Brassói aprópecsenye

Brassói aprópecsenye

↓ Hozzávalók pontos menyisége a recept alatt, az oldal alján! ↓

A brassói aprópecsenye mindannyiunk kedvence, mégis talán mindenkinek egy kicsit mást jelent ez az étel. De milyen az igazi, az eredeti brassói aprópecsenye?

Érdekes, mert a nevesebb szakácskönyvek (pl. Horváth Ilona) nem is hozzák ezt a receptet. A Wikipédia brassói szócikke sem ad sok segítséget az eredeti – ha van ilyen – recept elkészítéséhez, sőt e sorok írásakor 6 különböző eredetet, és egyben címszavakban 6 különböző brassói elkészítést mutat be.

Így azt meghagyva, hogy a tökéletes brassói egy kicsit mindenkinek a saját ízlése szerinti, itt megadom neked azt a receptet, amivel egészen biztos nem fogsz mellényúlni. És ami ráadásul ezt az ételt tényleg nagyon finommá teszi – nem csak egy olajban tocsogó, krumplis hússá, ami valljuk be, nemritkán tapasztalható például olcsóbb vendéglátóhelyeken. A receptben pedig megosztom veled a tényleg tökéletes brassói aprópecsenye elkészítésének 6 titkát!

Brassói aprópecsenye recept

  1. Legelső lépésben készítsd elő a krumplit. Tisztítsd meg és vágd kockákra.
  2. Kockára vágott krumpli

    Vágd kockákra a krumplit

  3. Tedd fel a krumplit főni hideg, sós vízben. Ha felforrt, 10 percig főzd és szűrd le, még sütni is fogjuk.
  4. Tudom, hogy nem a legegyszerűbb a krumplit előfőzni, majd sütni és úgy adni a húshoz. De a tökéletes brassói aprópecsenye első titka éppen ez. Így a krumpli a főzés miatt a lehető legtöbb szaftot magába fogja szívni (= ízes lesz), viszont a sütés miatt amennyire lehet, még ropogós is lesz!

    Főni föltett krumpli lábasban

    Tedd fel főni a krumplit

  5. Készítsd elő a többi zöldséget is. A hagymát és a fokhagymát aprítsd fel. A paprikát csumázd ki, vágd ketté, ütögesd ki a magját és szeleteld fel fél cm-es csíkokra. A paradicsomot tedd 1 percre forró vízbe, húzd le a héját és vágd ki a csumáját, majd vágd apróbb darabokra.
  6. Apróra vágott hagyma

    Vágd apróra a hagymát

    Csíkokra vágott zöldpaprika

    Vágd fel a zöldpaprikát

    Héjazott, felvágott paradicsom

    Szedd le a paradicsom héját és vágd fel

  7. A húst is tisztítsd meg, és vágd kisebb kockákra.
  8. A tökéletes brassói aprópecsenye 2. titka véleményem szerint, hogy jó minőségű, nem zsíros sertéshúst használj. Ha igazán jót szeretnél enni, akkor erre a sertésszűz a legjobb. Ha nem szeretnél ennyit költeni rá, akkor combot vagy lapockát javaslok, de a zsíros részektől megtisztítva.

    Felkockázott szűzpecsenye

    Kockázd fel a húst. A képen: szűzpecsenye

  9. Kockázd fel a szalonnát is.
  10. Természetesen a szalonna akár el is hagyható, de a jó minőségű, füstölt, és lehetőleg nem gyorspácolt szalonna (a képen kolozsvári szalonna) a tökéletes brassói harmadik titka. Ennek az ízét egyszerűen nem tudod máshogy az ételbe vinni, és ha hiányzik, nem lesz az igazi. Lásd még ehhez a következő pontot is!

    Csíkokra vágott kolozsvári szalonna

    Vágd csíkokra a szalonnát

  11. Forrósíts fel egy serpenyőt, adj hozzá 1 ek. (kb. 3 dkg) zsírt vagy olajat.
  12. Ha már a füstölt ízeknél, és a negyedik titoknál tartunk, akkor én csak jó minőségű zsírt javaslok a brassóihoz. Lehetőleg liba-, kacsa- vagy mangalica. Itt is igaz, mint a szalonnánál, hogy nem lesz ugyanaz az íze a brassóinak, amire gyerekkorodból emlékszel, ha olajjal készíted!

    Brassói aprópecsenye készítése 8 - hús pirítása

    Kezdd el a húst pirítani

  13. A húst pirítsd körbe a serpenyőben 5 perc alatt nagy lángon.
  14. Brassói aprópecsenye készítése 9 - serpenyőben piruló hús

    Pirítsd körbe a húst pár perc alatt

  15. Tedd félre a húst a levével együtt egy tányérba vagy edénybe.
  16. Brassói aprópecsenye készítése 10

    Tedd félre a húst

  17. Ugyanabba a serpenyőbe tedd bele a másik 1 ek. zsírt vagy olajat, és pirítsd rajta a szalonnát kb. 4 percig.
  18. Brassói aprópecsenye készítése 11 - szalonna pirítása

