Rántott hal

A rántott hal nem csak az egyik legkedveltebb karácsonyi étel, de talán a legismertebb és legelterjedtebb hal recept is egyben.

A rántott hal elkészítése egyáltalán nem bonyolult – ha kezdő vagy is nyugodtan belekezdhetsz. Inkább néhány apró tipp és trükk jelentheti a különbséget egy kiválóan sikerült rántott hal és egy csapnivaló vacsora között.

Lássuk először a rántott hal receptjét – képekkel és pontos hozzávalókkal – majd alatta megtalálod a tökéletes rántott hal készítéséhez a tippjeimet. Szintén a recept alatt olvashatod, hogy milyen halból lehet, érdemes rántott halat készíteni.

Rántott hal recept

 1. Legelső lépésben készítsd elő a halat. Ehhez a legjobb, ha eleve halfilét használsz (lásd a recept alatt a tippeket), vagy ha kifilézed a halat.
 2. Ha gyorsfagyasztott halat használsz, akkor engedd ki teljesen – ez szobahőmérsékleten 6-8 óra.
 3. Minden nedvességet itass le a halról – mélyhűtött hal esetében rengeteg fölösleges víz lesz, mert jéggel együtt fagyasztják. Erre tökéletes a konyhai papírtörlő!
 4. Vágd a halfiléket ízlés szerinti méretre. Az én tapasztalatom szerint a 7-10 dkg-os szeletek erre a tökéletesek, de rántott hal süthető nagyobb darabban is!
 5. Rántott hal keézítése 1
  Vágd a halat akkora darabokra, amit szívesen fogyasztasz
 6. Ízesítsd a halszeleteket sóval és borssal. Ez lehet egy kényes pont – a túlsózott rántott halat nem lehet helyrehozni, ha viszont kevés a fűszer, ízetlen. Másrészt viszont ez egyéni ízlés kérdése. Ha életedben először csinálod, akkor inkább kevesebb fűszerrel kezdd, utána sózni lehet. Tipp azért, hogy a hal húsa viszonylag sok fűszert felvesz.
 7. Rántott hal keézítése 2
  Ízesítsd a halat
 8. Készítsd elő a klasszikus panírozás kellékelit: egy tányérba önts lisztet, egy másik tányérban verd fel a tojásokat egy kevés sóval, egy harmadik tányérba pedig öntsd a zsemlemorzsát.
 9. Rántott hal keézítése 3 - liszt, tojás, zsemlemorzsa
  A panírozás kellékei: liszt, tojás, zsemlemorzsa
 10. A panír mennyisége függ a hal mennyiségétől és a halszeletek méretétől. 60 dkg hal, 7-8 dkg-os szeletekre vágva kb. 10 dkg lisztet, 3 db tojást és 15 dkg zsemlemorzsát vesz fel, persze némi maradék lesz.
 11. A rántott hal panírozása ugyanúgy történik, mint bármilyen más rántott ételé. A halat először a lisztbe mártod, aztán a tojásba, majd végül a zsemlemorzsába. Néhány tipp a panírozáshoz:
  • A lisztben alaposan forgasd meg a halszeleteket, hogy minden oldalról jól befedje. Ugyanígy járj el a tojással és a zsemlemorzsával is.
  • Érdemes a lisztet és a zsemlemorzsát kézzel kezelni, míg a tojásban egy villával forgatni a halat, és a villával tenni tovább a morzsába. Így nem lesz csupa panír a kezed!

  Rántott hal keézítése 4 - halszelet lisztbe forgatva
  Először forgasd lisztbe a halszeleteket

  Rántott hal keézítése 5 - halszelet tojásba forgatva
  Második lépés a tojás

  Rántott hal készítése 6 - hal panírozása zsemlemorzsában
  Utolsó lépés a zsemlemorzsa

 12. Ha kész, a bepanírozott halat tedd egy tányérra. Nem baj, ha pihen és szárad egy kicsit, akkor nagyobb eséllyel egyben marad a külseje sütés közben.
 13. Rántott hal készítése 7 - bepanírozott halszeletek
  Bepanírozott halszeletek
 14. A rántott hal sütéséhez egy serpenyőben vagy olajsütőben melegítsd fel az olajat. Néhány tipp ehhez:
 15. A rántott halat, mint minden rántott ételt, bő olajban sütjük. Ehhez legalább 2-3 ujjnyi zsiradék legyen a serpenyőben.
 16. A halat közepes hőfokon süsd. Ne legyen túl forró az olaj, mert akkor megég a külseje, de nyers marad a hal.
 17. Ha elég meleg az olaj – egy beledobott zsemlemorzsa azonnal sistereg – akkor tedd bele a bepanírozott halszeleteket. Egyszerre annyit süss, hogy legyen helyük a halszeleteknek mozogni.
 18. Rántott hal készítése 8 - rántott hal sütése olajban
  Süsd ki a halszeleteket közepesen forró olajban
 19. A rántott hal sütése a halszeletek vastagságától függ. Ha sosem csináltad még, akkor érdemes először egyet próbaként megsütni, és kipróbálni. Közepes lángon 10-12 perc alatt tökéletesre sül. Közben forgasd meg 2-3 percenként.
 20. Rántott hal készítése 9
  Sütés közben forgasd meg 2-3 percenként
 21. Ha elkészült, akkor vedd ki az olajból, és egy rácson vagy papírtörlőn hagyd lecsöpögni. Frissen, melegen tálald!
 22. Rántott hal készítése 10 - rántott hal kisütve papírtörlőn
  Ha kész, itasd vagy csöpögtesd le a rántott halról az olajat

