Rántott csirkemell

A rántott csirkemell az az étel, amit szuperegyszerű elkészíteni – még akkor is, ha elsőre talán kicsit maszatosnak tűnik – és mindenki szereti. A jól elkészített rántott csirkemell külseje ropogós, belül pedig a hús puha, omlós marad.

De hogyan lesz ilyen, azaz tökéletes a rántott csirkemell és marad közben tiszta a konyha? Nézzük, hogyan készítsd el otthon, egyszerűen ezt az ételt! Bemutatom azt a pár trükköt, amivel mindig tökéletes lesz, és a leggyakoribb hibákat a rántott csirkemell készítésekor.

Rántott csirkemell recept

A rántott csirkemell készítése három nagyobb „fázisra” bontható, és mindháromnak megvan a maga titka.

I. A csirkemell előkészítése

A tökéletes rántott csirkemellnek megvan a maga ideális vastagsága. Ha túl vastag, akkor nehezen vagy egyáltalán nem sül át, illetve hidegebb olajban kell(ene) sütni, amitől pedig a külseje nem lenne ropogós.

De ennél gyakoribb hiba a túl vékonyra kiklopfolt csirkemell, ami aztán tulajdonképpen nagy adag panír formában kerül a tányérra. Pedig a csirkemell nagyon gyorsan átsül, ezért kb. 1-1,5 cm-esre hagyva sem kell attól félni, hogy nyers marad. Ellenkezőleg, kellemesen puha és omlós lesz a hús a ropogós bundában.

 1. Először is tisztítsd meg a csirkemelleket. Vágd le róluk a zsírosabb részeket. Ha szükséges, mosd meg, és papírtörlővel vagy konyharuhával itasd le róluk a vizet.
 2. Szeleteld fel a csirkemellet hosszában – vagyis a melleket a vágódeszkára lefektetve, vízszintesen húzd a kést. A csirkemell méretétől és a szeletelés módjától függően 3-4 szelet jön ki egy fél csirkemellből.
 3. Klopfold ki a csirkemelleket a kívánt vastagságúra.

  Ami a vastagságot illeti, ez ízlés kérdése. De ha eddig csak papírvékony rántott csirkemellet ettél, akkor legalább egyszer próbáld ki, hogy milyen (finom) az, amikor hús is van a panírban. Én azt javaslom, hogy hagyd legalább 1-1,5 cm-esre, a receptben a sütési idő is így van megadva.

  Itt hadd oszlassak el egy félreértést. A klopfolás nem feltétlenül azt jelenti, hogy erőnek erejével papírvékonyra szétverés. A klopfolásnak az a lényege, hogy egyrészt nagyjából azonos vastagságú legyen a végeredmény, másrészt puhítsuk a húst. Viszont mivel a csirkemell már eleve kifejezetten puha, ezért szinte alig kell ütögetni. Ha lehet, műanyag fólián keresztül üsd, hogy kevésbé menjen szét, ne recés hanem sima húsverővel, és nagyon finom mozdulatokkal. Én sokszor csak egy szélesebb kés lapját húzom végig a csirkemellen, és a tenyerem élével enyhén ütögetve érem el, hogy azonos vastagságú legyen.

  Felszeletelt, kiklopfolt csirkemell
  Szeleteld fel és finoman klopfold ki a csirkemelleket
 4. Sózd és borsozd a húst, illetve reszelj rá egy kevés szerecsendiót.

  A só és bors mennyisége természetesen ízlés szerint változik, de általánosságban elmondható, hogy a csirkemell is, mint minden hús viszonylag sok sót kíván. Ha még sosem készítettél rántott csirkemellet, akkor persze inkább a kevesebbel indulj – sózni lehet még utána.

 5. Sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezett csirkemell
  Fűszerezd a csirkemelleket

II. A csirkemell panírozása vagy bundázása

A klasszikus rántott csirkemell az itthon szinte egyedülállóan használt liszt-tojás-prézli technikával készül.

