Brassói aprópecsenye

Brassói aprópecsenye

↓ A hozzávalókat a recept alatt találod ↓

A brassói aprópecsenye mindannyiunk kedvence, mégis talán mindenkinek egy kicsit mást jelent ez az étel. De milyen az igazi, az eredeti brassói aprópecsenye?

Érdekes, mert a nevesebb szakácskönyvek (pl. Horváth Ilona) nem is hozzák ezt a receptet. A Wikipédia brassói szócikke sem ad sok segítséget az eredeti – ha van ilyen – recept elkészítéséhez, sőt e sorok írásakor 6 különböző eredetet, és egyben címszavakban 6 különböző brassói elkészítést mutat be.

Így azt meghagyva, hogy a tökéletes brassói egy kicsit mindenkinek a saját ízlése szerinti, itt megadom neked azt a receptet, amivel egészen biztos nem fogsz mellényúlni. És ami ráadásul ezt az ételt tényleg nagyon finommá teszi – nem csak egy olajban tocsogó, krumplis hússá, ami valljuk be, nemritkán tapasztalható például olcsóbb vendéglátóhelyeken. A receptben pedig megosztom veled a tényleg tökéletes brassói aprópecsenye elkészítésének 6 titkát!

Brassói aprópecsenye recept

 1. Legelső lépésben készítsd elő a krumplit. Tisztítsd meg és vágd kockákra.
 2. Kockára vágott krumpli

  Vágd kockákra a krumplit

 3. Tedd fel a krumplit főni hideg, sós vízben. Ha felforrt, 10 percig főzd és szűrd le, még sütni is fogjuk.
 4. Tudom, hogy nem a legegyszerűbb a krumplit előfőzni, majd sütni és úgy adni a húshoz. De a tökéletes brassói aprópecsenye első titka éppen ez. Így a krumpli a főzés miatt a lehető legtöbb szaftot magába fogja szívni (= ízes lesz), viszont a sütés miatt amennyire lehet, még ropogós is lesz!

  Dietmaker Diéta, Fogyókúra
  Főni föltett krumpli lábasban

  Tedd fel főni a krumplit

 5. Készítsd elő a többi zöldséget is. A hagymát és a fokhagymát aprítsd fel. A paprikát csumázd ki, vágd ketté, ütögesd ki a magját és szeleteld fel fél cm-es csíkokra. A paradicsomot tedd 1 percre forró vízbe, húzd le a héját és vágd ki a csumáját, majd vágd apróbb darabokra.
 6. Apróra vágott hagyma

  Vágd apróra a hagymát

  Csíkokra vágott zöldpaprika

  Vágd fel a zöldpaprikát

  Héjazott, felvágott paradicsom

  Szedd le a paradicsom héját és vágd fel

 7. A húst is tisztítsd meg, és vágd kisebb kockákra.
 8. A tökéletes brassói aprópecsenye 2. titka véleményem szerint, hogy jó minőségű, nem zsíros sertéshúst használj. Ha igazán jót szeretnél enni, akkor erre a sertésszűz a legjobb. Ha nem szeretnél ennyit költeni rá, akkor combot vagy lapockát javaslok, de a zsíros részektől megtisztítva.

  Felkockázott szűzpecsenye

  Kockázd fel a húst. A képen: szűzpecsenye

 9. Kockázd fel a szalonnát is.
 10. Természetesen a szalonna akár el is hagyható, de a jó minőségű, füstölt, és lehetőleg nem gyorspácolt szalonna (a képen kolozsvári szalonna) a tökéletes brassói harmadik titka. Ennek az ízét egyszerűen nem tudod máshogy az ételbe vinni, és ha hiányzik, nem lesz az igazi. Lásd még ehhez a következő pontot is!

  Csíkokra vágott kolozsvári szalonna

  Vágd csíkokra a szalonnát

 11. Forrósíts fel egy serpenyőt, adj hozzá 1 ek. (kb. 3 dkg) zsírt vagy olajat.
 12. Ha már a füstölt ízeknél, és a negyedik titoknál tartunk, akkor én csak jó minőségű zsírt javaslok a brassóihoz. Lehetőleg liba-, kacsa- vagy mangalica. Itt is igaz, mint a szalonnánál, hogy nem lesz ugyanaz az íze a brassóinak, amire gyerekkorodból emlékszel, ha olajjal készíted!

