Tojásos nokedli

A tojásos nokedli vagy tojásos galuska sem nem bonyolult, sem nem az a kifejezett ünnepi étel, viszont aki szereti, az szinte bármikor megeszik belőle egy jó adaggal!

Elkészítése nagyon egyszerű. Lényegében egy hagyományos nokedlit kell először készíteni, majd kifőzni, és végül tojásal nagyon gyorsan serpenyőben átforgatni. A titok inkább a mennyiségekben és az időzítésekben rejlik, de ezt lásd majd a receptben.

Tojásos nokedli recept

 1. A tojásos nokedli előkészítéséhez forralj fel vizet egy nagy lábasban, és készíts elő egy serpenyőt 2 ek. zsiradékkal. Egy tányérban vagy tálban pár csipet sóval lazán verd fel a 4 tojást.
 2. tojásos nokedli
  Verd fel a tojásokat
 3. Egy tálba mérd ki a lisztet, add hozzá a tojást, az olajat (vagy olvasztott zsírt) és a sót. 500 g liszt – 5 tojás – 2 ek. olaj – 1/2 tk. só kb. 4 embernek tökéletes adag tojásos nokedli.
 4. tojásos nokedli
  Állítsd össze a nokedlitésztát
 5. Keverd össze a tésztát, és öntsd hozzá a vizet.
 6. Ha a tészta állaga jó, csak annyira keverd el, hogy ne legyen benne látható a liszt.
 7. Tojásos nokedli
  Keverd ki a tésztát
 8. Ha forr a víz, tegyél bele egy kevés sót és olajat. Nokedliszaggatóval szaggasd ki a tésztát a vízbe. Közben gyújtsd be a lángot a serpenyő alatt.
 9. tojásos nokedli
  Szaggasd ki a nokedlit
 10. Amint feljött a nokedli a víz tetejére, egy szűrővel forgasd át, és azonnal szedd ki. Ez lényegében egy perc. Csöpögtesd le a lábasba, és tedd a forró zsiradékba. Rázd kicsit össze.
 11. tojásos nokedli
  Szűrd le a nokedlit

  tojásos nokedli
  Öntsd a nokedlit a serpenyőbe

 12. Amikor az összes tésztát kiszedted a serpenyőbe, öntsd rá a tojást. Várj 20 másodpercet, majd keverd el egy fakanállal vagy spatulával. Néhányszor keverd meg, és zárd is el alatta a lángot. A tojásos nokedli akkor igazi, ha nem teljesen kemény rajta a tojás.
 13. tojásos nokedli
  Öntsd rá a tojást a nokedlira
 14. A tojásos galuska kész. Tálald azonnal, melegen, ecetes salátával vagy magában.
 15. tojásos nokedli
  Tálald ecetes salátával

További tojásos nokedli tippek

A tojásos nokedli akkor igazán finom, ha kifőzés után a tésztát nem olajban, hanem kacsazsírban vagy libazsírban forgatod meg. PRóbáld ki egyszer, hidd el, nem fogod megbánni!

Kattints a linkre, ha további tippeket szeretnél olvasni a tökéletes nokedli elkészítéséről.

A tojásos nokedli és az ecetes saláta

Hogy miért lett a tojásos nokedli szinte elmaradhatatlan párja az ecetes saláta, nem tudom. De tény, hogy szinte mindig és mindenhol ezzel kínálják.

Tojásos nokedli salátával

Az ecetes salátához szedj leveleire 2 fej salátát, és jól mosd át, valamint készíts hozzá egy egyszerű ecetes salátaöntetet. Ehhez 2 dl vízben keverj el 50 ml 5%-os ecetet (pl. almaecet), 15 g cukrot és egy csipet sót. Ha a só és cukor elolvadt, öntsd a salátalevelekre.