De hogyan tudod azt megoldani, hogy gyors legyél, hatékony, a bunda ropogósra a hús pedig porhanyósra süljön, és ne legyen közben lisztes-prézlis az egész konyha? Én így panírozom a rántott csirkemellet:

 1. A panírozáshoz készíts elő két lapos- és egy mélytányért. Az elsőbe tegyél lisztet – kb. 5 dkg liszt kell 60 dkg csirkemellhez. A másodikba üss bele 2-3 tojást, és verd fel lazán. A harmadikba pedig kb. 15 dkg prézlit.

  Az igazán finom rántott csirkemellhez érdemes a panírozó anyagokat is ízesíteni. A minimum, hogy sózd meg a tojást. De emellett akár a tojást, akár a lisztet ízesítheted pl. őrölt borssal, szerecsendióval. Mindkettő nagyon jól áll neki, és nem módosítja a hagyományos, magyaros rántott csirkemell jellegét.

 2. Panírozó tányérok liszt, tojás, prézli
  Készülj elő a panírozáshoz
 3. Először forgasd bele a lisztbe a csirkemelleket, egyszerre egyet. Ügyelj rá, hogy mindenhol jól belepje a liszt. Én ezt kézzel csinálom, és nem ragad rá a kezemre, lásd majd a további pontokat!
 4. A lisztből szintén kézzel tedd át a tojásba. Itt használj egy villát, és a csirkemellbe szúrva fordítsd azt meg. Addig fordítsd meg a villával, amíg a tojás teljesen be nem fedi a lisztet. A kis buborékok se maradjanak ott, amiket az elején esetleg láthatsz.
 5. A tojásból a villát beleszúrva tedd át a húst a prézlibe. A villát tedd vissza a tojásba, és a tányérban lévő prézlit a kezeddel szórd rá a tetejére, hogy mindenhol befedje. Fordítsd meg, és ismét figyelj arra, hogy teljesen betakarja a bunda, a széleit is.

  Mivel a száraz anyagokat – liszt és prézli – a kezeddel érinted, a tojást pedig a villával, egyik sem fog összeragadni. Nem kell állandóan kezet mosni vagy villát váltani, nem lesz koszos a konyha.

 6. Az így bepanírozott hússzeleteket teheted akár a prézlis tányér szélére, akár egy külön tányérra. Az én tapasztalatom szerint jót tesz neki, ha egy kicsit áll (csak 5-10 perc elég), és megkeményedik rajta a bunda még nyersen. Ilyenkor kevésbé sérülékeny sütéskor, és ropogósabbra sül.
 7. Ezen a ponton akár le is fagyaszthatod a bepanírozott csirkemelleket, a mélyhűtőben hónapokig is elállnak. Tökéletesek lesznek utána, ha egy műanyag fóliába úgy csomagolod őket, hogy a fóliára teszel egy bepanírozott csirkemellet, utána ráhajtasz egy réteg fóliát, ismét csirkemellet, ismét fóliát stb. Így egyrészt nem ragadnak össze, nem jön le a panír, másrészt pedig később akár egy-egy szeletet is könnyen kivehetsz anélkül, hogy az egészet ki kellene olvasztanod.

III. A rántott csirkemell sütése

Az utolsó lépés a rántott csirkemell sütése. A hagyományos rántott csirkemell bő olajban sül, és én is ezt javaslom. Így lesz kellően egyenletes és ropogós a bundája.

 1. Ehhez egy mélyebb serpenyőben vagy olajsütőben forrósíts olajat.

  Nagyjából 170-180 fokos olajra van szükséged, vagy mondhatni „elég melegre”. Ha van hőmérőd hozzá, használd azt. Ha nincs, akkor az egyik bevált módszer az olaj megfelelő hőfokának ellenőrzésére, ha egy pici darab zsemlemorzsát beledobsz. Ha azonnal sisteregve feljön a felszínre, akkor jó. Ha csak félhalottan úszkál az olajban, akkor még nem elég meleg.

