Megtisztított fehér spárga

Spárga tisztítása

A spárga közkedvelt tavaszi növény, mégis – talán mivel csak nemrég terjedt el szélesebb körben a magyar háztartásokban – a spárga tisztítása vagy spárga pucolása könnyen kérdésként merülhet fel.

És habár tényleg egy nagyon zsenge, nagyon finom növényről van szó, mégis szörnyű élmény is lehet egy nem megfelelően megtisztított spárga fogyasztása egyszerűen azért, mert a spárga bizonyos részei fásak, amitől meg kell szabadulni.

Nézzük, hogyan tisztítsd a zsenge, tavaszi spárgát két egyszerű lépésben, legyen szó akár zöld spárgáról, akár fehér spárgáról.

Spárga tisztítása

 1. Első lépésben törd le a spárga fás végét, ami épp az ellenkező végén található, mint a hajtás. Ehhez egyszerűen fogd meg a spárgát, egyik kezeddel a fásabb végénél, másik kezeddel valahol a hajtás felőli vége harmadánál, és hajlítsd meg. A friss spárga “okos” növény, és épp ott fog eltörni, hogy a fás vége marad az egyik kezedben, a friss, puha része a másikban.
 2. Spárga tisztítása 1

  A spárga “okos” növény, épp ott törik, hogy a fás rész kidobható

 3. Egy zöldséghámozó segítségével pucold meg a spárgát éppen úgy, mint egy répát. Annyi a különbség, hogy a spárga esetében a hajtás részét, az utolsó 4-5 cm-t nem kell megpucolni. De ez látszik is, a vége előtt megszűnik a héja fás lenni, ott már nem kell leszedni.
 4. Spárga tisztítása 2 - zöldséghámozóval

  Zöldséghámozóval tisztítsd meg a spárgát

A sprága tisztítása ennyire egyszerű, a spárga kész, és ebben a formában felhasználható.

Megtisztított fehér spárga

Megtisztított fehér spárga

A spárgát megfőzheted vagy grillezheted egyben, akkor semmilyen további lépésre nincs szükség. Vagy például felhasználhatod salátákhoz, mint például a majonézes spárgasaláta. Ebben az esetben főzés előtt érdemes levágni a hajtását (az gyorsabban megfő), és 2-3 cm-es darabokra vágni.

Dietmaker Diéta, Fogyókúra

Érdekességképpen, a tisztítás után nagyjából a spárga eredeti tömegének a fele marad meg. A képen a Magyarországon általánosan fél kg-os csomagban árult spárga látható, ami így megtisztítva 255 g lett.

Megtisztított spárga súlya

Fél kg spárga megpucolva

Print Friendly, PDF & Email

Nézd meg ezeket a recepteket is!

12 Responses to Spárga tisztítása

 1. B. Éva 2018. június 2. at 16:53 #

  Csodálatos. Végre egy normál szöveg, belemagyarázás nélkül. Így kell ezt csinálni. Köszi!

  • Szilágyi Balázs 2018. június 4. at 11:35 #

   Köszönöm, örülök, hogy tetszik! 🙂

 2. Bella 2019. május 17. at 12:15 #

  Bocsi, de én úgy tudtam, hogy csak a fehér spágát kell zöldség hámozóval is megtisztitani, legalábbis én eddig a zöldspárgát soha nem hámoztam meg. Akkor most azt is meg kellene, vagy nem fontos ? Előre is köszönöm a választ

  • Szilágyi Balázs 2019. május 19. at 19:33 #

   Ha nem túl fás a héja, akkor nem szükséges meghámozni. De szerintem a legtöbb esetben jót tesz a spárgának, ha a kicsit keményebb héját leszedjük – a színétől függetlenül.

 3. Bouquet 2019. május 17. at 12:35 #

  Annyit tennék hozzá, hogy a zöld spárgát nem kell megpucolni, elég letörni ott. ahol hagyja magát. Az aljából célszerű egy alaplevet főzni. Legfeljebb a száron lévő kis pikkelyeket fordítjuk ki éles késsel.

 4. E. Teri 2019. május 17. at 13:20 #

  Csak annyit fűznék hozzá, hogy tudom, hogy ez a pucolási mód az elfogadott, de én nem pocsékolok ennyire, csak levágok egy kicsit a végéből, és vékonyabb zöldséghámozót használok, úgyhogy nekem biztosan marad 40 dkg az 50-ből, és így is finom lesz. Legutóbb kacsazsírban pirítottam meg egy serpenyőben (+ pici só), majonézzel, reszelt sajttal, finom, könnyű vacsora lett belőle.

 5. Andi 2019. május 17. at 15:29 #

  Szia Balázs!

  A zöld spárgát ugye nem kell zöldséghámozóval megtisztítani csak a fehéret. A zöldet eddig sosem hámoztam, mivel annak nem volt fás a külső része.

  • Szilágyi Balázs 2019. május 19. at 19:33 #

   Ha nem túl fás a héja, akkor nem szükséges meghámozni. De szerintem a legtöbb esetben jót tesz a spárgának, ha a kicsit keményebb héját leszedjük – a színétől függetlenül.

 6. Ibolya Ágnes Gál 2019. május 17. at 16:10 #

  Ezért őszinte hálám. Nagyon szeretjük a spárgát, de a fás részek miatt mindig passzíroztam, mert fogalmam sem volt, hogyan kell pucolni.
  Ezzel a probléma megoldódott.
  Még egyszer köszönöm.

  • Szilágyi Balázs 2019. május 19. at 19:34 #

   Nagyon szívesen, és örülök neki, hogy tudtam segíteni!

 7. Endrődy Hanna 2019. május 17. at 19:35 #

  Igen.Őszinte és egyszerű! Kösz!
  E.H.

 8. Csengery Adrienne 2019. május 21. at 22:05 #

  Köszönöm az ötletet, de én csak zöld spárgát szoktam venni, aminek csak az esetleg fás szárát töröm
  le, 2 centis darabokra vágom és csodás levest főzök belőle: kicsi sóval, kicsi cukorral, kicsi citrommal., tejföllel behabarva. Ez a család kedvence, az unokáim “madzaglevesnek ” hívják.
  Szeretettel
  Adrienne

Vélemény, hozzászólás?