Gesztenye sütése

A gesztenye sütése otthon is nagyon egyszerű, és egy kis sült gesztenyével, főleg a hideg téli estéken, te is könnyen melegséget – na meg fenséges illatokat és ízeket – varázsolhatsz a konyhádba.

A jó sült gesztenyének három titka van: az előkészítés, a megfelelő sütési hőmérséklet és sütési idő. De ha ezeket tudod, akkor minden alkalommal tökéletesre fog sikerülni!

Gesztenye sütése

 1. A jó sült gesztenye első titka az előkészítés. Ehhez áztasd be hideg vízbe a gesztenyéket legalább 2 órára. Az sem baj, ha egy fél napon át áznak.
 2. Gesztenye sütése 1 - áztatás
  A gesztenyét sütés előtt be kell áztatni
 3. A gesztenye sütésének második titka a megfelelő sütési hőmérséklet. Ez 250 fok, vagyis szinte a legmelegebb fokozat a legtöbb otthoni sütő esetében. Hagyj elég időt, hogy a sütőd bemelegedjen – ilyen hőfokon sokszor 20-30 perc alatt melegszik át csak teljesen a sütő.
 4. Miután eleget áztak, vedd ki a vízből és törölgesd meg egy konyharuhával a gesztenyéket. Ne maradjon vizes a héjuk, mert akkor könnyen főtt gesztenyét kapsz.
 5. Vágd be a gesztenyéket egy éles késsel. A legcélszerűbb, ha a domború oldalukon egy keresztirányú metszést ejtesz. Nem baj, ha mélyen vágsz, és esetleg bevágod a gesztenye húsát. A kemény héját mindenképp vágd el teljesen, hogy sütés közben ki tudjon nyílni.
 6. Gesztenye sütése 2 - gesztenye héjának bevágása
  Vágd be a gesztenyék héját

  Gesztenye sütése 3 - sütésre előkészítve
  A gesztenyék sütésre várnak

 7. Egy tepsiben rendezd el a gesztenyéket, a vágott felükkel felfelé. Használhatsz sütőpapírt is, akkor nem kell a tepsit elmosnod utána, de anélkül is tökéletesen megsülnek a gesztenyék, ahogy a képen is láthatod.
 8. A képen 500g, azaz fél kg gesztenyét látsz, ez fér el kényelmesen egy tepsiben.

  Gesztenye sütés előtt, tepsin
  Helyezd a gesztenyéket egy tepsire
 9. A tökéletes sült gesztenye harmadik titka a megfelelő sütési idő. Jól bemelegített sütőben ez 35 perc. Gesztenye sütése esetén nem javaslom a légkeverés használatát.
 10. Ha megsült a gesztenye, vedd ki a tepsit és hagyd 10 percig hűlni, így könnyebb lesz a héját leszedni.
 11. Sült gesztenye tepsiben
  Sütés után hagyd 10 percig hűlni
 12. A sült gesztenyét tálald és fogyaszd melegen!

Tökéletes téli csemege!

Sült gesztenye

Sült gesztenye

Gesztenye sütése

Szilágyi Balázs
No ratings yet
ELŐKÉSZÍTÉS 10 minutes
SÜTÉS/FŐZÉS 35 minutes
ELKÉSZÍTÉS 45 minutes
FOGÁS Desszert, Előétel
KONYHA Olasz

Hozzávalók
  

 • Gesztenye

Elkészítés
 

 • A jó sült gesztenye első titka az előkészítés. Ehhez áztasd be hideg vízbe a gesztenyéket legalább 2 órára. Az sem baj, ha egy fél napon át áznak.
 • A gesztenye sütésének második titka a megfelelő sütési hőmérséklet. Ez 250 fok, vagyis szinte a legmelegebb fokozat a legtöbb otthoni sütő esetében. Hagyj elég időt, hogy a sütőd bemelegedjen – ilyen hőfokon sokszor 20-30 perc alatt melegszik át csak teljesen a sütő.
 • Miután eleget áztak, vedd ki a vízből és törölgesd meg egy konyharuhával a gesztenyéket. Ne maradjon vizes a héjuk, mert akkor könnyen főtt gesztenyét kapsz.
 • Vágd be a gesztenyéket egy éles késsel. A legcélszerűbb, ha a domború oldalukon egy keresztirányú metszést ejtesz. Nem baj, ha mélyen vágsz, és esetleg bevágod a gesztenye húsát. A kemény héját mindenképp vágd el teljesen, hogy sütés közben ki tudjon nyílni.
 • Egy tepsiben rendezd el a gesztenyéket, a vágott felükkel felfelé. Használhatsz sütőpapírt is, akkor nem kell a tepsit elmosnod utána, de anélkül is tökéletesen megsülnek a gesztenyék, ahogy a képen is láthatod.
 • A tökéletes sült gesztenye harmadik titka a megfelelő sütési idő. Jól bemelegített sütőben ez 35 perc. Gesztenye sütése esetén nem javaslom a légkeverés használatát.
 • Ha megsült a gesztenye, vedd ki a tepsit és hagyd 10 percig hűlni, így könnyebb lesz a héját leszedni.
 • A sült gesztenyét tálald és fogyaszd melegen!

“Gesztenye sütése” bejegyzéshez 7 hozzászólás

   • Az igaz hogy főt gesztenyét lehet veni a boltban általában 250 gr csomagolásban.
    1. De nagyon oda kell figyelni menyi bene a csukor tartalom.
    2. Van e bene tejszín, ha igen akor ez tuningolt termék, igy lopják ki a gesztenye masszát a csomagolásban.
    3. A csomagoláson óvatosan el kell olvasni a gesztenye massza tartalmakat, en találkoztam olyannal ameikben volt tartósító szer, es találkoztam olyannal ameikben ismeretlen eredetű anyag volt.
    Tudom ez sok enbernek nem tetcik de higgyek el a saját érdekűnket es az egészségünket kell első hejre teni.
    Üdvözlöm Attila.

    Válasz
 1. kipróbáltam a gesztenye sütését ezen a módon.
  Tökéletes.
  Dicséretet kaptam a családtól, ez azonban Önt illeti, Balázs. Máskor is így sütöm.

  Válasz

Szólj hozzá!

Értékeld a receptet