    Pirítsd meg a szalonnát

  19. Add hozzá a hagymát, és pirítsd ezt is kb. 3 percig.
  20. Brassói aprópecsenye készítése 12 - hagyma pirítása

    Pirítsd meg a hagymát is

  21. Add hozzá a fokhagymát, pirítsd még fél percig. Vigyázz, mert ez könnyen megég.
  22. Brassói aprópecsenye készítése 13 - fokhagyma pirítása

    A fokhagymával csak fél percig pirítsd

  23. Add hozzá a zöldpaprikát, és pirítsd 3 percig.
  24. Brassói aprópecsenye készítése 14 - zöldpaprika pirítása

    Add hozzá a zöldpaprikát is

  25. Húzd le a lángról, adj hozzá fél teáskanál pirospaprikát, keverd el, és add hozzá a paradicsomot.
  26. Brassói aprópecsenye készítése 15 - paradicsom hozzáadása

    Végül a lecsós alaphoz a paradicsom jön

  27. Vedd a lángot közepesre, és pirítsd 1 percig.
  28. Vedd észre, hogy itt egy lecsós alapot készítünk, és ez a tökéletes brassói ötödik titka. A végén a krumpli magába fogja szívni, de ettől lesz egy igazi, megkomponált étel, és nem csak pirított krumpli hússal.

  29. Add hozzá a húst, levével együtt. Ízesítsd sóval, borssal és majoránnával.
  30. Brassói aprópecsenye készítése 16

    Add hozzá az előre megpirított húst is

  31. Mindig nagyon kicsi vízzel (alkalmanként fél dl) felöntve főzd puhára a húst. Közben mindig hagyd, hogy zsírjára süljön. Sertésszűz esetében mindössze 10 percig kell főznöd, comb vagy lapocka esetében még 30-40 percig.
  32. Brassói aprópecsenye készítése 18

    Mindig egy nagyon kicsi vizet önts alá

  33. Közben a leszűrt krumplit bő, forró olajban süsd ki. Ez 2 adagban ment nekem, adagonként 12 percig tartott, mire ilyen szép aranyszínű lett. Sütés közben rázogasd a krumplit, majd szedd ki egy tányérba és tedd félre.
  34. Brassói aprópecsenye készítése 17

    Szűrd le jól a krumplit

    Brassói aprópecsenye készítése 20

    Forró olajban süsd ki az előfőzött krumplikat

    Brassói aprópecsenye készítése 21

    Az aranyszínűre sült krumplikat szedd ki egy tányérba vagy tálba

  35. Amikor a hús megpuhult, hagyd még egyszer teljesen zsírjára sülni, és még 3 percig nagy lángon pirítsd, időnként megkeverve.
  36. Brassói aprópecsenye készítése 22

    Süsd le zsírjára a húsos brassói alapot

  37. Add hozzá a krumplit, forgasd össze, és süsd még 2 percig.
  38. Brassói aprópecsenye készítése 23

    Forgasd össze a krumplival

  39. Legvégül add hozzá a gyorsfagyasztott zöldborsót, és ezzel is összeforgatva süsd 2 percig.
  40. Talán a zöldborsó a legellentmondásosabb hozzávaló a brassóiban. Van, aki nem is hallott róla, van, aki nem is tudja nélküle elképzelni. Természetesen elhagyható, de szerintem éppen ez a tökéletes brassói hatodik titka. Ettől lesz igazán érdekes egytálétel, ami már messze túlmutat a fokhagymával ízesített krumpli és hús párosításon.

    Brassói aprópecsenye készítése 24

    Add hozzá a zöldborsót

    Brassói aprópecsenye készítése 25

    Forgasd össze a zöldborsóval

Brassói aprópecsenye változatok

Ahogy említettem, brassóiból annyiféle receptet találsz, ahányan ezt az ételt leírták.

Talán a zöldborsó a legellentmondásosabb hozzávaló, erre már utaltam. Én mindenképpen javaslom kipróbálni, nagyon feldobja ezt az ételt! Ha nem tetszik, legfeljebb legközelebb nem teszel bele!

A brassói mindig sertéshúsból készül, ebben nincs vita. A legtöbbször talán a combot használják, de láttam például tarjás receptet is. Én akkor is a sertésszüzet javaslom, egy szinttel magasabbra emeli ennek az ételnek az élvezeti értékét, mint amit az olcsó kifőzdéktől esetleg megszokhattunk.

A lecsós alapot a brassóiban helyettesítheted télire eltett, vagy konzerv lecsóval is. Ebben általában nincsen hagyma, tehát ez csak a zöldpaprikát és a paradicsomot helyettesíti.

Szintén találkozni még olyan változattal, amikor lecsós alapot egyáltalán nem tesznek bele. Tény, hogy valamivel egyszerűbb elkészíteni, viszont jelentős és szükséges ízeket veszünk ezzel ki a receptből.

Ami a fűszerezést illeti, a só és a bors természetesen mindig kell bele. A legtöbben fűszerpaprikát is használnak, és leggyakrabban ezen kívül még a majoránna jelenik meg a brassói receptekben. Ezekkel lehet kísérletezned, neked vagy nektek hogyan ízlik a legjobban.