  Brassói aprópecsenye készítése 8 - hús pirítása

  Kezdd el a húst pirítani

 13. A húst pirítsd körbe a serpenyőben 5 perc alatt nagy lángon.
 14. Brassói aprópecsenye készítése 9 - serpenyőben piruló hús

  Pirítsd körbe a húst pár perc alatt

 15. Tedd félre a húst a levével együtt egy tányérba vagy edénybe.
 16. Brassói aprópecsenye készítése 10

  Tedd félre a húst

 17. Ugyanabba a serpenyőbe tedd bele a másik 1 ek. zsírt vagy olajat, és pirítsd rajta a szalonnát kb. 4 percig.
 18. Brassói aprópecsenye készítése 11 - szalonna pirítása

  Pirítsd meg a szalonnát

 19. Add hozzá a hagymát, és pirítsd ezt is kb. 3 percig.
 20. Brassói aprópecsenye készítése 12 - hagyma pirítása

  Pirítsd meg a hagymát is

 21. Add hozzá a fokhagymát, pirítsd még fél percig. Vigyázz, mert ez könnyen megég.
 22. Brassói aprópecsenye készítése 13 - fokhagyma pirítása

  A fokhagymával csak fél percig pirítsd

 23. Add hozzá a zöldpaprikát, és pirítsd 3 percig.
 24. Brassói aprópecsenye készítése 14 - zöldpaprika pirítása

  Add hozzá a zöldpaprikát is

 25. Húzd le a lángról, adj hozzá fél teáskanál pirospaprikát, keverd el, és add hozzá a paradicsomot.
 26. Brassói aprópecsenye készítése 15 - paradicsom hozzáadása

  Végül a lecsós alaphoz a paradicsom jön

 27. Vedd a lángot közepesre, és pirítsd 1 percig.
 28. Vedd észre, hogy itt egy lecsós alapot készítünk, és ez a tökéletes brassói ötödik titka. A végén a krumpli magába fogja szívni, de ettől lesz egy igazi, megkomponált étel, és nem csak pirított krumpli hússal.

 29. Add hozzá a húst, levével együtt. Ízesítsd sóval, borssal és majoránnával.
 30. Brassói aprópecsenye készítése 16

  Add hozzá az előre megpirított húst is

 31. Mindig nagyon kicsi vízzel (alkalmanként fél dl) felöntve főzd puhára a húst. Közben mindig hagyd, hogy zsírjára süljön. Sertésszűz esetében mindössze 10 percig kell főznöd, comb vagy lapocka esetében még 30-40 percig.
 32. Brassói aprópecsenye készítése 18

  Mindig egy nagyon kicsi vizet önts alá

 33. Közben a leszűrt krumplit bő, forró olajban süsd ki. Ez 2 adagban ment nekem, adagonként 12 percig tartott, mire ilyen szép aranyszínű lett. Sütés közben rázogasd a krumplit, majd szedd ki egy tányérba és tedd félre.
 34. Brassói aprópecsenye készítése 17

  Szűrd le jól a krumplit

  Brassói aprópecsenye készítése 20

  Forró olajban süsd ki az előfőzött krumplikat

  Brassói aprópecsenye készítése 21

  Az aranyszínűre sült krumplikat szedd ki egy tányérba vagy tálba

 35. Amikor a hús megpuhult, hagyd még egyszer teljesen zsírjára sülni, és még 3 percig nagy lángon pirítsd, időnként megkeverve.
 36. Brassói aprópecsenye készítése 22

  Süsd le zsírjára a húsos brassói alapot

 37. Add hozzá a krumplit, forgasd össze, és süsd még 2 percig.
 38. Brassói aprópecsenye készítése 23

  Forgasd össze a krumplival

 39. Legvégül add hozzá a gyorsfagyasztott zöldborsót, és ezzel is összeforgatva süsd 2 percig.
 40. Talán a zöldborsó a legellentmondásosabb hozzávaló a brassóiban. Van, aki nem is hallott róla, van, aki nem is tudja nélküle elképzelni. Természetesen elhagyható, de szerintem éppen ez a tökéletes brassói hatodik titka. Ettől lesz igazán érdekes egytálétel, ami már messze túlmutat a fokhagymával ízesített krumpli és hús párosításon.

