guacamole

Guacamole

↓ A hozzávalókat a recept alatt találod ↓

A guacamole [ejtsd: guákámóle] talán a leghíresebb avokádókrém, ami egyenesen Mexikóból származik. Nagyon könnyen elkészíthető, rendkívül egészséges és rendkívül finom.

Itthon sokféle verzióval lehet találkozni, és nem mondom, hogy Mexikóban is mindenki ugyanúgy csinálja, de az igazi guacamole hozzávalói között van egy, amit nem szabad kihagyni: ez pedig a koriander zöld. A recept alatt találsz tippeket, hogy hol tudod beszerezni.

És még egy fontos megjegyzés: ahhoz, hogy a guacamole – de tulajdonképpen bármelyik avokádókrém – jól sikerüljön, érett, puha avokádóra van szükség. Ehhez lásd tippjeimet egy másik honlapon: Hogyan vásároljak avokádót?

Guacamole recept

 1. A guacamole elkészítéséhez először vágd ketté az avokádót hosszában, egy kanállal szedd ki a húsát, és egy villával törd össze. Az ízlésedtől függ, hogy teljesen pürésre vagy kicsit darabosabbra hagyod.
 2. guacamole

  Vágd ketté az avokádót

  majd törd össze

 3. Csavard az avokáódra a zöldcitrom (lime) levét, és keverd össze. Ennek nem csak az íze zseniális, de segít megakadályozni, hogy megfeketedjen az avokádó.
 4. Vágd apróra a hagymát, a paradicsomot és a korianderzöldet, és add az avokádóhoz. Én a paradicsomnak csak a húsát adom hozzá, vagyis előtte a magját kiszedem. Itt is a te egyéni ízléseden múlik, hogy mennyire apróra vágod a hozzávalókat.
 5. guacamole

  Vágd apróra a paradicsomot és a koriandert

 6. Sózd ízlés szerint, jól keverd össze az egészet, és tedd a hűtőbe legalább 4 órára.
 7. guacamole

  Keverd össze az egészet és hűtsd le

A guacamoléba Mexikóban gyakran kerül erős chilipaprika is. Ez ízlés kérdése, nekem nem hiányzik, ezért nem tettem bele. De ha szereted, akkor a magja nélkül, a húsát vágd apróra, és a hagymával-paradicsommal együtt add az avokádóhoz.

Dietmaker banner

Ezen a képen egy aranyos kis guacamole csomagot látsz, benne egy jalapeno paprikával. Ezt így is árulják Magyarországon, én a Metroban találtam. Sajnos a korianderzöld – az egyik legfontosabb hozzávaló – ebből hiányzik.

Hol kapható zöldcitrom és koriander?

A zöldcitrom még helyettesíthető citrommal, de ha igazán finomat akarsz enni, akkor a koriandert nem hagyhatod ki. Ennek beszerzése sajnos nem egyszerű.

Mindkettőt csak nagyobb üzletekben vagy speciális élelmiszert árusító boltokban lehet megtalálni. Érdemes guacamole készítése előtt körbenézni, és beszerezni ezt a két hozzávalót, mert jelenleg nagyobb különlegességnek számítanak Magyarországon, mint az avokádó.

A nagyobb üzletekben elő szokott fordulni cserepes formában koriander, vagy ahogy itt a Tesco honlapján találtam, tálcás csomagolásban. Én a Metroban vettem, ott is tálcásan lehet kapni.

guacamole

Jó étvágyat!

Print Friendly, PDF & Email

Dietmaker banner

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Hasonló receptek