente többször is el lehet készíteni. Ha később is szeretnél bodzaitalt készíteni, akkor egyszerűen a leszedett bodzavirágot mosás nélkül tedd nejlonba, és be a fagyasztóba.

Bodzaital készítése

A bodzaital elkészítése nagyon-nagyon egyszerű. Ez a mennyiség kb. 1,5 liter ital elkészítéséhez elegendő, és egy 2 l-es kancsóra vagy üvegre lesz szükséged. Természetesen a mennyiségeket arányosan nyugodtan növelheted.

Dietmaker banner
  1. Egy kancsóban vagy tiszta befőttes üvegben keverj el 240 g cukrot 1,2 liter hideg vízben.
  2. Add hozzá 1,5 citrom levét (kb. 60 ml).
  3. Miért ne citromkarikákat használj? Nagyon sok bodzaszörp recept citromkarikákat ír, ami pár évtizeddel ezelőtt rendben is volt. Ma azonban a kereskedelmi forgalomban kapható (és hol máshol vennénk?), nem bio citromot – vagyis amit a boltban megveszel – a szállítás és eltarthatóság miatt vegyszerekkel kezelik, amiket nem szeretnél a bodzaitalon keresztül a szervezetedbe vinni.

  4. Ha gondolod, mosd át pár másodperc alatt a bodzavirágokat hideg vízben.
  5. Tedd a bodzavirágot – egy jó marék, 70 g ehhez a mennyiséghez – a cukros citromos vízbe.
  6. Zárd le a bodzaitalt, és tedd hűtőbe 2-3 napra, hogy az ízek összeérjenek.
  7. Szűrd le, és fogyaszd azonnal, 1:1 vagy 1:2 arányban hígítva vízzel vagy szódavízzel. Ez a bodzaital hűtőben kb. 1 hétig áll el.
Bodzaital

Bodzavirág tippek bodzaszörphöz, bodzaitalhoz

Bodzavirágot szinte tényleg minden erdőben, út szélén lehet szedni. Néhány tipp ehhez:

Bodzavirág
  • Az érett, teljesen kinyílt virágokat szedd le.
  • Ne szedj bodzavirágot olyan út mellett, ahol autóforgalom is van. Ott ugyanis a kipufogógázokból nem kívánt anyagok is rákerülnek a növényre.
  • A fekete bodza (Sambucus nigra) virágzatát szedd le. Ez fás szárú, 3-10 méter magas bokrokon nő, szemben a mérgező gyalogbodzával vagy földi bodzával, ami lágy szárú.
Print Friendly, PDF & Email

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Hasonló receptek