Rántott hal tippek és trükkök

Íme néhány tipp a tökéletes rántott hal elkészítéséhez:

 • A rántott hal ízét tulajdonképpen a fűszerek adják meg, ehhez viszont általában csak sót és borsot használunk. Sózd-borsozd nyugodtan, bár ahogy írtam, ha sosem készítetted még, akkor először ezt is érdemes letesztelni – ti mennyire szeretitek sósan.
 • Ahogy a nyers rántott hal sem finom, ugyanígy túlsütve sem jó. Ne süsd túl – közepes hőmérsékleten aranysárga panír általában tökéletes, ízletes halhúst eredményez.
 • Ami a köretet illeti, itt szárnyalhat a fantáziád. Viszont ami nagyon megy a rántott halhoz, az a remulád mártás (érdemes kipróbálni – nagyon egyszerű, lásd a képen!), az itthon karácsonykor klasszikus hagymás burgonyasaláta, és egyszerűen a sima majonéz.
 • Ne hagyd ki a citromot! Minden rántott étel és minden halétel barátja egy-egy citromkarika, néhány csepp citrom. Akkor képzelheted, hogy a rántott hal gyakorlatilag elképzelhetetlen nélküle – és meglátod, az íze így lesz igazán tökéletes!

Milyen halból érdemes rántott halat készíteni?

Rántott halat tulajdonképpen bármilyen halból készíthetsz. Ennek az ételnek az előnye, hogy nagyon egyszerű, a hátránya viszont, hogy az ízletes húsú halak esetében kicsit lebutítja a hal természetes (és finom) ízét. Drága és ízletes halaknál ezért ennél sokkal finomabb (és nem feltétlenül bonyolultabb) elkészítési módokat érdemes alkalmazni.

A rántott hal készítéséhez mindenképpen filé javasolt – ez nem az az étel, ahol az ember szívesen szedegeti a szálkákat, a panír alól a hal bőrét leszedni, arról meg már ne is beszéljünk. Esetleg a pontypatkó jöhet még szóba, mint hagyományos rántott hal alapanyag – sokan készítik ebből a karácsonyi vacsorát – de én a ponty esetében is inkább a filét javaslom, ma már az is könnyen beszerezhető.

A rántott hal készítésére legalkalmasabb halak, amelyek itthon is könnyen beszerezhetők, akár gyorsfagyasztva, akár nyersen: Pangasius, tilapia, tőkehal, hekk, ponty, busa, süllő, harcsa.

Jó étvágyat!

Rántott hal remulád mártással, sült krumplival, citrommal
Rántott hal remulád mártással!
Rántott hal remulád mártással, sült krumplival, citrommal

Rántott hal

Szilágyi Balázs
5 from 1 vote
ELŐKÉSZÍTÉS 10 minutes
SÜTÉS/FŐZÉS 20 minutes
ELKÉSZÍTÉS 30 minutes
FOGÁS Főétel
KONYHA Hagyományos
ADAG 4 adag

Hozzávalók
  

 • 60 dkg halfilé (lásd a receptben)
 • 10 dkg liszt
 • 3 db tojás
 • 15 dkg zsemlemorzsa
 • Bors
 • Olaj a sütéshez