 2. Tegyél a forró olajba 2-3-4 darab csirkemellet. Ez függ az edény és a csirkemellek méretétől. Az a lényeg, hogy ne legyenek zsúfoltan, legyen helyük szabadon az edényben.
 3. Rántott csirkemell sütése 1.
  A rántott csirkemell sütésekor legyen elég helye a húsnak
 4. Ne piszkáld a csirkemelleket. Ha ilyenkor forgatod őket, akkor könnyen megsérted a panírt, és akkor nem lesz tökéletes.
 5. A rántott csirkemell sütési ideje kb. 4-6 perc. Érdemes 2-3 perc után egyszer megfordítani, bár ha elég sok az olaj, akkor tulajdonképpen enélkül is átsül. Akkor jó, ha a panír egyenletesen barnás, a csirkemell pedig belül átsült.

  Fontos megjegyzés! A pontos sütési idő sok mindentől függ. Például a hús vastagságától, az olaj mennyiségétől vagy hőmérsékletétől. Pontos utasítást ezért nem tudok adni. Neked kell megismerned a saját konyhádat, a saját tűzhelyed fokozatait, és megtalálni azt a hőmérsékletet, ahol átsül a csirkemell, és a panír is tökéletes lesz.

  Ha még nem sütöttél rántott csirkemellet, akkor ezt nyugodtan ellenőrizd úgy, hogy kettétörsz egyet! A nem átsült csirkehúst nem szabad felszolgálni, inkább legyen egy darab félbetörve, mint egy egész adag félig nyers.

 6. Rántott csirkemell sütése 2.
  Süsd aranybarnára a rántott csirkemellet
 7. Vedd ki a rántott csirkemelleket az olajból, még az edény fölött lecsöpögtetve, és tedd őket vagy egy tányérra, vagy egy rácsra. Esetleg egy konyhai papírtörlőre, de akkor na hagyd rajta sokáig, mert könnyen ráragad a panírra, és elveszíti a ropogósságát.
 8. Rántott csirkemell papírtörlőn
  Ha papírtörlőre szeded, ne hagyd rajta sokáig a kész rántott csirkemellet
 9. Ha sok rántott csirkemellet készítesz, akkor 90-100 fokra melegített sütőben tartsd melegen azt, ami már kész van, amíg a maradékot sütöd.

A rántott csirkemell felszolgálása

A rántott csirkemell klasszikus, elmaradhatatlan szinte bármilyen családi, baráti menüből, de megállja a helyét akár nagyobb rendezvényeken, vagy ha egymagadban vacsorázol is.

Lehetőleg melegen, frissen szolgáld fel, olyan körettel, amit a vendégek szeretnek. Hagyományosan krumpli-rizs bármilyen formájával szokás fogyasztani, de kiválóan illik hozzá bármilyen saláta, legyen akár ecetes, akár friss.

A rántott csirkemell kiváló hidegen is. Akár mint főétel, akár pl. egy szendvicsbe csomagolva. És mint minden rántott ételnek, a majonéz és a citromkarika a rántott csirkemellnek is kiváló kísérője!

Jó étvágyat!

Rántott csirkemell

Rántott csirkemell

Szilágyi Balázs
4.84 from 6 votes
ELŐKÉSZÍTÉS 20 perc
SÜTÉS/FŐZÉS 20 perc
ELKÉSZÍTÉS 40 perc
FOGÁS Főétel
KONYHA Hagyományos
ADAG 4 adag

Hozzávalók
  

 • 60 dkg csirkemell
 • kb. 5 dkg liszt
 • kb. 15 dkg prézli (zsemlemorzsa)
 • 2-3 tojás
 • Bors
 • Szerecsendió

