Töltött káposzta húsgombóccal

“Töltött káposzta” húsgombóccal

↓ A hozzávalókat a recept alatt találod ↓

A töltött káposzta húsgombóccal (vagy más néven gombócos töltött káposzta) tulajdonképpen egy fura szerzet. Van, ahol a töltelék egy részét káposztába töltik, másik része a húsgombóc. De van az a helyzet is, amikor valójában nincs töltött káposzta, csak ahhoz nagyon hasonlóan elkészített húsgombócok. Ezt a receptet osztom itt meg veled.

Hogy mi ennek az értelme? Egyrészt nagyon egyszerű, hiszen a töltött káposzta elkészítésének talán legidőtrablóbb része a káposzta töltése. Másrészzt bizonyos vidékeken (pl. Székesfehérváron és környékén) ez “a” töltött káposzta. Harmadrészt mert például a mi gyerekeink nem szeretik a káposztát a tölteléken, csak magát a húsgombócot.

A töltött káposzta húsgombóccal receptje nagyon hasonlít egy hagyományos, savanyú káposztából készített töltött káposztához. A különbség csak annyi, hogy jóval masszívabb húsgombócok kellenek – a káposzta nem tartja őket össze. Ezért több tojást teszek bele, és ennek ellensúlyozásaként még egy kis zsemlemorzsát.

Töltött káposzta húsgombóccal recept

 1. Aprítsd fel az 1 fej hagymát, és 1 ek. zsíradékon, közepes lángon fonnyaszd 4-5 percig.
 2. Add a rizst a darált húshoz, keverd össze. Add hozzá a fonnyasztott hagymát, a sót, borsot, pirospaprikát.
 3. Egy tányérban lazán verd fel a tojásokat. Add a húshoz a zsemlemorzsávbal együtt. Keverd össze a “tölteléket”.
 4. Töltött káposzta töltelék
 5. Vágd apró csíkokra a szalonnát, és aprítsd fel a másik fej hagymát.
 6. A szalonna zsírját olvaszd ki közepes-erős lángon 5-6 perc alatt. Add hozzá a hagymát, és közepes lángon fonnyaszd ezt is meg 4-5 perc alatt.
 7. Vedd le a tűzről, add hozzá a pirospaprikát és a savanyú káposzta harmadát, majd keverd el.
 8. Gombócos töltött káposzta készítése 1
 9. Vizes kézzel készíts húsgombócokat, és tedd a lábasba. Minden réteg húsgombócra tegyél egy kis káposztát, így nem fognak összeragadni.
 10. Gombócos töltött káposzta készítése 2
 11. A tetejére tedd a babérlevelet, a szegfűborsot, valamint a kisebb darabokra vágott kolbászt. Öntsd föl annyi vízzel, ami nagyjából ellepi.
 12. Gombócos töltött káposzta készítése 3
 13. Forrald fel, és lassú tűzön főzd másfél órát.
 14. Tipp: a húsgombócok ennél hamarabb is megfőnek, de minél tovább főzöd a gombócos töltött káposztát, annál jobban összefőnek az ízek, annál finomabb lesz.

  Dietmaker Diéta, Fogyókúra
  Gombócos töltött káposzta készítése 4

A töltött káposzta húsgombóccal ugyanúgy tálalandó, mint a hagyományos változat. Fogyaszthatod magában, kenyérrel, tejföllel. Frissen is nagyon jó, de ez az az étel, ami általában finomabb melegítve.

Jó étvágyat!

Gombócos töltött káposzta Töltött káposzta húsgombóccal
Print Friendly, PDF & Email

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Töltött káposzta töltelékGombócos töltött káposzta készítése 1Gombócos töltött káposzta készítése 2Gombócos töltött káposzta készítése 3Gombócos töltött káposzta készítése 4Töltött káposzta húsgombóccal