Megtisztított fehér spárga

Spárga tisztítása

A spárga közkedvelt tavaszi növény, mégis – talán mivel csak nemrég terjedt el szélesebb körben a magyar háztartásokban – a spárga tisztítása vagy spárga pucolása könnyen kérdésként merülhet fel.

És habár tényleg egy nagyon zsenge, nagyon finom növényről van szó, mégis szörnyű élmény is lehet egy nem megfelelően megtisztított spárga fogyasztása egyszerűen azért, mert a spárga bizonyos részei fásak, amitől meg kell szabadulni.

Nézzük, hogyan tisztítsd a zsenge, tavaszi spárgát két egyszerű lépésben, legyen szó akár zöld spárgáról, akár fehér spárgáról.

Spárga tisztítása

 1. Első lépésben törd le a spárga fás végét, ami épp az ellenkező végén található, mint a hajtás. Ehhez egyszerűen fogd meg a spárgát, egyik kezeddel a fásabb végénél, másik kezeddel valahol a hajtás felőli vége harmadánál, és hajlítsd meg. A friss spárga “okos” növény, és épp ott fog eltörni, hogy a fás vége marad az egyik kezedben, a friss, puha része a másikban.
 2. Spárga tisztítása 1

  A spárga “okos” növény, épp ott törik, hogy a fás rész kidobható

 3. Egy zöldséghámozó segítségével pucold meg a spárgát éppen úgy, mint egy répát. Annyi a különbség, hogy a spárga esetében a hajtás részét, az utolsó 4-5 cm-t nem kell megpucolni. De ez látszik is, a vége előtt megszűnik a héja fás lenni, ott már nem kell leszedni.
 4. Spárga tisztítása 2 - zöldséghámozóval

  Zöldséghámozóval tisztítsd meg a spárgát

A sprága tisztítása ennyire egyszerű, a spárga kész, és ebben a formában felhasználható.

Megtisztított fehér spárga

Megtisztított fehér spárga

A spárgát megfőzheted vagy grillezheted egyben, akkor semmilyen további lépésre nincs szükség. Vagy például felhasználhatod salátákhoz, mint például a majonézes spárgasaláta. Ebben az esetben főzés előtt érdemes levágni a hajtását (az gyorsabban megfő), és 2-3 cm-es darabokra vágni.

Érdekességképpen, a tisztítás után nagyjából a spárga eredeti tömegének a fele marad meg. A képen a Magyarországon általánosan fél kg-os csomagban árult spárga látható, ami így megtisztítva 255 g lett.

Megtisztított spárga súlya

Fél kg spárga megpucolva

Print Friendly, PDF & Email

Nézd meg ezeket a recepteket is!

2 Responses to Spárga tisztítása

 1. B. Éva 2018. június 2. at 16:53 #

  Csodálatos. Végre egy normál szöveg, belemagyarázás nélkül. Így kell ezt csinálni. Köszi!

  • Szilágyi Balázs 2018. június 4. at 11:35 #

   Köszönöm, örülök, hogy tetszik! 🙂

Vélemény, hozzászólás?