Jó étvágyat!

tojásos nokedli

Tojásos nokedli

Szilágyi Balázs
5 from 1 vote
ELŐKÉSZÍTÉS 5 perc
SÜTÉS/FŐZÉS 5 perc
FOGÁS Főétel
KONYHA Hagyományos
ADAG 4 adag

Hozzávalók
  

A nokedli tésztájához

 • 500 g liszt
 • 5 tojás
 • 2 ek. olaj a tésztába
 • 1/2 tk.
 • Kb. 120 ml langyos víz

Kifőzés után

 • 2 ek. zsír vagy olaj
 • 4 tojás
 • 4 csipet

Elkészítés
 

 • A tojásos nokedli előkészítéséhez forralj fel vizet egy nagy lábasban, és készíts elő egy serpenyőt 2 ek. zsiradékkal. Egy tányérban vagy tálban pár csipet sóval lazán verd fel a 4 tojást.
 • Egy tálba mérd ki a lisztet, add hozzá a tojást, az olajat (vagy olvasztott zsírt) és a sót. 500 g liszt – 5 tojás – 2 ek. olaj – 1/2 tk. só kb. 4 embernek tökéletes adag tojásos nokedli.
 • Keverd össze a tésztát, és öntsd hozzá a vizet.
 • Ha a tészta állaga jó, csak annyira keverd el, hogy ne legyen benne látható a liszt.
 • Ha forr a víz, tegyél bele egy kevés sót és olajat. Nokedliszaggatóval szaggasd ki a tésztát a vízbe. Közben gyújtsd be a lángot a serpenyő alatt.
 • Amint feljött a nokedli a víz tetejére, egy szűrővel forgasd át, és azonnal szedd ki. Ez lényegében egy perc. Csöpögtesd le a lábasba, és tedd a forró zsiradékba. Rázd kicsit össze.
 • Amikor az összes tésztát kiszedted a serpenyőbe, öntsd rá a tojást. Várj 20 másodpercet, majd keverd el egy fakanállal vagy spatulával. Néhányszor keverd meg, és zárd is el alatta a lángot. A tojásos nokedli akkor igazi, ha nem teljesen kemény rajta a tojás.
 • A tojásos galuska kész. Tálald azonnal, melegen, ecetes salátával vagy magában.

“Tojásos nokedli” bejegyzéshez 5 hozzászólás

 1. Valamikor a háziasszonyok a vasárnapi marhahús-tyúk-húslevesekhez még maguk készítették ennek a finom éteknek megkoronázásul a cérnametéltet is! Egy levél cérnavékonyságúra nyújtott tésztához 10 dkg liszthez 1 db tojást vettek; tovább nem sorolom, mert ezt is csak azért írtam, mert:
  ha valaki az 50 dkg liszthez 5 db tojást vesz, ahhoz már víz nem kell, viszont a nokedlije olyan kemény lesz, hogy még dobálózni is életveszélyes lenne vele, nem elfogyasztani. Aztán még ott van az a kis értelemzavaró tény, melyet ha szegény kezdő háziasszony elolvas, alaposan összezavarodhat.
  Azt írod, amikor a a tojásokkal, és egyebekkel összekeverte a lisztet, öntse hozzá a vizet! Amit ugye, a recept leírásakor nem közöltél. Akkor szegény milyen vizet öntsön hozzá…? netán azzal a lábassal, amit az elején adtál meg, hogy forraljon fel? 🙂 Szóval, gondolj máskor a kezdőkre is!!
  Én az 50 dkg liszthez mindössze 2 (kettő) db tojást vennék, és a mennyi vizet a tésztája megkíván ahhoz, hogy könnyen szaggatható nokedli legyen belőle!
  ami pedig azt illeti, ajánlom kipróbálásra: amikor már elkészült a tojásnokedliink – ahogyan te is írtad, nagyon helyesen – nem szabad keményre sütni a tojást rajta, tehát kissé lágyan hagyva és még a tűzről levétel előtt néhány kanál tejföllel gyorsan elkeverve, máris kész, levehető az isteni finom, kellően „csúszó” tojásosnokedlink, jöhet hozzá a friss tavaszi fejessaláta!
  Régebben, vendéglőkben kifejezetten tavaszi kínálatunk volt a tojásosnokedli fejessalátával!

  Válasz
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Szólj hozzá!

Értékeld a receptet