Azonnal puha mézeskalács

Azonnal puha mézeskalács

↓ A hozzávalókat a recept alatt találod ↓

Ha nincs időd kivárni, míg dobozban megpuhulnak a kemény mézeskalácsok, akkor használd ezt az azonnal puha mézeskalács receptet! Azoknak ajánlom, akik már kifutottak az időből és gyorsan össze akarnak dobni egy adag mézeskalácsot ajándékba, vagy fogyasztásra. Ha viszont dísznek szeretnétek használni a mézeskalácsokat, inkább keményebb mézeskalács tésztát használjatok, mert a keményebb tészta könnyebben kezelhető, könnyebb díszíteni is, valamint nem púposodik fel a közepe sütés közben, szemben a puha mézeskalács tésztájával.

Az azonnal puha mézeskalács titka

 1. Nagyobb mennyiségű zsiradék és viszonylag kevés méz, cukor a tésztában. A cukor ugyanis keményíti a tésztát.
 2. Rövid sütési idő. A legtöbbször ott rontjuk el, hogy túlsütjük a mézeskalácsot. Az ideális sütési idő 5-10 perc 180 fokon.
 3. A páratartalom. Ha nagyon száraz a levegő a lakásban, a mézeskalács is könnyebben kiszárad. Ki kell tapasztalni, hogy kinek melyik mézeskalács recept válik be. Lehetséges, hogy megkapod a barátnődtől a kedvenc mézeskalács receptjét azzal, hogy „ezzel tuti, hogy sikerül”, mégis megkeményedik a mézeskalács a lakás páratartalma miatt.

Recept:

Nekem ez a recept vált be. A receptet a Barbi konyhája című blogon találtam, de csökkentettem a mennyiséget, mert 1 kg lisztből nagyon sok mézeskalács lesz, kb. 150 darab.

Ez a tészta kb. 50 db mézeskalács figurához elegendő.

 1. A lisztet, porcukrot, szódabikarbónát, mézes fűszert kimérem és egy nagy tálban összekeverem.
 2. mézeskalács
 3. A vajat vágjuk kockákra és morzsoljuk bele a lisztes keverékbe, addig morzsoljuk, míg a nagyobb vajdarabkák el nem tűnnek, és az egész morzsás állagú nem lesz.
 4. mézeskalács
 5. Hozzáöntjük a mézet és beleütjük a tojást. Elkezdjük összegyúrni a tésztát. Nem kell sokáig gyúrni, gyorsan összeáll, de egy elég lágy tésztát kapunk.
 6. mézeskalács
 7. Fél órára a mélyhűtőbe tesszük. Néha nézzünk rá, nehogy megfagyjon!
 8. Fél óra után kivesszük, és bőségesen belisztezett deszkán, vagy jobban tesszük, ha rögtön egy tepsi méretű sütőpapíron nyújtjuk ki. Az ideális tésztavastagság 3-4 mm. Majd szaggassuk ki a tésztát a kedvenc mézeskalács kiszúróinkkal!
 9. mézeskalács
 10. 180 fokos, előmelegített sütőben 8 percig sütöttem, de ez változhat sütőnként. Akkor vegyük ki, ha felpúposodtak és az aljuk már kicsit megbarnult.
 11. mézeskalács

Ha fényes mézeskalácsokat szeretnénk, akkor kenjük le őket egy kis tojásfehérjével sütés előtt.

Dietmaker banner
Print Friendly, PDF & Email

Nézd meg ezeket a recepteket is!

mézeskalácsmézeskalácsmézeskalácsmézeskalácsmézeskalács

Hasonló receptek