Kaszinótojás

Kaszinótojás

↓ A hozzávalókat a recept alatt találod ↓

A kaszinótojás lényegében egy hideg, majonézes töltött tojás, franciasaláta ágyon tálalva. Elkészítését tekintve nem a legkönnyebb, de némi gyakorlattal a konyhában te is elkészítheted ezt a közkedvelt, magyar hidegtálat. Ráadásul a receptben megmutatom neked, hogy mi a tökéletes kaszinótojás egyik titka, amire bizony nem is gondolnál!

A kaszinótojás ráadásul az az étel, amit egyrészt szinte minden magyar szeret, másrészt tökéletes bármilyen ünnepi asztalra is. Legyen húsvét, karácsony, szilveszter, vagy akár családi ünnep, pl. születésnap, egy jó kaszinótojással nem fogsz csalódást okozni a vendégeknek, és te sem fogsz csalódni. Készítsd el ezt a kaszinótojás receptet, és söpörd be az elismerő bólintásokat!

Kaszinótojás recept

A tökéletes kaszinótojás készítésének egyik titka – bármilyen meglepő is – hetekkel korábban kezdődik. Hogy miért?

A válasz nagyon egyszerű. Mivel főtt tojást tálalunk egészben, ezért fontos a megjelenés. Márpedig ha friss a tojás, akkor nagyon nehéz szépen, törés- szakadás- és minden egyéb hibamentesen megpucolni főzés után.

Dietmaker banner

Ezért azt javaslom, hogy ha igazán tökéletes kaszinótojást szeretnél, akkor 2-3 héttel korábban szerezd be a tojást, és addig hagyd a kamrában. A tojás főzéséről és pucolásáról részletesen írtam korábban, ehhez kattints a linkre.

Ebben a receptben most 6 tojásból készítettem kaszinótojást, ami értelemszerűen, különösen egy nagyobb vendégség esetén, nem sok. Nyugodtan készíts többet, egyszerűen felszorozva a hozzávalók mennyiségét.

 1. Mivel a kaszinótojást franciasaláta ágyon szokás tálalni, ezért legelőször is kezdj neki a franciasaláta elkészítésének, amit a linkre kattintva megtalálsz.

  Természetesen használhatsz akár bolti franciasalátát is, de egyrészt azok sajnos általában elég rossz minőségűek, másrészt ha már a franciasaláta bolti, akkor a kaszinótojás miért ne lenne az?!

 2. Franciasaláta

  A kaszinótojáshoz először készítsd el a franciasalátát

 3. Főzd meg a tojásokat, hagyd kihűlni és pucold meg őket. Vigyázz arra, hogy szépek legyenek, hiszen egészben fogod őket tálalni. A tojás főzéséről a linkre kattintva olvashatsz jó tanácsokat.
 4. Főtt tojások

  Főzd meg a tojásokat

 5. Vágd le a főtt tojások alját, ahol szélesebbek, nagyjából a tojások 3/4-énél. Kapard ki a sárgájukat, és tedd fele-fele arányban egy-egy tálba. A levágott fehérje kalapokat belekockázhatod a franciasalátába, ezekre nem lesz szükség.
 6. Kettévágott tojások

  Vágd ketté a tojásokat

 7. Következő lépésként készítsd el a kaszinótojás töltelékét. Ehhez a kikapart sárgájának a felét törd össze villával, és keverd össze 1 teáskanál mustárral, 6 evőkanál tejszínnel, egy csipet sóval és borssal. A töltelékhez lehet egy kevés szardellapasztát is adni, ettől nem lesz halas íze, csak karakteresebb lesz.
 8. Kaszinótojás tölteléke

  Készítsd el a kaszinótojás töltelékét

 9. Készítsd el a kaszinótojás öntetét, ami lényegében főtt tojásból készített tartármártás. Ehhez a maradék sárgáját törd össze villával egy nagyobb tálban, adj hozzá 1 teáskanál mustárt, 1,5 teáskanál cukrot, 1 teáskanál citromlét és egy kevés sót. A maradék tejszínt hozzáöntve keverd robotgéppel habosra 2-3 perc alatt. Végül adj hozzá 1 evőkanál olajat.

  Ez az öntet kissé kihűtve még jobban tapad a tojásokra, ha van időd rá, egy félórára tedd be a hűtőbe. Ha teljesen simára szeretnéd, akkor törd át egy szitán, vagy használj majonézből készített tartármártást. Az igazi öntethez, ahogy például a bolti kaszinótojást készítik, ebben még zselatint is kevernek. Így egészen szilárdra hűthető, és vastagon befedhető vele a kaszinótojás. Én ezzel a recept készítésekor nem bajlódtam, de ha igazán szép hidegtálat szeretnél, akkor érdemes ezt a lépést is hozzávenned.

 10. Kaszinótojás öntet

  Készítsd el a kaszinótojás öntetét

 11. Egy tálalótálon terítsd le a franciasalátát. Ez lesz a kaszinótojás ágya, és természetesen a mennyiséget ízlés szerint választhatod meg. A kaszinótojás legjobban négyszögletes tálon mutat.
 12. Franciasaláta alap

  A franciasaláta a kaszinótojás alapja

 13. Töltsd meg a tojásokat. Egy kiskanál vagy habzsák segítségével a korábban elkészített tölteléket töltsd vissza a tojásokba kicsit púposan, és fejjel lefelé fordítva helyezd őket a franciasaláta ágyra.
 14. Kaszinótojás töltése

  Töltsd meg a tojásokat

  Kaszinótojás öntet nélkül

  Kaszinótojás öntet nélkül

 15. Öntsd le a tojásokat és a salátát is a tartármártással. Helyezd a kaszinótojást hűtőbe, és hűtsd ki legalább 1-2 órán keresztül.
 16. Kaszinótojás

  Kaszinótojás tálalásra készen

A kaszinótojás eredete

Bevallom, nem találtam erre vonatkozó, hiteles forrást, de a kaszinótojás ettől függetlenül minden valószínűség szerint egy magyar étel. A nyugati konyhák szinte mindegyikében szerepel ugyan a töltött tojás többféle receptje, de azok több vagy kevesebb ponton különböznek a kaszinótojástól.

Dietmaker banner

Egyrészt maga a franciasaláta – a klasszikus kaszinótojás elmaradhatatlan alapja – ebben a formájában nem található meg más nemzetek konyhájában. Másrészt valójában a tartármártás, ami zselatinnal, aszpikkal vagy anélkül, de a kaszinótojás elmaradhatatlan öntete, az általunk ismert édes-tejfölös majonéz formában szintén a magyar konyha jellegzetessége. A nemzetközi konyhában a tartármártás ugyanis sokkal jobban hasonlít a remulád mártásra.

Kaszinótojás vagy kaszinó tojás? Avagy a kaszinótojás helyesírása

A kaszinótojás helyesírása viszonylag egyszerű kérdés. Ez az étel nem csak a konyhánknak, de a nyelvünknek is annyira része lett, hogy az ételnevek többségével ellentétben szerepel a Magyar Értelmező Kéziszótárban (Akadémiai Kiadó, 2007.) és az Akadémiai Kiadó Magyar Helyesírási Szótárában (2005.) is. Ez alapján a kaszinótojás egyértelműen egybeírandó. Vagyis helyesen kaszinótojás és nem kaszinó tojás.

Jó étvágyat!

Print Friendly, PDF & Email

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Főtt tojásokKettévágott tojásokKaszinótojás töltelékeKaszinótojás öntetFranciasaláta alapKaszinótojás töltéseKaszinótojás öntet nélkül

Hasonló receptek