Fonott kalács

Foszlós fonott kalács

↓ A hozzávalókat a recept alatt találod ↓

A legfinomabb foszlós fonott kalács receptje akár féltve őrzött titok is lehetne. Úgy hírlik ugyanis, hogy kalácsot sütni nagyon nem egyszerű, finom foszlós kalácsot meg még annyira sem. Szerintem ez nem igaz – próbáld ki ezt a receptet, és magad is látni fogod, micsoda csodát tudsz az asztalra varázsolni.

A kalács receptjével kapcsolatban egy dolgot fontos tudni. A mi kalácsunk tésztája tulajdonképpen a francia briós tészta megfelelője (vagy franciásan brioche). Ez egy nagyon puha, nagyon finom, állagát a tejnek, tojásnak és vaj megfelelő beledolgozásnak köszönhető tészta, amely foszlós állagot eredményez.

Foszlós fonott kalács recept

 1. Egy nagy tálba szitáld bele a lisztet és mérd ki külön a cukrot.
 2. Egy dl langyos tejhez adj egy-egy evőkanállal a lisztből és a cukorból, morzsold bele és futtasd fel az élesztőt.
 3. Foszlós fonott kalács recept
 4. Add a liszthez a cukrot, sót, az egész tojást és a tojássárágájákat, a langyos tejet valamint a felfuttatott élesztőt.
 5. Foszlós fonott kalács recept 2
 6. Gyúrd össze cipóvá, majd nagyon enyhén lisztezett felületen dagaszd 10 percig, amíg egészen sima nem lesz.
 7. Az elején nagyon ragadni fog, de ez a kalácstészta, ne aggódj. Csak dagaszd, amíg szép cipóvá nem kerekedik.

  Foszlós fonott kalács recept 3
 8. Most add hozzá a vajat. Ez legyen nagyon puha, és akár egyszerre, akár kisebb adagokban dolgozd bele. Dagaszd egészen addig, amíg ismét homogén és sima tésztát nem kapsz.
 9. Ez lesz a totális káosz először. Minden ragadni és cuppogni fog. De ne aggódj, a kalács- és briós tészta így készül. Csak dolgozd tovább, gyönyötű tésztagolyóvá fog összeállni, ami már egyáltalán nem ragad.

  Dietmaker Diéta, Fogyókúra
  Foszlós fonott kalács recept 4 Foszlós fonott kalács recept 5
 10. Egy enyhén kivajazott tálban, letakarva keleszd 45 percig.
 11. Foszlós fonott kalács recept 6 Foszlós fonott kalács recept 7
 12. Vedd ki a tálból, és egy munkapulton vágd 4 egyenlő részre. Sodorj belőlük 4 egyforma hoszú, kb. 40 cm hosszú rudat. Négyes fonással fonj belőlük kalácsot.
 13. Foszlós fonott kalács recept 8

  A négyes fonást a legegyszerűbben és legtökéletesebben ez a videó mutatja be. Ne aggódj ha nem lesz tökéletes.

 14. Tedd a kalácsot óvatosan a kivajazott tepsibe, felvert tojással kend meg a tetejét, és letakarva pihentesd 25 percet.
 15. Foszlós fonott kalács recept 9
 16. Közben melegítsd elő a sütőt 180 fokra (légkeverés nélkül).
 17. Ismét kend meg a tetejét tojással, tedd be a sütőbe, és kb. 30 perc alatt süsd készre.
 18. Foszlós fonott kalács recept 10 Foszlós fonott kalács tepsiben

A foszlós fonott kalács kész. Fél órát-órát érdemes még hűteni, utána a tepsiből kivéve akár melegen, azonnal fogyasztható.

Ez a tészta nagyon finom, tökéletes akár magában is, vagy bármilyen módon, ahogy kalácsot ennél. Például pirítva, vajjal, lekvárral.

Miután teljesen kihűlt, letakarva 1-2 napig még friss marad, de természetesen frissen az igazi.

Kalács vajjal és lekvárral

Foszlós kalács tudnivalók

A foszlós kalács témájában annyi mindent lehet olvasni az interneten – az ember azt hiszi, ha nem jár wudutáncot a tészta fölött, akkor már nem is fog sikerülni. Itt most összeszedtem, hogy mi az, amire valójában figyelned kell – a többi csak babona.

 • A kalács tésztájára úgy kell vigyázni, mint a kelttésztákra általában. Vagyis langyos tejjel dolgozz, ne legyen hideg és huzatos a konyha. De ennyi. Van ahol azt is olvastam, hogy még a lisztet is mikróba teszik, órákig melegítik a hozzávalókat – teljesen fölösleges. Én itt a receptben a tojást a hűtőből hidegen adtam hozzá, és tökéletes lett.
 • A kalács tésztáját lehet géppel dagasztani. Ennek az elején lesz értelme, amíg összeáll a tészta, utána úgyis kézzel érdemes.
 • Fontos, hogy a kelesztés ideje meglegyen. A brióst a franciák szokták órákig keleszteni, de én a receptben megadott időket használtam, és tökéletes foszlós kalács lett a végeredmény.
 • Ne aggódj a fonáson. Ez csak küllem, és senkinek sem sikerül rengeteg gyakorlat nélkül. Ettől még nagyon finom lesz a kalács!
 • Vaj, vaj, vaj és vaj. A margarin nem vaj – ne rontsd el ezt a finom kalácsot növényi műanyaggal!
 • Maga a vaj pedig egészen puha legyen, szobahőmérsékletű, de nem kell feolvasztani. Miután teljesen késznek tűnik a tészta, akkor dolgozd bele, a receptben leírtak szerint.

Jó étvágyat!

Foszlós kalács Fonott kalács
Print Friendly, PDF & Email

Dietmaker Diéta, Fogyókúra

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Hasonló receptek