Elkészítés
 

 • Legelső lépésben készítsd elő a halat. Ehhez a legjobb, ha eleve halfilét használsz (lásd a recept alatt a tippeket), vagy ha kifilézed a halat.
 • Ha gyorsfagyasztott halat használsz, akkor engedd ki teljesen – ez szobahőmérsékleten 6-8 óra.
 • Minden nedvességet itass le a halról – mélyhűtött hal esetében rengeteg fölösleges víz lesz, mert jéggel együtt fagyasztják. Erre tökéletes a konyhai papírtörlő!
 • Vágd a halfiléket ízlés szerinti méretre. Az én tapasztalatom szerint a 7-10 dkg-os szeletek erre a tökéletesek, de rántott hal süthető nagyobb darabban is!
 • Ízesítsd a halszeleteket sóval és borssal. Ez lehet egy kényes pont – a túlsózott rántott halat nem lehet helyrehozni, ha viszont kevés a fűszer, ízetlen. Másrészt viszont ez egyéni ízlés kérdése. Ha életedben először csinálod, akkor inkább kevesebb fűszerrel kezdd, utána sózni lehet. Tipp azért, hogy a hal húsa viszonylag sok fűszert felvesz.
 • Készítsd elő a klasszikus panírozás kellékelit: egy tányérba önts lisztet, egy másik tányérban verd fel a tojásokat egy kevés sóval, egy harmadik tányérba pedig öntsd a zsemlemorzsát.
 • A panír mennyisége függ a hal mennyiségétől és a halszeletek méretétől. 60 dkg hal, 7-8 dkg-os szeletekre vágva kb. 10 dkg lisztet, 3 db tojást és 15 dkg zsemlemorzsát vesz fel, persze némi maradék lesz.
 • A rántott hal panírozása ugyanúgy történik, mint bármilyen más rántott ételé. A halat először a lisztbe mártod, aztán a tojásba, majd végül a zsemlemorzsába.
 • Ha kész, a bepanírozott halat tedd egy tányérra. Nem baj, ha pihen és szárad egy kicsit, akkor nagyobb eséllyel egyben marad a külseje sütés közben.
 • A rántott hal sütéséhez egy serpenyőben vagy olajsütőben melegítsd fel az olajat.
 • Ha elég meleg az olaj – egy beledobott zsemlemorzsa azonnal sistereg – akkor tedd bele a bepanírozott halszeleteket. Egyszerre annyit süss, hogy legyen helyük a halszeleteknek mozogni.
 • A rántott hal sütése a halszeletek vastagságától függ. Ha sosem csináltad még, akkor érdemes először egyet próbaként megsütni, és kipróbálni. Közepes lángon 10-12 perc alatt tökéletesre sül. Közben forgasd meg 2-3 percenként.
 • Ha elkészült, akkor vedd ki az olajból, és egy rácson vagy papírtörlőn hagyd lecsöpögni. Frissen, melegen tálald!

“Rántott hal” bejegyzéshez 1 hozzászólás

 1. Szia Balázs!

  A rántott hal szinte a legfinomabb hal ételek egyike. Fagyasztott hal némi kivetnivalót
  kíván. A fagyasztás tönkreteszi a hús állagát. Ha kiolvasztod rengeteg levet ereszt, amiben
  minden hasznos tápanyag és aroma elvész. Nem beszélve, a hús rost tartalma szétesik .
  Egy pépes maszlagot kapsz, ami legfeljebb fasírtnak jó. Gyorsfagyasztott halat ne olvassz ki,
  ha aránylag vékony a szelet, akkor jéghideg panírba, vagy tempurában süssd ki. Másként
  élvezhetetlen ételt kínálsz fel.
  Rántani, ha lehet friss halat készítsünk. Ajálom a pontytot, nagyobb méretű kárászt, folyami ill.
  törpeharcsát, kecsegét és angolnát. Ha a hal szálkás, mint a ponty, vagy a kárász, mielőtt
  felkarikázzuk, két-három miliméterenként bőrefelől be kell irdalnii és a szálka eltűnik.
  Bár a halpucolás némi ismeretet igényel, hiába egyszerűnek tűnik. Ha jól végeztük,
  pici gyerekek is biztonságosan fogyaszthatják.
  A legízleteseb a kárász és a ponty rántva. A panír bent tartja az összes ízeket, zamatokat,
  és kellemes szaftos marad a halhús.
  A legnagyobb vétek, paprikás lisztben való sütés! Sajnos ezt ismeri a legtöbb ember.
  Apró halak ropogós sütéséhez használunk paprikás lisztet.
  A keszegféléket sütjük szinte száraz ropogósra, pl. nyárson, amit szőröstől bőröstöl fogyasztunk.
  A leg finomabb része a pirult farokúszó. Valóban a legínyencebb része a keszegféléknek.
  A száraz fehérhúsú halkat vajban süssük , mint pl. a csuka, ami erősen zöldfű ízű és illatú,
  a vaj közömbösíti ezeket az ízeket. Kis fokhagymával bedörzsölve hirtelen sütve hihetetlen finom.
  A rántott hal, ha jól választunk alapanyagot, nagyon jó ízélményben lessz részünk.

  Légyszives, tedd ezt a véleményt másokszámára is elérhetővé
  Köszi.
  Üdv: Tibor

  Válasz

Szólj hozzá!

Értékeld a receptet