A brassóit szinte minden esetben valamilyen savanyúsággal, leginkább ecetes uborkával tálalják!

A legnagyobb brassói hiba

Az ízesítés természetesen ízlés kérdése, így semmi gond nincs azzal, ha valaki nem pontosan így csinálja, így szereti a brassóit.

De talán egy olyan hiba van, amivel gyakran találkozni – főleg vendéglátóhelyeken -, és ami nagyon el tudja rontani a brassói élvezeti értékét.

Ez pedig az, ha zsírban-olajban tocsog. Egyszerűen erre nincs mentség!

Hogy ezt elkerüld, egyrészt jól csöpögtesd le az olajból kivett sült krumplit. Másrészt ne tegyél bele nagyon zsíros részeket a húsból. Harmadrészt pedig bánj mértékkel a zsiradékkal az elején. Ha mégis zsírosnak találnád, akkor mielőtt a krumplit beletennéd, öntsd le a zsírjának egy részét.

Jó étvágyat!

Brassói aprópecsenye
Print Friendly

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Kockára vágott krumpliApróra vágott hagymaCsíkokra vágott zöldpaprikaCsíkokra vágott kolozsvári szalonnaFőni föltett krumpli lábasbanHéjazott, felvágott paradicsomFelkockázott szűzpecsenyeBrassói aprópecsenye készítése 8 - hús pirításaBrassói aprópecsenye készítése 9 - serpenyőben piruló húsBrassói aprópecsenye készítése 10Brassói aprópecsenye készítése 11 - szalonna pirításaBrassói aprópecsenye készítése 12 - hagyma pirításaBrassói aprópecsenye készítése 13 - fokhagyma pirításaBrassói aprópecsenye készítése 14 - zöldpaprika pirításaBrassói aprópecsenye készítése 15 - paradicsom hozzáadásaBrassói aprópecsenye készítése 16Brassói aprópecsenye készítése 17Brassói aprópecsenye készítése 18Brassói aprópecsenye készítése 20Brassói aprópecsenye készítése 21Brassói aprópecsenye készítése 22Brassói aprópecsenye készítése 23Brassói aprópecsenye készítése 24Brassói aprópecsenye készítése 25

Elkészítés

  • 1. Legelső lépésben készítsd elő a krumplit. Tisztítsd meg és vágd kockákra.
  • 2. Tedd fel a krumplit főni hideg, sós vízben. Ha felforrt, 10 percig főzd és szűrd le, még sütni is fogjuk.
  • 3. Készítsd elő a többi zöldséget is. A hagymát és a fokhagymát aprítsd fel. A paprikát csumázd ki, vágd ketté, ütögesd ki a magját és szeleteld fel fél cm-es csíkokra. A paradicsomot tedd 1 percre forró vízbe, húzd le a héját és vágd ki a csumáját, majd vágd apróbb darabokra.
  • 4. A húst is tisztítsd meg, és vágd kisebb kockákra.
  • 5. Kockázd fel a szalonnát is.
  • 6. Forrósíts fel egy serpenyőt, adj hozzá 1 ek. (kb. 3 dkg) zsírt vagy olajat.
  • 7. A húst pirítsd körbe a serpenyőben 5 perc alatt nagy lángon.
  • 8. Tedd félre a húst a levével együtt egy tányérba vagy edénybe.
  • 9. Ugyanabba a serpenyőbe tedd bele a másik 1 ek. zsírt vagy olajat, és pirítsd rajta a szalonnát kb. 4 percig.
  • 10. Add hozzá a hagymát, és pirítsd ezt is kb. 3 percig.
  • 11. Add hozzá a fokhagymát, pirítsd még fél percig. Vigyázz, mert ez könnyen megég.
  • 12. Add hozzá a zöldpaprikát, és pirítsd 3 percig.
  • 13. Húzd le a lángról, adj hozzá fél teáskanál pirospaprikát, keverd el, és add hozzá a paradicsomot.
  • 14. Vedd a lángot közepesre, és pirítsd 1 percig.
  • 15. Add hozzá a húst, levével együtt. Ízesítsd sóval, borssal és majoránnával.
  • 16. Mindig nagyon kicsi vízzel (alkalmanként fél dl) felöntve főzd puhára a húst. Közben mindig hagyd, hogy zsírjára süljön. Sertésszűz esetében mindössze 10 percig kell főznöd, comb vagy lapocka esetében még 30-40 percig.
  • 17. Közben a leszűrt krumplit bő, forró olajban süsd ki. Ez 2 adagban ment nekem, adagonként 12 percig tartott, mire ilyen szép aranyszínű lett. Sütés közben rázogasd a krumplit, majd szedd ki egy tányérba és tedd félre.
  • 18. Amikor a hús megpuhult, hagyd még egyszer teljesen zsírjára sülni, és még 3 percig nagy lángon pirítsd, időnként megkeverve.
  • 19. Add hozzá a krumplit, forgasd össze, és süsd még 2 percig.
  • 20. Legvégül add hozzá a gyorsfagyasztott zöldborsót, és ezzel is összeforgatva süsd 2 percig.