Elkészítés
 

 • A csirkemell előkészítése
 • Először is tisztítsd meg a csirkemelleket. Vágd le róluk a zsírosabb részeket. Ha szükséges mosd meg, és papírtörlővel vagy konyharuhával itasd le róluk a vizet.
 • Szeleteld fel a csirkemellet hosszában – vagyis a melleket a vágódeszkára lefektetve, vízszintesen húzd a kést. A csirkemell méretétől és a szeletelés módjától függően 3-4 szelet jön ki egy fél csirkemellből.
 • Klopfold ki a csirkemelleket a kívánt vastagságúra.
 • Sózd és borsozd a húst, illetve reszelj rá egy kevés szerecsendiót.
 • II. A csirkemell panírozása vagy bundázása
 • A panírozáshoz készíts elő két lapos- és egy mélytányért. Az elsőbe tegyél lisztet – kb. 5 dkg liszt kell 60 dkg csirkemellhez. A másodikba üss bele 2-3 tojást, és verd fel lazán. A harmadikba pedig kb. 15 dkg prézlit.
 • Először forgasd bele a lisztbe a csirkemelleket, egyszerre egyet. Ügyelj rá, hogy mindenhol jól belepje a liszt. Én ezt kézzel csinálom, és nem ragad rá a kezemre, lásd majd a további pontokat!
 • A lisztből szintén kézzel tedd át a tojásba. Itt használj egy villát, és a csirkemellbe szúrva fordítsd azt meg. Addig fordítsd meg a villával, amíg a tojás teljesen be nem fedi a lisztet. A kis buborékok se maradjanak ott, amiket az elején esetleg láthatsz.
 • A tojásból a villát beleszúrva tedd át a húst a prézlibe. A villát tedd vissza a tojásba, és a tányérban lévő prézlit a kezeddel szórd rá a tetejére, hogy mindenhol befedje. Fordítsd meg, és ismét figyelj arra, hogy teljesen betakarja a bunda, a széleit is.
 • Az így bepanírozott hússzeleteket teheted akár a prézlis tányér szélére, akár egy külön tányérra. Az én tapasztalatom szerint jót tesz neki, ha egy kicsit áll (csak 5-10 perc elég), és megkeményedik rajta a bunda még nyersen. Ilyenkor kevésbé sérülékeny sütéskor, és ropogósabbra sül.
 • Ezen a ponton akár le is fagyaszthatod a bepanírozott csirkemelleket, a mélyhűtőben hónapokig is elállnak. Tökéletesek lesznek utána, ha egy műanyag fóliába úgy csomagolod őket, hogy a fóliára teszel egy bepanírozott csirkemellet, utána ráhajtasz egy réteg fóliát, ismét csirkemellet, ismét fóliát stb. Így egyrészt nem ragadnak össze, nem jön le a panír, másrészt pedig később akár egy-egy szeletet is könnyen kivehetsz anélkül, hogy az egészet ki kellene olvasztanod.
 • III. A rántott csirkemell sütése
 • Ehhez egy mélyebb serpenyőben vagy olajsütőben forrósíts olajat 170-180 fokra.
 • Tegyél a forró olajba 2-3-4 darab csirkemellet. Ez függ az edény és a csirkemellek méretétől. Az a lényeg, hogy ne legyenek zsúfoltan, legyen helyük szabadon az edényben.
 • Ne piszkáld a csirkemelleket. Ha ilyenkor forgatod őket, akkor könnyen megsérted a panírt, és akkor nem lesz tökéletes.
 • A rántott csirkemell sütési ideje kb. 4-6 perc. Érdemes 2-3 perc után egyszer megfordítani, bár ha elég sok az olaj, akkor tulajdonképpen enélkül is átsül. Akkor jó, ha a panír egyenletesen barnás, a csirkemell pedig belül átsült.
 • Vedd ki a rántott csirkemelleket az olajból, még az edény fölött lecsöpögtetve, és tedd őket vagy egy tányérra, vagy egy rácsra. Esetleg egy konyhai papírtörlőre, de akkor na hagyd rajta sokáig, mert könnyen ráragad a panírra, és elveszíti a ropogósságát.
 • Ha sok rántott csirkemellet készítesz, akkor 90-100 fokra melegített sütőben tartsd melegen azt, ami már kész van, amíg a maradékot sütöd.

“Rántott csirkemell” bejegyzéshez 5 hozzászólás

 1. Én a lisztet, meg a prézlit papírra szoktam önteni, úgy panírozom a húsokat. Szinte hozzá sem kell érni kézzel. (Persze a tojásba mártásnál villát használok.)
  Így a mosogatnivaló is kevesebb.

  Válasz

Szólj hozzá!

Értékeld a receptet