Tojásfehérje hab készítése

A tojásfehérje hab készítése talán az egyik legegyszerűbb konyhai feladat. Egyetlen „titok” van csupán, amit ismerned kell, hogy mindig tökéletesre és keményre sikerüljön a tojásfehérje hab.

A tojásfehérje hab titka

A tojásfehérje felverésénél csak arra kell figyelni, hogy nehogy belekerüljön akár a legkisebb darab sárgája sem.

Ha ez történik, akkor egyszerűen nem fog felverődni a hab, sohasem lesz kemény. És itt tényleg egy gombostűfejnyi darab is elég a sárgájából, hogy elrontsa a habot.

A tojás szétválasztásánál megesik, hogy a sárgája sérül. Ha bármi esély van arra, hogy egy kis sárgája belement, akkor próbáld meg kanállal kiszedni, de inkább törj fel új tojást.

Tojásfehérje hab készítése

A receptekben a mennyiség általában L méretű, nagy tojásokra van. Ha M-es (közepes) tojásokat használsz, akkor 5 tojásonként számolj plusz egyet, ha S-es (kicsi) tojásokat, akkor 3 tojásonként. A tojás mérete rajta van a dobozon.

 1. Válaszd szét a tojást vagy tojásokat, ehhez most csak a fehérje kell.

  Sok recepthez csak tojássárgája kell, ilyenkor a fehérjét akár lefagyaszthatod egy nejlonzacskóban, és amikor habot kell készíteni, szobahőmérsékleten egyszerűen hagyd felengedni.

 2. Tedd egy nagyobb edénybe a fehérjét, és – lehetőleg gépi – habverővel, magas fokozaton verd fel, amíg kemény hab nem lesz. Ez kb. 2-3 perc.
 3. A tojásfehérje hab akkor van kész, ha elég kemény ahhoz, hogy az edényt felfordítva nem esik ki belőle, és nem is csúszik az oldalán. Próbáld ki!
 4. Tojásfehérje hab
  A kész tojásfehérje hab kemény

A tojásfehérje habbal bánj óvatosan, mert összetörik. Ezt általában írják a receptekben, de ezután már csak kézzel, spatulával, óvatos mozdulatokkal kezeld.

Tojásfehérje hab: kell még mást tudni?

A kérdésre a válasz nem. A tojásfehérje hab elkészítése ennyi. Szemben ugyanis a tejszínhabbal, ez nem kényes alapanyag, nagyon könnyen felverődik, és túlverni sem lehet.

Lehet bele tenni egy pici sót, de nem muszáj. Attól nem lesz jobb – még ha sok helyen azt is olvashatod.

Lehet bele tenni cukrot, de nem muszáj. Ha a recept írja, akkor persze kell, a cukor és tojásfehérje hab jóbarátok, pl. a csodálatos Pavlova tortában.

Nem kell lehűteni sem, vagy félni a túlveréstől. A tojásfehérje habot nem lehet elrontani – csak ha a sárgája is belekerül.

A tojás szétválasztásának van egy nagyon egyszerű és vicces módszere. Nézd meg ezt a videót – angolul van de érteni fogod. 🙂

Tojásfehérje hab

Tojásfehérje hab készítése

Szilágyi Balázs
5 from 1 vote
ELŐKÉSZÍTÉS 4 minutes

Hozzávalók
  

 • Tojásfehérje

Elkészítés
 

 • Válaszd szét a tojást vagy tojásokat, ehhez most csak a fehérje kell.
 • Tedd egy nagyobb edénybe a fehérjét, és – lehetőleg gépi – habverővel, magas fokozaton verd fel, amíg kemény hab nem lesz. Ez kb. 2-3 perc.
 • A tojásfehérje hab akkor van kész, ha elég kemény ahhoz, hogy az edényt felfordítva nem esik ki belőle, és nem is csúszik az oldalán.

“Tojásfehérje hab készítése” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  • A tojásdehérje habhoz önmagában nem kell cukor. A konkrét recepttől függ, ha igen, ott akkor azt írniuk kell.

   Válasz

Szólj hozzá!

Értékeld a receptet