Franciasaláta

Franciasaláta

↓ A hozzávalókat a recept alatt találod ↓

A franciasaláta (franciasaláta / francia saláta helyesírásáról lásd a recept alatti részt) vitathatatlanul a magyar konyha egyik legkedveltebb majonézes salátája.

Nemcsak elkészíteni könnyű, de a franciasaláta ma szinte valamennyi, közepes vagy nagyobb élelmiszerüzletben előre elkészítve is megvásárolható. Azonban a bolti franciasaláták, és sajnos sokszor a háziak is, nem többek némi majonézes zöldségnél.

Az igazi franciasaláta titka ugyanis az, hogy a főtt zöldség hozzávalókon kívül – ami általában sárgarépa, fehérrépa, krumpli és borsó – még tartalmaz legalább egy roppanósabb, savanykásabb elemet is. Ez lehet ecetes uborka vagy alma, de én mind a kettőt javaslom beletenni. Ettől lesz a franciasaláta igazi, egyedi saláta, és több annál, mintha csak szétfőtt zöldségeket összekevernénk majonézzel.

Franciasaláta recept

 1. A franciasalátához először készítsd elő a főznivaló zöldségeket. Ehhez a legegyszerűbb, ha a Magyarországon mindenhol kapható, mélyhűtött franciasaláta keveréket használod. Ezt tedd forró, sós vízbe, és attól függően, hogy mennyire roppanósan szereted a zöldségeket, főzd 8-15 percig.

  Dietmaker Diéta, Fogyókúra

  A franciasaláta friss zöldségekből is elkészíthető. 1 kg keverékhez vágj apró kockákra kb. 40 dkg répát, 20 dkg fehérrépát, 20 dkg krumplit, és adj hozzá 20 dkg zöldborsót.

 2. Franciasaláta keverék

  A franciasalátához tökéletes a gyorsfagyasztott franciasaláta keverék

 3. Vágd a zöldségekhez hasonló méretű kockákra az uborkát és az almát. Tedd őket egy nagyobb tálba, és forgasd bele egy fél evőkanál ecetes uborkalébe, ettől nem fog az alma megbarnulni.
 4. Apróra vágott ecetes uborka és alma

  Az igazi franciasaláta titka az ecetes uborka és alma

 5. Közben készítsd el a majonézmártást. Fontos, hogy itt nem a klasszikus vagy bolti majonézről van szó, hanem a majonézes salátáinkhoz használt, tejfölös szószról, aminek a receptjét ide kattintva találod: majonézmártás recept. (1 liter majonézmártás 6 dl majonézből és 4 dl tejfölből készül.)
 6. Majonézmártás

  Majonézmártás

 7. Szűrd le a megfőtt zöldségeket, és öntsd őket abba a tálba, amiben az uborka és az alma van.
 8. Franciasaláta alap

  A franciasaláta alapja

 9. Várj egy keveset, amíg a zöldségek kihűlnek (10-15 perc).

  Nem szükséges teljesen lehűlniük, csak forróak ne legyenek. Amúgy ha melegebbek a zöldségek, akkor jobban magukba szívják a majonézes mártást, és így ízletesebb lesz a franciasaláta.

 10. Öntsd a majonézmártást a zöldségekre, és keverd jól át az egészet.
 11. Franciasaláta

  A kész franciasaláta mindenki kedvence

 12. Takard be egy frissentartó fóliával, és tedd be a hűtőbe legalább 2 órára. De a legjobb, ha egy egész éjszakán át hagyod az ízeket összeérni.

Franciasaláta vagy francia saláta? Azaz a franciasaláta helyesírása

A franciasaláta helyesírása viszonylag egyszerű kérdés. Ez a saláta már nem csak a konyhánknak, de a nyelvünknek is annyira része lett, hogy az ételnevek többségével ellentétben szerepel a Magyar Értelmező Kéziszótárban (Akadémiai Kiadó, 2007.). Ez alapján a franciasaláta egyértelműen egybeírandó. Vagyis helyesen franciasaláta és nem francia saláta.

Ennek amúgy a magyarázata is rendkívül egyszerű. Ugyanis ennek a salátának – bár e cikk írásakor nem tudtam megtalálni a pontos eredetét – semmi köze Franciaországhoz. Vagyis nem egy Franciaországban fogyasztott, onnan származó, francia salátáról van szó.

Franciasaláta eredete

Ahogy följebb is írtam, a franciasaláta eredete számomra ismeretlen. Mivel azonban az alapanyagok nagyon hasonlóak, ezért nagy valószínűséggel a nálunk leginkább orosz hússaláta néven ismert, eredetileg valóban orosz, Olivier salátából származik.

Az igazi vagy eredeti franciasaláta recept ezért véleményem szerint nem létezik, ez az orosz salátának egy hús nélküli változata. Ettől függetlenül szeretjük és fogyasztjuk, de nem kell eredeti verziót keresni, valószínűleg egy magyar konyhában hagyták ki belőle valamikor a húst a XX. század közepe táján – és valljuk be, jól sikerült!

Dietmaker Diéta, Fogyókúra

Jó étvágyat!

Print Friendly, PDF & Email

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Apróra vágott ecetes uborka és almaFranciasaláta alapMajonézmártás