  Brassói aprópecsenye készítése 24

  Add hozzá a zöldborsót

  Brassói aprópecsenye készítése 25

  Forgasd össze a zöldborsóval

Brassói aprópecsenye változatok

Ahogy említettem, brassóiból annyiféle receptet találsz, ahányan ezt az ételt leírták.

Talán a zöldborsó a legellentmondásosabb hozzávaló, erre már utaltam. Én mindenképpen javaslom kipróbálni, nagyon feldobja ezt az ételt! Ha nem tetszik, legfeljebb legközelebb nem teszel bele!

Dietmaker Diéta, Fogyókúra

A brassói mindig sertéshúsból készül, ebben nincs vita. A legtöbbször talán a combot használják, de láttam például tarjás receptet is. Én akkor is a sertésszüzet javaslom, egy szinttel magasabbra emeli ennek az ételnek az élvezeti értékét, mint amit az olcsó kifőzdéktől esetleg megszokhattunk.

A lecsós alapot a brassóiban helyettesítheted télire eltett, vagy konzerv lecsóval is. Ebben általában nincsen hagyma, tehát ez csak a zöldpaprikát és a paradicsomot helyettesíti.

Szintén találkozni még olyan változattal, amikor lecsós alapot egyáltalán nem tesznek bele. Tény, hogy valamivel egyszerűbb elkészíteni, viszont jelentős és szükséges ízeket veszünk ezzel ki a receptből.

Ami a fűszerezést illeti, a só és a bors természetesen mindig kell bele. A legtöbben fűszerpaprikát is használnak, és leggyakrabban ezen kívül még a majoránna jelenik meg a brassói receptekben. Ezekkel lehet kísérletezned, neked vagy nektek hogyan ízlik a legjobban.

A brassóit szinte minden esetben valamilyen savanyúsággal, leginkább ecetes uborkával tálalják!

A legnagyobb brassói hiba

Az ízesítés természetesen ízlés kérdése, így semmi gond nincs azzal, ha valaki nem pontosan így csinálja, így szereti a brassóit.

De talán egy olyan hiba van, amivel gyakran találkozni – főleg vendéglátóhelyeken -, és ami nagyon el tudja rontani a brassói élvezeti értékét.

Ez pedig az, ha zsírban-olajban tocsog. Egyszerűen erre nincs mentség!

Hogy ezt elkerüld, egyrészt jól csöpögtesd le az olajból kivett sült krumplit. Másrészt ne tegyél bele nagyon zsíros részeket a húsból. Harmadrészt pedig bánj mértékkel a zsiradékkal az elején. Ha mégis zsírosnak találnád, akkor mielőtt a krumplit beletennéd, öntsd le a zsírjának egy részét.

Jó étvágyat!

Brassói aprópecsenye
Print Friendly, PDF & Email

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Kockára vágott krumpliApróra vágott hagymaCsíkokra vágott zöldpaprikaCsíkokra vágott kolozsvári szalonnaFőni föltett krumpli lábasbanHéjazott, felvágott paradicsomFelkockázott szűzpecsenyeBrassói aprópecsenye készítése 8 - hús pirításaBrassói aprópecsenye készítése 9 - serpenyőben piruló húsBrassói aprópecsenye készítése 10Brassói aprópecsenye készítése 11 - szalonna pirításaBrassói aprópecsenye készítése 12 - hagyma pirításaBrassói aprópecsenye készítése 13 - fokhagyma pirításaBrassói aprópecsenye készítése 14 - zöldpaprika pirításaBrassói aprópecsenye készítése 15 - paradicsom hozzáadásaBrassói aprópecsenye készítése 16Brassói aprópecsenye készítése 17Brassói aprópecsenye készítése 18Brassói aprópecsenye készítése 20Brassói aprópecsenye készítése 21Brassói aprópecsenye készítése 22Brassói aprópecsenye készítése 23Brassói aprópecsenye készítése 24Brassói aprópecsenye készítése 25

Hasonló receptek